Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν και αισιοδοξία για το μέλλον

Κομβικό ρόλο έπαιξε η καλή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Γ. Γεραπετρίτη.
Open Image Modal
Eurokinissi

Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν, όχι ένα αλλά πολλά βήματα, κοντά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, κάτι που σχολιάστηκε θετικά και από τον διεθνή Τύπο, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Τα χαμόγελα μεταξύ των δύο ηγετών αλλά και των υπουργών στις διμερείς συναντήσεις που έγιναν, το καλό κλίμα που υπήρξε τόσο κατά τη διάρκεια των επαφών όσο και κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, θύμισαν στους παλαιότερους την περίοδο του 1999 και τη «διπλωματία των σεισμών». Τότε που οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, έχοντας «χτίσει» μία εξαιρετική προσωπική σχέση, προωθούσαν την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά και αφού μεσολάβησαν γεγονότα μεγάλης έντασης, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα για μία νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αυτό δείχνει η υπογραφή της Διακήρυξης Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, η οποία προβλέπει -μεταξύ άλλων- δέσμευση για αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ένταση και επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς με φιλικό τρόπο.

Open Image Modal
Η στιγμή της υπογραφής της Διακήρυξης Φιλίας από τους δύο ηγέτες
Dimitris Papamitsos

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, όπως και στις υπογραφές 15 διμερών συμφωνιών και μνημονίων, προηγήθηκε εντατική προεργασία το τελευταίο εξάμηνο. Από τότε δηλαδή που Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν στο Βίλνιους και συμφώνησαν «να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας, με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας», όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Γ. Γεραπετρίτης: «Η επίσκεψη Ερντογάν είχε προετοιμαστεί λεπτό λεπτό»

Το θετικό μήνυμα που εστάλη από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών και που έφερε πολλά χαμόγελα στην ελληνική πλευρά αλλά και ανακούφιση, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η βελτίωση των διμερών σχέσεων, ήταν σίγουρα αποτέλεσμα της βούλησης και των δύο μερών αλλά και της πολύ καλής προετοιμασίας που είχε γίνει από την ελληνική διπλωματία.

Open Image Modal
Eurokinissi

Κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς κυβερνητικά στελέχη αλλά και έμπειροι διπλωμάτες σημείωναν σε συζητήσεις ότι φάνηκε να έχουν προβλεφθεί όλα τα πιθανά ενδεχόμενα κατά τη διάρκεια των διμερών συζητήσεων. Όπως η αναφορά που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν για τουρκική μειονότητα στην Ξάνθη και που οδήγησε στην άμεση απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο να μην ανταπαντά αλλά να χειροκροτεί.

Open Image Modal
Eurokinissi

«Η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε προετοιμαστεί λεπτό λεπτό. Είχε υπάρξει μια πάρα πολύ μεγάλη επιμέλεια, επαγγελματισμός, φρόνηση και σύνεση. Και νομίζω η σοβαρότητα με την οποία διαχειριστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα φάνηκε και με τον πιο απτό τρόπο», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα της Πέμπτης (7/12) μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Διακήρυξη Φιλίας σηματοδοτεί την επόμενη μέρα»

Ο Έλληνας υπουργός προχώρησε και στην πρώτη κυβερνητική αποτίμηση της συνάντησης των δύο ηγετών, εστιάζοντας στην υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας.

«Αναδεικνύει την ανάγκη δύο γειτονικές χώρες να έχουν σχέσεις φιλικές, να έχουν έναν τρόπο να αποσυμπιέζουν τις διαφωνίες τους, έτσι ώστε αυτές οι διαφωνίες να μην τις χωρίζουν και να μην προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις και βεβαίως να έχουν ένα επίπεδο συνεργασίας, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής. Είναι μια Διακήρυξη, η οποία νομίζω σηματοδοτεί την επόμενη μέρα.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θα πάμε βήμα-βήμα», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τις επόμενες κινήσεις ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξουν και εντάσεις στο μέλλον. «Δεν υπάρχει ποτέ καμία περίπτωση δύο χώρες, οι οποίες ζουν δίπλα δίπλα, έχουν ανάμεσά τους το Αιγαίο, τη θάλασσά μας, να μην έχουν εντάσεις. Όμως θέλω να πω ότι με καλή προαίρεση, η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο και με έναν ορθό λόγο και με αρχές στην πολιτική μας, οι εντάσεις αυτές δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για καλύτερες, πιο παραγωγικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Open Image Modal
Ήδη η ελληνική πλευρά ξεκινά τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Dimitris Papamitsos

Τώρα πλέον που «οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι», όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά συναντήσεων και στους τρεις πυλώνες, δηλαδή στον πολιτικό διάλογο, στη Θετική Ατζέντα και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ταξίδι που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη.