Δομές Υγείας στην νησιωτική Ελλάδα: Πρέπει ο μόνιμος κάτοικος ή ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής;

Δομές Υγείας στην νησιωτική Ελλάδα: Πρέπει ο μόνιμος κάτοικος ή ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής;

Ποια είναι η κατάσταση των Δομών Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα; Ποια η στελέχωσή τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πως ανταπεξέρχεται ένας νεαρός, ανειδίκευτος γιατρός στα διάφορα περιστατικά που τυχαίνουν σε ένα νησί της αποκαλούμενης «άγονης γραμμής»; Ποια είναι η ψυχολογική, πνευματική και σωματική κατάσταση των γιατρών που μόνοι τους, ή με λίγους συναδέλφους και νοσηλευτές, είναι κάθε στιγμή υπεύθυνοι για την περίθαλψη του πληθυσμού μικρών τόπων που περικλείονται από θάλασσα, άλλοτε ειδυλλιακή αλλά συχνά φουρτουνιασμένη; Μπορείς να κάνεις μια απλή αιματολογική εξέταση ή να βγάλεις ακτινογραφία στους Φούρνους ή την Ηρακλειά; Πως γίνονται οι διακομιδές, με τι είδους μέσα- ακόμα και σε αντίξοες, «απαγορευτικές» για κάθε μετακίνηση καιρικές συνθήκες- και σε ποια νοσοκομεία, κατά περίπτωση, μεταφέρονται οι ασθενείς; Το κεντρικό ερώτημα: πρέπει ο μόνιμος κάτοικος ή ο επισκέπτης της νησιωτικής Ελλάδας να αισθάνεται ασφαλής όσον αφορά την υγεία του;

Η HuffPost Greece κατά τη διάρκεια του φετινού ελληνικού καλοκαιριού επικοινώνησε με περισσότερες από 25 μονάδες υγείας νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου- από Περιφερειακά Ιατρεία των μικρών νησιών, Κέντρα Υγείας των «μεσαίων» και μέχρι Νοσοκομεία των μεγαλύτερων. Παρότι επιλέξαμε την απευθείας προσέγγιση με τους κατά τόπους αρμόδιους- διοικητές νοσοκομείων, διευθυντές κέντρων υγείας και γιατρούς των μικρών, περιφερειακών ιατρείων- η ανταπόκρισή στο αίτημά μας για ενημέρωση υπήρξε μικρή. Εκτός των γιατρών, που φάνηκαν γενικά πρόθυμοι να μιλήσουν, οι διευθυντές και διοικητές στην μεγάλη τους πλειονότητα επικαλέστηκαν διάφορους λόγους- από φόρτο εργασίας έως γραφειοκρατικά και υπηρεσιακά κωλύμματα- και αρνήθηκαν (ή αδιαφόρησαν) να συμμετάσχουν σε μια ενημερωτική έρευνα.

Σαν δημοσιογράφος έμεινα τελικά με την εντύπωση ότι χειριζόμουν ένα θέμα που ενέπιπτε σε διατάξεις «στρατιωτικού απορρήτου», ή τουλάχιστον σε μια «γκρίζα ζώνη» της νησιώτικης ζωής. Με ενδιαφέρον και έκπληξη κατά τη διαρκεια του ρεπορτάζ πληροφορήθηκα ότι σε μια μεγάλη ομάδα (14) νησιών και χωριών- Μεγάλο Δέρειο, Μεγίστη, Λειψούς, Κάλαμος Λευκάδος, Ψαρά, Ερεικούσα, Γλώσσα Σκοπέλου, Αλόννησος, Χώρα Σφακίων, Φολέγανδρος, Δονούσα, Οθωνοί, Εύδηλος Ικαρίας, Άγιος Ευστράτιος- το «αγροτικό», Περιφερειακό Ιατρείο στελεχώνει οπλίτης/ ιατρός, προφανώς μετά από αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει πολίτη αγροτικό ιατρό, λόγω απουσίας ειδικών κινήτρων και απροθυμίας των νέων γιατρών να ζήσουν για ένα χρόνο εκεί. Ζητήσαμε από το ΓΕΣ άδεια για να μιλήσουν στο ρεπορτάζ οι οπλίτες- γιατροί που τιμούν τόσο την ιατρική, όσο και την (πρόσκαιρη) στρατιωτική τους, ιδιότητα, λάβαμε όμως αρνητική απάντηση. Εξαιρετικά περίεργο, δεδομένου ότι πρόκειται ένα θέμα που άπτεται μιας αποκλειστικά θετικής και εν πολλοίς άγνωστης στο ευρύ κοινό προσφοράς του Ε.Σ. στο κοινωνικό σύνολο. Θα επανέλθουμε στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Με ενδιαφέρον και έκπληξη κατά τη διαρκεια του ρεπορτάζ πληροφορήθηκα ότι σε μια μεγάλη ομάδα (14) νησιών και χωριών- Μεγάλο Δέρειο, Μεγίστη, Λειψούς, Κάλαμος Λευκάδος, Ψαρά, Ερεικούσα, Γλώσσα Σκοπέλου, Αλόννησος, Χώρα Σφακίων, Φολέγανδρος, Δονούσα, Οθωνοί, Εύδηλος Ικαρίας, Άγιος Ευστράτιος- το «αγροτικό», Περιφερειακό Ιατρείο στελεχώνει οπλίτης/ ιατρός, προφανώς μετά από αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει πολίτη αγροτικό ιατρό, λόγω απουσίας ειδικών κινήτρων και απροθυμίας των νέων γιατρών να ζήσουν για ένα χρόνο εκεί

Θεωρώ πάντως πως τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία των νησιών που συμμετείχαν στην έρευνα- και τους ευχαριστούμε για αυτή τους την διάφανη στάση και ειλικρινή ανταπόκριση- σχηματίζουν με τις απαντήσεις τους μια συνολική εικόνα για την κατάσταση του τομέα της Υγείας στα ελληνικά νησιά. Γιατί η Υγεία, οι σχετικές δομές και παροχές, είναι ένας τομέας της ζωής που όλοι μας σταθμίζουμε σοβαρά για να ζήσουμε σε έναν μικρό τόπο μόνιμα, ή έστω να επισκεπτούμε τουριστικά. Αν το ελληνικό κράτος σκοπεύει ειλικρινά και με σχέδιο στην ενδυνάμωση των τοπικών πληθυσμών των νησιών και στην αύξηση της επισκεψιμότητας τους, για να «γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ». Και ειλικρινή, ανοιχτή ενημέρωση, χωρίς δημοσιοϋπαλληλικές, ευθυνόφοβες ή κομματικές, πολιτικάντικες δικλείδες «καριέρας» των περισσότερων εμπλεκόμενων.

Open Image Modal

Κέντρο Υγείας Μήλου, Ζωή Γεωργοπούλου, παιδίατρος

Ήρθα στη Μήλο πριν από 6 χρόνια, μετά από συνειδητή απόφαση, ως εκπλήρωση της επιθυμίας μου να υπηρετήσω στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειαστεί να βάλω μέσον,φεύγοντας ταυτόχρονα από τη μέγγενη της πρωτεύουσας που στραγγάλιζε τον ελεύθερο χρόνο μου και υποβάθμιζε την ποιότητα της ζωής μου. Παρά την ενασχόλησή μου με τα προβλήματα του ΕΣΥ και παρ' όλο που έκανα το αγροτικό μου στην ορεινή Ηλεία το 1987, σε αρκετά δύσκολες συνθήκες σε σχέση με τις σημερινές, τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για την πραγματικότητα της άσκησης της ιατρικής ως ειδικευμένη πλέον ιατρός- με την ευθύνη που συνεπάγεται, κυρίως ηθική αλλά και νομική- σε άγονο νησί του Αιγαίου. Λίγα δρομολόγια το χειμώνα, απαγορευτικά, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές και το καλοκαίρι να πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός και οι απαιτήσεις του κόσμου. Κάποιοι έρχονται για να λύσουν προβλήματα υγείας που έχουν από μήνες, να γράψουν φάρμακα γιατί τους είναι πιο εύκολο, άλλοι 12 τη νύχτα για να κόψουν ράμματα "μιάς και περνούσαν γυρίζοντας από το μπαράκι", ή να κάνουν τα εμβόλια των παιδιών, που δεν έκαναν το χειμώνα γιατί "μας βόλευε καλύτερα να τα κάνουμε εδώ"!

Πιστεύω πραγματικά ότι όποιος νομοθετεί για την υγεία στα νησιά πρέπει να έρχεται να μένει έστω ένα μήνα να δουλέψει,αν είναι γιατρός, ή να ζήσει μαζί μας όλο το 24ώρο, για να κατανοήσει και τα προβλήματα του κόσμου και τα προβλήματα των υγειονομικών.

Πως μπορεί να καταλάβει κανείς μόνο από την περιγραφή την αγωνία του γονιού ενός 18χρονου με κρανιοεγκεφαλική κάκωση,που περιμένει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ αλλά και την αγωνία του γιατρού που μόνος του, με τη βοήθεια ενός μόνο νοσηλευτή και πιθανόν και ενός αγροτικού γιατρού, αν είναι τυχερός (αν έχει και οδηγό ασθενοφόρου έχει πιάσει το λαχείο). Έχει διασωληνώσει τον ασθενή, τον έχει σταθεροποιήσει αλλά δεν έχει άλλα μέσα για να του προσφέρει κάτι περισσότερο. Πως να το αντιληφθείς αν δεν το έχεις ζήσει; Ή την αγωνία του πρόωρου τοκετού με το νεογέννητο των 30 εβδομάδων χωρίς γυναικολόγο ή μαία; Τα εμφράγματα σε νέους ανθρώπους χωρίς καρδιολόγο;

Πως μπορεί να καταλάβει κανείς μόνο από την περιγραφή την αγωνία του γονιού ενός 18χρονου με κρανιοεγκεφαλική κάκωση,που περιμένει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ αλλά και την αγωνία του γιατρού που μόνος του, με τη βοήθεια ενός μόνο νοσηλευτή και πιθανόν και ενός αγροτικού γιατρού, αν είναι τυχερός (αν έχει και οδηγό ασθενοφόρου έχει πιάσει το λαχείο).

Και πως μπορεί να καταλάβει την κόπωση,σωματική και ψυχική να είσαι ετοιμότητα 30 ημέρες το μήνα ως παιδίατρος, (που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι 24 ώρες διαθέσιμος και σε απόσταση 15 λεπτών από το ΚΥ) γιατί είσαι ο μοναδικός παιδίατρος; Και αντίστοιχα για τον γενικό γιατρό που εφημερεύει μόνος στο Κ.Υ., λόγω της απουσίας αγροτικών γιατρών; Κι όλα αυτά στην ηλικία των 55 ετών!

  • Στο Κέντρο Υγείας Μήλου τυπικά υπηρετούν 2 γενικοί ιατροί, 2 παιδίατροι και 1 οδοντίατρος όπως και αγροτικοί γιατροί των οποίων ο αριθμός ποικίλει από ένας έως πέντε (δυστυχώς σπάνια).Υπηρετούν 6 νοσηλευτές συν 1 νοσηλευτή με απόσπαση, 3 οδηγοί ασθενοφόρου και 1 με σύμβαση ενός έτους που λήγει τον Οκτώβριο, 2 τεχνολόγοι ακτινολογικού, 2 παρασκευάστριες εργαστηρίου και 1 φυσικοθεραπεύτρια.
  • Οι δυνατότητες για διερεύνηση είναι περιορισμένες. Ακτινολογικός έλεγχος: Δευτ-Παρ. 8:30-22:30, εργαστηριακός έλεγχος: Δευτ.- Παρ. 7:30-14:30 σε βασικές εξετάσεις μόνο και υπερηχογράφημα από τον Διευθυντή, γενικό ιατρό, σε επείγοντα περιστατικά.
  • Όπως καταλαβαίνετε από τις προηγούμενες απαντήσεις, οι ελλείψεις είναι πολλές και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές και εννοείται ότι για να διατηρηθεί το επίπεδο υγείας των κατοίκων σε αποδεκτά επίπεδα καθ' όλο το έτος, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται, γίνονται απίστευτες υπερβάσεις. Όσο για προγραμματισμένα σχέδια για βελτιώσεις αν εσείς γνωρίζετε κάτι με χαρά θα το ακούσουμε!
  • Σύμφωνα με το νόμο τα Κ.Υ. δεν νοσηλεύουν ασθενείς παρά μόνο για λίγες ώρες ή έως ότου γίνει η διακομιδή τους. Παρ' όλα αυτά εμείς ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, που έχουμε πολλά απαγορευτικά και κακοκαιρίες, νοσηλεύουμε και κάποιους ασθενείς που κρίνουμε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και εδώ, αντί να καλούμε ελικόπτερο για ψύλλου πήδημα, πχ πνευμονία, κατάγματα, τραύματα, ενδοφλέβιες αγωγές κλπ. Δεχόμαστε επίσης ασθενείς από το Περιφερειακό Ιατρείο Κιμώλου και συχνά από διερχόμενα καράβια γιατί είμαστε το μόνο νησί με Κ.Υ. στη ρότα των καραβιών για Κρήτη. Προσφάτως είχαμε και πρόωρο τοκετό από διερχόμενο καράβι. Εμείς παραπέμπουμε τα περιστατικά στην Αθήνα γιατί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σύρο είναι ανεπαρκής και αργή. Όταν η διακομιδή γίνεται με το ΕΚΑΒ δεν έχουμε λόγο για το νοσοκομείο που θα μεταφερθεί ο ασθενής.
  • Οι απαιτήσεις είναι πολύ αυξημένες την τουριστική περίοδο και είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε σ' αυτές, φοβόμαστε για τη στιγμή που λόγω κόπωσης θα κάνουμε το λάθος και ευχόμαστε τουλάχιστον να μην είναι σοβαρό.
  • Όπως πάντα και παντού υπάρχουν οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε και προσπαθούν να μας ενθαρρύνουν και να μας διευκολύνουν ή/και να μη μας επιβαρύνουν άσκοπα αλλά υπάρχουν και αυτοί (και δυστυχώς είναι πολλοί) που δε χαμπαριάζουν και με τη γνωστή ατάκα "εγώ σε πληρώνω" τα θέλουν όλα εδώ και τώρα και σε θεωρούν τεμπέλη, άχρηστο και υπεύθυνο ως δημόσιο υπάλληλο για όλα τα κακά του κόσμου.
Open Image Modal

Περιφερειακό Ιατρείο μικρού νησιού του Αιγαίου- αγροτικός ιατρός, ανειδίκευτος

  • Το ιατρείο του νησιού αποτελείται από ένα μόνο αγροτικό ιατρό, χωρίς κάποια άλλη βοήθεια από νοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ μπορούν να αντιμετωπιστούν πέρα από απλά περιστατικά (οπως παράδειγμα καποια απλα τραυματα) μέχρι και πιο σοβάρα όσον αφορά την αντιμετώπιση πριν τη διακομιδή.
  • Το ιατρείο αν και μικρό διαθέτει πολλά χρήσιμα "εργαλεία". Είναι καλα εφοδιασμένο σε φάρμακα για να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση επείγοντα περιστατικά πριν τα παραπέμψει σε καποιο νοσοκομείο. Επίσης διαθέτει καρδιογράφο, φυάλες οξυγόνου, απινιδωτή, monitor παρακαλούθησης της καρδιακης λειτουργίας. Όσον αφορά τις ελλείψεις, δεν έχει τη δυνατότητα εξετάσεων άμεσα- ακτινογραφιών και αιματολογικών/ βιοχημικών εξετάσεων. Σε αυτό το κομμάτι οι εξετάσεις στέλνονται στο κέντρο υγείας κοντινού, μεγαλύτερου νησιού, μόνο, όμως, συγκεκριμένες μέρες λόγω καραβιού.
  • Η δυσκολία στην λειτουργία του έγκειται στο γεγονός πως διαθέτει μονον έναν αγροτικο ιατρό. Σε περίοδο καλοκαιριού όπου το νησί γεμίζει δεν υπάρχει ωράριο. Πέρα από τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου μπορεί ανα πάσα στιγμή να ζητήσει καποιος βοήθεια. Επίσης έμεσα σχετιζόμενο θέμα με τη λειτουργία του ιατρείου είναι η έλλειψη φαρμακείου στο νησί. Επομένως ο γιατρός κάνει και τις παραγγελίες των φαρμάκων στο φαρμακείο κοντινού νησιού αν και δεν είναι στις αρμοδιοτητές του. Αν, όμως, δεν πράξει κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβαίνουν πολλά λάθη και τα φάρμακα- που ούτως ή άλλως φτάνουν εδώ μόνο σε συγκεκριμένες μέρες που υπάρχει καράβι- δεν είναι τα σωστά.
  • Για τα πιο σοβαρά περιστατικά υπάρχει επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας κοντινού νησιού. Σε περίπτωση πολύ σοβαρών περιστατικών όπως εμφραγμα ή εγκεφαλικο επεισόδιο η διακομιδη γίνεται σε νοσοκομείο ακόμα μεγαλύτερου νησιού. Σε τέτοια περιστατικά στο αγροτικό ιατρείο εδώ μπορούμε μόνο να "προετοιμάσουμε" τον ασθενή για τη διακομιδή και να τον παρακολουθούμε μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί.
  • Προφανώς όταν είσαι μόνος και το νησί "βουλίαζει" από κόσμο οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ αυξημένες. Ωράριο δεν υπάρχει. Εκ των πραγμάτων λοιπόν υπάρχουν δυσκολίες. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα εφόδια που έχουμε πάρει απο τις ιατρικές σχολές της χώρας μας (προφανώς και σε άλλες χώρες ισχύει αυτό αλλά ως απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου αυτό μπορώ να κρίνω) είναι σημαντικά και μας καθιστούν- ακόμα και χωρίς ειδικότητα- αρκετά ικανούς να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις χωρίς κάποια βοήθεια.
  • Λόγω της έλλειψης φαρμακείου στο νησί ο ιατρός αντιμετωπίζεται πολλές φορες από μέρος της τοπικής κοινωνίας και ως "γραμματέας". Θεωρείται δεδομένη- και πολλές φορές διατυπώνεται με απαίτηση- η παραγγελία των φαρμάκων τα οποία αν δε φτάσουν σωστά από πιθανές ελλείψεις του φαρμακείου δημιουργούν παράπονα με δέκτη τον ιατρό. Όσον αφορά τους επισκέπτες του νησιού οι αντιδράσεις είναι μοιρασμένες. Υπάρχουν πολλοί που νιώθουν ευγνωμοσύνη που τους βοήθησες σε κάτι μικρό, ακόμα και σε ώρα εκτός λειτουργίας του ιατρείου. Αλλά υπάρχουν και πολλοί που δοκιμάζουν την υπομονή σου καθώς περίμενουν να τους υπηρετήσεις και όχι να τους θεραπευσείς. Σα γενική γνώμη καλό θα ήταν πριν επισκεφτείς ένα μικρό νησάκι να κοιτάς πέρα απο τις παραλίες και τα δωμάτια, τι προσφέρει σε υγειονομική περίθαλψη. Επισκέπτες από μέγαλες πόλεις έρχονται εδώ για "φαρμακοτουρισμό"- παρά τις δυσκολίες με το φαρμακείο και τις αιματολογικές-βιοχημικές εξετάσεις θέλουν μεγάλες συνταγογραφήσεις και διενέργεια εξετάσεων που αμελλούν κατα τη διάρκεια του χρόνου.
Open Image Modal

Φούρνοι, Μαυρομμάτης Θεόδωρος, αγροτικός ιατρός (ανειδίκευτος)

  • Ειμαι 27 χρονών και κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Εκτελώ την θητεία του υπόχρεου ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων, ως ο μοναδικός γιατρός του νησιού και με την συνδρομή μιας μόνιμης νοσηλεύτριας. Οι απαντήσεις μου αντανακλούν αποκλειστικά και μόνο την προσωπικότητα μου και την δική μου, προσωπική εμπειρία- τον τρόπο εντέλει που λειτουργώ ο ίδιος σαν γιατρός στο νησί των Φούρνων Κορσεών. Το ιατρείο του νησιού εξυπηρετεί τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Για να γίνω πιο σαφής, οποιοσδήποτε ασθενής, με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, προσέλθει στο Π.Π.Ι. Φούρνων, θα εξεταστεί, θα λάβει την ανάλογη διάγνωση και αν κρίνω πως η κατάστασή του χρήζει περαιτέρω διερεύνησης- που δεν μπορώ να του παρέχω με τα μέσα που διαθέτω- παραπέμπεται σε ανώτερο κλιμάκιο (σημ.: Κέντρο Υγείας/ Νοσοκομείο). Αυτό συμβαίνει αφού έχει προηγηθεί συνεννόησή μου, τόσο με τον ασθενή και την οικογένειά του, όσο και με το εκάστοτε κλιμάκιο.
  • Το «δυνατό σημείο» του Π.Π.Ι. Φούρνων την παρούσα χρονική περίοδο είναι το ανθρώπινο δυναμικό του ιατρείου, με την αγάπη και τη θέληση για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Ο ίδιος ανέλαβα καθήκοντα ως γιατρός στις 15/11/2016 και η μεγαλύτερη βοήθεια και συμπαράσταση που έλαβα ήταν από τη νοσηλεύτρια του ιατρείου, κα Καλλιόπη Φλυτζάνη- αν και ορισμένου ωραρίου ποτέ δεν αρνήθηκε να με συνδράμει σε επείγοντα περιστατικά. Στην κοινή μας προσπάθεια υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες: ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού (π.χ. ευρύτερο φάσμα φαρμάκων στην αποθήκη μας), έλλειψη ιατροτεχνολογικού υλικού, όπως μηχανήματα για βιοχημικές και ακτινολογικές εξετάσεις. Ακόμα και η σύνδεση δικτύου δεν έχει ικανοποιητική απόδοση για την συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων των ασθενών. Και όση θέληση και αν υπάρχει από εμάς τους δυο, χρειάζεται τουλάχιστον ένα επιπλέον άτομο στον ιατρικό και στον νοσηλευτικό τομέα- σε περίπτωση δικού μας προβλήματος υγείας δεν μπορούμε να απουσιάσουμε, ακόμα κι αν είμαστε κυριολεκτικά εξαντλημένοι, γιατί το νησί θα παραμείνει χωρίς ιατρική κάλυψη. Η μεγαλύτερη προσωπική μου υπέρβαση είναι ότι οι εφημερίες είναι πολύ περισσότερες από τις 7 ανά μήνα που προβλέπει ο νόμος. Βρίσκομαι σε ετοιμότητα, με ένα επιπλέον κινητό για τα επείγοντα περιστατικά, όλο το 24ωρο, 30 μέρες το μήνα. Και δεν είναι μόνο η ποιότητα ζωής μου που πλήγεται εξαιτίας αυτού, κυρίως φοβάμαι πως κάποια στιγμή η απόδοσή μου θα μειωθεί.
  • Όσον αφορά τα περιστατικά... Ενδεικτικά, την πρώτη εβδομάδα της υπηρεσίας μου στο ιατρείο των Φούρνων προσήλθε ένα κοριτσάκι 12 ετών με συμπτώματα οξείας κοιλίας- μετά την κλινική και την αιματολογική εξέταση (η γενική αίματος είναι η μοναδική αιματολογική εξέταση που παρέχουμε στο ιατρείο) έκρινα αναγκαία την διακομιδή του κοριτσιού στο πλησιέστερο νοσοκομείο, λόγω πιθανούς σκωληκοειδίδας. Ήταν μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση για την ζωή της νεαρής ασθενούς. Παρόλαυτά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την μεταφορά του κοριτσιού με το καράβι που συνεργάζεται με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ικαρίας. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και αφού συγκρουστήκαμε με τον εκεί λιμενικό σταθμό καταφέραμε να αποπλεύσουμε στις 4 το απόγευμα, ενώ το κοριτσάκι είχε έρθει στο ιατρείο στις 10 το πρωί... Υπόψιν ότι υπήρχε γενική απαγόρευση απόπλου- φύγαμε με 8 μποφόρ και επιστρέψαμε στους φούρνους με 9 μποφόρ θαλασσοταραχή.
  • Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στο νησί, αυξάνει ανάλογα και τις ιατρικές απαιτήσεις από το Π.Π.Ι.- κλινικές εξετάσεις, συνταγογραφήσεις φαρμάκων αλλά και επείγοντα περιστατικά. Προφανώς οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καθιστούν δύσκολη την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. Και στην παρούσα φάση ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα- αν εξαιρέσουμε την προσθήκη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού- είναι καλή διάθεση και χαμόγελο.
  • Οι επισκέπτες του νησιού και, κυρίως, οι μόνιμοι κάτοικοι των Φούρνων Κορσεών εκτιμούν και ανταποδίδουν με πολύ αγάπη την προσπάθειά μας, την εργασία μας. Αυτό το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο- με τη συμπεριφορά τους με κάνουν να νιώθω ότι δεν είμαι μακριά από το σπίτι μου και την οικογένειά μου. Έτσι, έχω γίνει κι εγώ Φουρνιώτης.
Open Image Modal

Περιφερειακό Ιατρείο Ηρακλειάς, Λυδία Θεοδώρου, αγροτική ιατρός, ανειδίκευτη

  • Το Περιφερειακό ιατρείο της Ηρακλειάς στελεχώνεται από εμένα και μια νοσηλεύτρια. Λειτουργεί ένα ιατρείο στο λιμάνι του νησιού (Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή) και άλλο ένα στο χωριό στο εσωτερικό του νησιού (Τρίτη και Πέμπτη). Και τα δύο είναι ανοιχτά 09.00- 13.00 το πρωί, αλλά είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες, το τηλεφωνό μας το έχουν όλοι στο νησί.
  • Στο ιατρείο του νησιού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά περιστατικά: γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις, ιώσεις, κοινά κρυολογήματα και ωτίτιδες, θερμοπληξίες, λιποθυμίες, δερματικά. Είναι όλα αυτά κοινά νοσήματα της καλοκαιρινής περιόδου, που εδώ είναι πολύ διαφορετική από τον υπόλοιπο χρόνο. Προσωπικά είμαι στο νησί μόλις ενάμιση μήνα αλλά αυτή η διαφοροποίηση είναι αναμενόμενη και απολύτως λογική. Το καλοκαίρι, εκτός των υπόλοιπων τουριστών, καταφτάνουν- σε ένα μικρό νησί με περίπου 85 μόνιμους κατοίκους- άλλα περίπου 90 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι με καταγωγή από την Ηρακλειά. Παρακολουθούνται βέβαια από τους δικούς τους, ειδικούς γιατρούς σε Αθήνα ή Νάξο, αλλά πολύ πιθανόν να χρειαστούν την άμεση συνδρομή μας για μία γκάμα περιστατικών, όπως ατυχήματα, πτώσεις, κρίσεις άσθματος, ανακοπές, κωλικούς νεφρού κ.α..
  • Ο συντονισμός των διακομιδών γίνεται από το ΕΚΑΒ. Για τα επείγοντα περιστατικά υπάρχει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, ένα για όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Τα υπόλοιπα προωθούνται στο νοσοκομείο της Νάξου με το πλοίο «Ο Κυρίαρχος» και τους ασθενείς συνοδεύει γιατρός από την Νάξο. Το σοβαρότερο περιστατικό προσωπικά μου έτυχε ανήμερα Δεκαπενταύγουστου- γαστροραγία, έφυγε με καράβι (Σκοπελίτης), συνοδεία της νοσηλεύτριας μας. Είχα ζητήσει αερομεταφορά αλλά μου την αρνήθηκαν ως «μη υπερεπείγον».
  • Θα θέλαμε να έχουμε έναν αναλυτή για γενική αίματος. Υπήρχε ένα παμπάλαιο μηχάνημα από δωρεά που είχε γίνει- δεν δούλεψε ποτέ, δεν υπήρχαν τα αναλώσιμα. Ευτυχώς απινιδωτής υπάρχει. Φαρμακείο (ιδιωτικό) δεν υπάρχει, αλλά αυτό είναι λογικό γιατί σε ένα τόσο μικρό μέρος δεν θα επιβίωνε οικονομικά. Σχετικά με τα φάρμακα θέλω να σημειώσω το εξής: οι αγροτικοί ιατροί όταν χρειάζονται αναλώσιμα πρέπει να συγκεντρώσουν οι ίδιοι προσφορές από ιδιώτες και να τις αποστείλουν στη Β΄ΔΙΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Έχουμε ήδη αρκετή γραφειοκρατική δουλειά και, νομίζω, δεν θα έπρεπε η όποια ενασχόλησή μας με ιδιωτικές εταιρείες να είναι δική μας αρμοδιότητα.
  • Το Νοσοκομείο της Νάξου έχει αναβαθμιστεί την τελευταία περίοδο- εκεί παραπέπουμε ασθενείς για ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις, ενώ, πλέον διαθέτει και μονάδα τεχνητού νεφρού με γιατρό νεφρολόγο. Ακόμα, όμως, είναι υποστελεχωμένο. Διαθέτει χειρουργεία και δύο χειρούργους ιατρούς αλλά ακόμα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Αυτή η έλλειψη καθιστά ακόμη αδύνατη την πραγματοποίηση εγχειρήσεων, παρά μόνο μικροεπεμβάσεων και καθαρισμών στα Επείγοντα.
  • Η εμπειρία μου στην Ηρακλειά είναι μέχρι σήμερα εντελώς θετική, καλύτερη απ’ ότι περίμενα. Υπάρχει αρκετό άγχος λόγω απειρίας, δεν έχω κάνει ακόμα ειδικότητα, είμαστε σ’ ένα μικρό μέρος, μόνο εγώ και η νοσηλεύτρια, πολύ περιορισμένοι όσον αφορά τα τεχνικά μέσα. Ευτυχώς ή νοσηλεύτρια μας είναι πολύ έμπειρη και με υποστηρίζει σημαντικά και στο ψυχολογικό κομμάτι της δουλειάς. Σιγουρα πάντως υπάρχει η χαρά που βοηθάς τους κατοίκους του νησιού- είναι καλοί, ανοιχτοί άνθρωποι, και σε εκτιμούν αυθεντικά για αυτό που κάνεις. Γίνεται και ο γιατρός μέλος της κοινότητάς τους.
  • Υποχρεωτικά θα παραμείνω ένα χρόνο στην Ηρακλειά. Αλλά αν θες, μπορείς να πάρεις και παράταση. Προσωπικά το σκέφτομαι, θα εξαρτηθεί και από το αν θα «ανοίξουν» ή όχι θέσεις για ειδικότητα. Πάντως μετά από την σύντομη εμπειρία μου στην Ηρακλειά, θεωρώ πως η γενική αντίληψη για τα νησιά της «άγονης γραμμής» είναι εσφαλμένη. Δεν είναι τόποι αποκομμένοι από τον κόσμο, η Ηρακλειά έχει πλοίο 2 φορές τη μέρα και οι άνθρωποι εδώ δεν είναι μόνο χαρούμενοι και ειλικρινείς, αλλά και ενημερωμένοι. Θα προέτρεπα όλους τους νέους συναδέλφους μου να «τολμήσουν» το αγροτικό τους σε ένα νησί του Αιγαίου.
  • Open Image Modal

    Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας, διοικητής

    • Το Γ.Ν. Κέρκυρας διαθέτει 321 κλίνες, 271 ανεπτυγμένες και επιπλέον 110 θέσεις νοσηλείας ψυχιατρικού τομέα σε 10 δομές και διαμερίσματα εκτός του νοσοκομείου. Κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό: 69 ειδικευμένοι μόνιμοι ιατροί, 21 επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί και περίπου 30 ειδικευόμενοι. Κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό:
    • 286 νοσηλευτές διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων 70 περίπου νοσηλευτών του πρώην Ψυχιατρικού νοσοκομείου που απασχολούνται κυρίως στις ψυχιατρικές δομές).
    • Έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στις προμήθειες αντιδραστηρίων και δεν υπάρχουν ελλείψεις όπως στο παρελθόν στις εξετάσεις αίματος. Πρόσφατη λειτουργία μαγνητικού τομογράφου (Σεπτέμβριος 2016)-αναμένεται ολοκλήρωση της λειτουργίας του έως τα τέλη του 2017 (με λειτουργία 5 μέρες τη βδομάδα), πρόσφατη λειτουργία της μονάδας μέτρησης οστικής πυκνότητας (Ιούνιος 2017), ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση αυτές τις μέρες του νέου ψηφιακού μαστογράφου (αναμένεται λειτουργία του μετά από αδειδότηση από τον Δημόκριτο). Πεπαλαιωμένος αξονικός που έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από το 2011. Εντάχθηκε η αγορά νέου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (Μάιος 2017) και αναμένεται προκήρυξη διαγωνισμού στο επόμενο διάστημα.Έναρξη λειτουργίας αυτόνομου τμήματος επειγόντων (Μάιος 2017) με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εφημερεύει αποκλειστικά στο χώρο αυτό. Έναρξη διαδικασίας διαλογής (triage) (Ιούνιος 2017). Τον επόμενο μήνα θα ανοίξει ξεχωριστός χώρος για τη λειτουργία των επειγόντων του χειρουργικού τομέα και θα τεθούν σε λειτουργία 2 αίθουσες χειρουργείων στο τμήμα επειγόντων που ήταν παροπλισμένες. Αναδιάταξη όλου του νοσοκομειακού αρχείου (σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα), δημιουργία νοσοκομειακής βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με το τμήμα βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Συνεργασία με τα ΓΑΚ για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ψυχιατρείου Κέρκυρας. Επίσης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στον τομέα της έρευνας στην άνοια, ενώ προχωράει και η διαδικασία ένταξης νέου εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ 2014-20 σε συνεργασία με το Υπ.Υγείας και την διαχειριστική αρχή.
    • Το τελευταίο έτος έχουν προκηρυχθεί 14 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών και 17 νέες θέσεις επικουρικών ειδικευμένων ιατρών με συμβάσεις 3ετούς διάρκειας. Πάραυτα υπάρχουν θέσεις ιατρών που ενώ προκηρύσσονται δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη τους. Χαρακτηριστική η μη εξεύρευρεση παθολόγων ενώ έχουν προκηρυχθεί κενές θέσεις επικουρικών ιατρών 3ετους διάρκειας από 10μηνου, η μη εξεύρεση νευρολόγου (κενές θέσεις επικουρικών 3ετους διάρκειας) η μη πλήρωση μόνιμων θέσεων σε πρόσφατες προκηρύξεις νεφρολόγου και ενδοκρινολόγου.
    • Ελλείψεις και σε παραϊατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα δεδομένης της λειτουργίας νέων ακτινολογικών μηχανημάτων το τελευταίο έτος. Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές (στελέχωση κάτω του 50%) που έρχονται από το παρελθόν. Παρά τους μόνιμους και επικουρικούς νοσηλευτές που έχουν προσληφθεί, αυξάνοντας τη στελέχωση κατά περίπου 10% το τελευταίο έτος, υπάρχουν συσσωρευμένες χρωστούμενές άδειες και ρεπό από το παρελθόν. Μέσα στο τελευταίο έτος έχει γίνει απόχρέωση 34% των οφειλόμενων αδειών, όμως παραμένει έντονο το πρόβλημα στελέχωσης.
    • Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε διοικητικό προσωπικό όπου η στελέχωση φτάνει μόλις 33% παρά τις 3 νέες προσλήψεις το τελευταίο έτος. Από το 2016 πάντως έχει αλλάξει η ισορροπία προσλήψεων-αποχωρήσεων και πλέον υπάρχουν περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις δίνοντας αισιοδοξία για το μέλλον, εάν συνεχιστεί η ενίσχυση του νοσοκομείου με αυτούς τους ρυθμούς.
    • Το νοσοκομείο μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν το σύνολο των περιστατικών που προσέρχονται στα πλαίσια της λειτουργίας ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά, το τελευταίο έτος με την αύξηση της στελέχωσης υπήρξε και αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων πάνω από 20% και μείωση των αντίστοιχων διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία. Βασικό κομμάτι των διακομιδών που γίνονται αφορά την παρακολούθηση στεφανιαίων ασθενών μετά τη σταθεροποίηση τους (ανάγκη για στεφανιογραφία κ.ο.κ.) και νεογνών λόγω μη ύπαρξης μονάδας αυξημένης φροντίδας νεογνών. Θέλω να τονίσω ότι η στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής είναι σε σαφώς καλύτερη θέση από ότι προ 2ετίας, όταν είχαν απομείνει μόνο 2 παιδίατροι και παρολίγο να κλείσει. Στην κλινική πλέον υπηρετούν 4 ειδικευμένοι ιατροί, ενώ έχουν προκηρυχθεί ακόμα 2 θέσεις μονίμων ειδικευμένων που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Τα περιστατικά προσέρχονται από τα ΚΥ του νησιού και τα ΠΙ των διαποντίων νήσων καθώς και από τους Παξούς, ενώ, συνήθως, διακομίζονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων
    • Υπάρχει θετική εικόνα για την προσπάθεια του προσωπικού στην τοπική κοινωνία. Θεωρούμε ότι αλλάζει σταδιακά το «κλίμα» και όσον αφορά τη συνολικότερη λειτουργία του νοσοκομείου.
    Open Image Modal

    Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, εκ μέρους της Διοίκησης

    • Η Ιατρική Υπηρεσία ΓΝ Θήρας αποτελείται από τους εξής τομείς: Παθολογικός τομέας (τμήματα: Παιδιατρικό, Καρδιολογικό, Ψυχιατρικό, Νευρολογικό), Χειρουργικός τομέας (τμήματα: Χειρουργικό, Αναισθησιολογικό, Οδοντιατρικό Ορθοπεδικό, Ουρολογικό, Μαιευτικό/Γυναικολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό), Εργαστηριακός τομέας (τμήματα: Ακτινοδιαγνωστικό, Μικροβιολογικό- Βιοχημικό, Κυτταρολογικό), Φαρμακείο, Διατομεακό τμήμα (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών & Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας), λοιπά τμήματα (Κοινωνική Υπηρεσία, τμήμα Διατροφής, τμήμα Φυσικοθεραπείας). Η Ιατρική Υπηρεσία στελεχώνεται από 29 Ιατρούς. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ Θήρας αποτελείται από: την Α Νοσηλευτική, η οποία περιλαμβάνει Παθολογικό και Εργαστηριακό τομέα και την Β Νοσηλευτική, η οποία περιλαμβάνει Χειρουργικό τομέα και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών & Βραχείας Νοσηλείας. Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία υπηρετούν 28 άτομα. Το Γ.Ν. Θήρας έχει συνολική δυναμικότητα 44 κλινών.
    • Ένα από τα δυνατά σημεία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας αποτελεί το γεγονός ότι στεγάζεται σε καινούριο κτήριο και είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που ανανεώνονται συνεχώς με νέες προμήθειες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα δυο σημαντικά αποκτήματα για την ασφαλή παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε νησιωτικό περιβάλλον είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του αξονικού τομογράφου και της γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου. Το Γ.Ν. Θήρας εφημερεύει επί εικοσιτετραώρου βάσεως, όλες τις ημέρες του χρόνου.
    • Δυσκολία αποτελεί η αδυναμία εύρεσης στέγης σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό γεγονός που οδηγεί, ως έναν βαθμό, σε αποθάρρυνση προσέλκυσης προσωπικού. Είναι γνωστό πως στη Σαντορίνη η εύρεση οικίας προς ενοικίαση αποτελεί μείζον πρόβλημα για όσους θέλουν να εργαστούν στο νησί. Παρόλα αυτά, η Διοίκηση του Νοσοκομείου αγωνίζεται για την επίλυση του θέματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους τοπικούς φορείς. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων εμπεριέχεται σχετικό άρθρο. Προτεραιότητα της Διοίκησης του Γ. Ν. Θήρας για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, η λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης καθώς και η λειτουργία του Ψηφιακού Μαστογράφου.
    • Το Γ.Ν. Θήρας αντιμετωπίζει περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας φροντίδας. Κατά συνέπεια διακομίζονται περιστατικά τα οποία χρειάζονται τριτοβάθμια παρακολούθηση. Επί παραδείγματι, σε περιστατικό εμφράγματος πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο μας θρομβόλυση και εν συνεχεία το περιστατικό διακομίζεται σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Αθήνας ή του Ηρακλείου. Περιστατικά τα οποία καταλήγουν στο Νοσοκομείο προέρχονται από τα νησιά της Επαρχείας Θήρας (Ανάφη, Ίος, Φολέγανδρος, Σίκινος).
    • Οι απαιτήσεις αυξάνονται όπως είναι αναμενόμενο κατά την θερινή περίοδο λόγω των έντονων τουριστικών ροών. Στο αρχείο «Απολογισμός Πρώτου Έτους Λειτουργίας» που σας επισυνάπτουμε μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε πίνακα την επισκεψιμότητα του Γ.Ν. Θήρας. Οι απαιτήσεις είναι σίγουρα μεγαλύτερες ιδιαίτερα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά το προσωπικό ανταπεξέρχεται επάξια στις δύσκολες αυτές συνθήκες.
    • Η τοπική κοινωνία στηρίζει και εμπιστεύεται το έργο των ανθρώπων που εργάζονται στο Νοσοκομείο, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τον αριθμό των επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (πάνω από 28.000 επισκέψεις σε έναν χρόνο) αλλά και από τον αξιοσημείωτο αριθμό των ευχαριστιών, δωρεών και των προσφορών από τους κατοίκους του νησιού. Βέβαια, να σημειωθεί ότι υπάρχουν και παράπονα, τα οποία καταγράφονται και διευθετούνται όσο το δυνατόν πιο άμεσα με σκοπό την βελτίωση των υπηρεσιών του ΓΝ Θήρας.

    Θάσος, Κέντρο Υγείας Πρίνου. Θωμάς Αγγελόπουλος, Διευθυντής

    • Στη Θάσο υπάρχει ένα μόνο Κ.Υ., 5 κύρια και 7 δορυφορικά περιφερειακά Ιατρεία.
    • Υπηρετούν 4 ειδικοί Γενικοί γιατροί,1 Παιδίατρος,1 Καρδιολόγος(προ της συνταξιοδότησης),1 Μικροβιολόγος και Οδοντίατρος. Υπηρετούν επίσης αυτή τη στιγμή 5 Αγροτικοί γιατροί και αναμένεται η κάλυψη ακόμη 4 θέσεων άμεσα. Ιδρύθηκε και στελεχώθηκε Τομέας ΕΚΑΒ που εδρεύει στο Κ.Υ..Υπάρχει επάρκεια υλικών και Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού(ψηφιακό ακτινολογικό εργαστήριο, υπερηχογράφος, monitors, απινιδωτές, αναλυτής αερίων, Doppler κ.λ.π.).Τα δυνατά σημεία είναι η πλήρης κάλυψη με ασθενοφόρο από τον Τομέα ΕΚΑΒ,η λειτουργία υπερηχογράφου, η δυνατότητα μεγάλου φάσματος μικροβιολογικών εξετάσεων και η δυνατότητα εκτέλεσης απλών ακτινογραφιών.Στις ελλείψεις καταγράφουμε την έλλειψη ειδικού Ακτινολόγου γιατρού,την έλλειψη μαίας και δεύτερης θέσης Παιδιάτρου.Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις διακομιδές γιατί κάθε 5ημέρα δεν υπάρχει πλοίο σε επιφυλακή και επιστρατεύονται διάφοροι τρόποι διακομιδής.
    • Υπάρχουν(ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο)πολλά περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας νοσηλείας και διακομίζονται στο Γενικό Νοσ/μείο Καβάλας.
    • Η Θάσος είναι ο 1ος τουριστικός προορισμός στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ο 2ος σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα.Φέτος προβλέπεται ότι η επισκεψιμότητα θα αγγίξει το 1.000.000 επισκέπτες.Ως εκ τούτου οι γιατροί και το προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις. Ευτυχώς έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο αύξηση των θέσεων των Περιφερειακών Ιατρείων και προκήρυξη οργανικών θέσεων στο Κ.Υ.
    • Υπάρχει σχεδόν καθολική αναγνώριση των προσπαθειών από τους κατοίκους της Θάσου και συνεχή ευμενή σχόλια από τους επισκέπτες.
    Open Image Modal

    Κέντρο Υγείας Ιθάκης, Παξινός Γεώργιος, Διευθυντής

    • Στο Κ.Υ. Ιθάκης παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και το ιατρικό προσωπικό αποτελείται από: καρδιολόγο, γενικό ιατρό, παθολόγο, οδοντίατρο. Εργάζονται 3 νοσηλεύτριες, μία χειρίστρια ακτινολογικού και ένας οδηγός ασθενοφόρου.
    • Το Κ.Υ. Ιθάκης έχει αξιόλογο εξοπλισμό, κυρίως από δωρεές και παρέχει υπηρεσίες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καθώς ανήκει στις προβληματικές Α΄κατηγορίες.
    • Το Νοσοκομείο υποδοχής είναι το Νοσοκομείο Αργοστολίου στο διπλανό νησί της Κεφαλονιάς και πολλάκις αναγκαζόμαστε να νοσηλεύουμε δύσκολα περιστατικά, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι πάντα δυνατή η διακομιδή τους.
    • Την θερινή περίοδο η κίνηση στην Ιθάκη και κατά συνέπεια και στο Κ.Υ. πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα να ανταποκρινόμεθα πολύ δύσκολα στις ανάγκες. Υπάρχει μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου και παρότι διαθέτουμε μικροβιολογικό εργαστήριο, δεν υπάρχει παρασκευάστρια για να το λειτουργήσει.