Independent: Η Ελλάδα χάνει περίπου το μισό πόσιμο νερό της από διαρροές και κλοπές

Η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Open Image Modal
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΛΟΓΩ ''ΖΟΡΜΠΑ'' ΣΕ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣ// ΦΩΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΟΛΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΙΟ. (Eurokinissi)
Eurokinissi

Με το ζήτημα των επιπέδων διαρροής υδάτων στη χώρα μας ασχολείται ο Independent σε σχετικό του άρθρο. 

Οπως σημειώνει αρχικά η βρετανική εφημερίδα: «Στην Αργολίδα, το νερό διαρρέει από ρωγμές σ′ ένα αρδευτικό κανάλι που τροφοδοτεί μια πεδιάδα με πορτοκαλιές. Οι υπόγειοι, παλιοί σωλήνες χάνουν περισσότερο από το μισό νερό που αντλείται μέσω αυτών, λένε οι αρμόδιοι».

Το καλοκαίρι, όταν η στάθμη των αποθεμάτων πέφτει, οι αρχές του Ναυπλίου συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην πίνουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό που αντλείται από εφεδρικές πηγές στα σπίτια τους.

«Μπορείς να μυρίσεις τη διαφορά στο νερό, να νιώσεις την ξηρότητα στα ρούχα σου», δήλωσε η Λυδία Σαρακινιώτη, κοσμηματοπώλης στο Ναύπλιο, η οποία χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για να μαγειρέψει.

Αυτόν τον μήνα, η ΕΕ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της κρίσης νερού που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και η οποία, σύμφωνα με την ίδια, πλήττει ήδη το 38% του πληθυσμού της. Έχει δώσει διορία στις χώρες της ΕΕ μέχρι το επόμενο έτος να αξιολογήσουν τα επίπεδα διαρροής πριν επιβληθεί ένα νομικό όριο».

Οπως τονίζει ο Independent: «Το πρόγραμμα για την αύξηση της ασφάλειας των υδάτων αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έρχεται καθώς οι χώρες της νότιας Ευρώπης βιώνουν πιο αστάθμητες βροχοπτώσεις και θερμότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».

Open Image Modal
Οροπέδιο Λασιθίου, Κρήτη, Ελλάδα, Κοντινό πλάνο σωλήνα άρδευσης σε εύφορη γη στο Οροπέδιο Λασιθίου στην ανατολική Κρήτη, Ελλάδα. (Photo by: Peter Titmuss/UCG/Universal Images Group via Getty Images)
UCG via Getty Images

«Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της Ευρώπης, δείχνει πόσο περίπλοκη και δαπανηρή θα είναι η αλλαγή. Το περασμένο καλοκαίρι και ο χειμώνας ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ και σε πολλά μέρη δεν έπεφτε βροχή για μήνες», τονίζει το άρθρο πριν αναφερθεί στα προβλήματα που ανέκυψαν από την κρίση χρέους στα χώρα μας (2009-2018).

«Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Ελλάδα χάνει περίπου το μισό πόσιμο νερό από διαρροές και κλοπές, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%. Οι περισσότεροι χάρτες του υπόγειου δικτύου αγωγών της είτε δεν είναι ψηφιοποιημένοι είτε δεν υπάρχουν, δήλωσαν εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αλλά η Αργολίδα, ένας αγροτικός κόμβος που παράγει περίπου το ένα τρίτο των πορτοκαλιών της χώρας, δείχνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα».

Open Image Modal
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΣ// ΑΡΓΟΣ- Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , δημιουργώντας πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών στην Αργολίδα. Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022. (EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ )
Eurokinissi

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε σταδιακά όλα», δήλωσε ο Σωκράτης Δωρής, επικεφαλής του δημοτικού φορέα παροχής πόσιμου νερού του Ναυπλίου (Δ.Ε.Υ.Α.Ν.). Είπε ότι η εταιρεία αναζητά χρηματοδότηση από την ΕΕ για να βοηθήσει.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα τον Νοέμβριο, προγραμματίζοντας την επέκταση του αρδευτικού δικτύου και την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης. Ωστόσο, όταν το δίκτυο μιας περιοχής χάνει από παντού, ποιο είναι το νόημα να χρηματοδοτήσουμε μια νέα μονάδα αφαλάτωσης; δηλώνει ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδάτινων πόρων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται πρώτα θεμελιώδεις διορθώσεις.

 

 

Στην Αργολίδα, η λειψυδρία έχει ως συνέπεια την κακή ποιότητα του νερού. Όταν η λίμνη που τροφοδοτεί το Ναύπλιο συρρικνώνεται, οι αρχές την ενισχύουν με υφάλμυρο νερό από μια υποθαλάσσια πηγή, τον Ανάβαλο.

Το Reuters είδε τα αποτελέσματα μετρήσεων που ζήτησαν οι αρχές το 2022-24, τα οποία δείχνουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα χλωριούχων ιόντων και νατρίου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τους ασθενείς με υπέρταση ή προβλήματα στα νεφρά.

Και το Ναύπλιο δεν είναι η μόνη περίπτωση. Στην παράκτια πόλη της Ερμιόνης, μόνο το 8% των 13.500 κατοίκων έχουν μόνιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με δεδομένα των τοπικών αρχών που υποβλήθηκαν στη Βουλή.

Έξω από την Ερμιόνη, ανάμεσα σε χωράφια που έχουν μείνει ξερά έπειτα από δύο χρόνια ξηρασίας, οι αγρότες ανοίγουν πηγάδια που φτάνουν σε βάθος 300 μέτρων. Συχνά όμως το νερό αυτό είναι αλμυρό λόγω της διείσδυσης του θαλασσίνου νερού στον εξαντλημένο υπόγειο υδροφορέα.

-- --