Ινδία: Με τις προσευχές των πιστών η προσγείωση του διαστημόπλοιου στη Σελήνη

Το ρωσικό διαστημόπλοιο που είχε προγραμματίσει προσγείωση στην ίδια σεληνιακή περιοχή στις 21 Αυγούστου, συνετρίβη.
Open Image Modal
Παιδιά ανεμίζουν ινδικές σημαίες στις εγκαταστάσεις του σχολείου τους στη Βομβάη της Ινδίας για την προσεδάφιση του ινδικού σκάφους. (22/8/2023)
via Associated Press

Η Ινδία μετράει αντίστροφα για να προσγειώσει ένα διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου - μια αχαρτογράφητη περιοχή που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιέχει σημαντικά αποθέματα παγωμένου νερού και πολύτιμων στοιχείων.

Ένα σκάφος προσεδάφισης με ένα ρόβερ (ρομποτικό όχημα εξερεύνησης) στο εσωτερικό του βρισκόταν σε τροχιά πριν επιχειρήσει να αγγίξει τη σεληνιακή επιφάνεια, δημιουργώντας μια αγωνιώδη αναμονή για τους επιστήμονες της Ινδίας στη νότια πόλη Μπενγκαλούρου.

Η Ινδία κάνει τη δεύτερη απόπειρά της μέσα σε τέσσερα χρόνια να μπει στη λίστα -μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα- των χωρων που εξερεύνησαν τη Σελήνη.

Η Ινδία μπήκε απροσδόκητα σε μια κούρσα με τη Ρωσία, η οποία είχε προγραμματίσει να προσγειώσει το διαστημόπλοιό της Luna-25 στην ίδια σεληνιακή περιοχή τη Δευτέρα 21 Αυγούστου. Αλλά το Luna-25 συνετρίβη στο φεγγάρι αφού περιστράφηκε σε μια ανεξέλεγκτη τροχιά. Θα ήταν η πρώτη επιτυχημένη ρωσική προσγείωση στη Σελήνη μετά από ένα κενό 47 ετών.

Ο επικεφαλής της κρατικά ελεγχόμενης διαστημικής εταιρείας Roscosmos της Ρωσίας απέδωσε την αποτυχία στην έλλειψη τεχνογνωσίας λόγω της μακράς διακοπής στη σεληνιακή έρευνα που ακολούθησε την τελευταία σοβιετική αποστολή στο φεγγάρι το 1976.

Open Image Modal
Άνθρωποι εκτελούν «χαβάν» (παραδοσιακό ινδουιστικό τελετουργικό με φωτιά) στο πλαίσιο ειδικής προσευχής για την ασφαλή προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στη Σελήνη, στο Νέο Δελχί της Ινδίας (23/82023).
ADNAN ABIDI via Reuters

Οι άνθρωποι στην Ινδία συνωστίζονται γύρω από τηλεοράσεις σε γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια και σπίτια για να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη ινδική προσγείωση στο φεγγάρι.

Χιλιάδες προσευχήθηκαν την για την επιτυχία της αποστολής με λάμπες πετρελαίου στις όχθες του ποταμού, τους ναούς και τους θρησκευτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της ιερής πόλης Βαρανάσι στη βόρεια Ινδία.

Το ινδικό Chandrayaan-3 — «σκάφος φεγγαριού» στα σανσκριτικά — απογειώθηκε από ένα σημείο εκτόξευσης στη Σριχαρικότα στη νότια Ινδία στις 14 Ιουλίου, κατευθυνόμενο προς μια μακρινή πλευρά του φεγγαριού.

Η αποστολή ακολουθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια για να προσγειωθεί ένα ρόβερ στη σεληνιακή επιφάνεια για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων. 

«Γιορτάζουμε συλλογικά τη δύναμη της ινδικής επιστήμης και τεχνολογίας»

«Η επιδίωξη της Ινδίας για εξερεύνηση του διαστήματος φτάνει σε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο με την επικείμενη αποστολή Chandrayaan-3, έτοιμη να επιτύχει μια ήπια προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια.

Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ινδική Επιστήμη, Μηχανική, Τεχνολογία και Βιομηχανία, συμβολίζοντας την πρόοδο του έθνους μας στην εξερεύνηση του διαστήματος», ανέφερε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας σε δήλωση του.

Open Image Modal
Παιδιά με ζωγραφισμένα πρόσωπα σχηματίζουν αντίγραφο του φεγγαριού στο σχολείου τους στο Τσενάι της Ινδίας, σε ένα τελετουργικό για την επιτυχή προσεδάφιση του ινδικού σκάφους Chandrayaan-3 στο φεγγάρι (22/8/2023).
via Associated Press

Μια επιτυχημένη προσγείωση του Chandrayaan-3 θα ήταν μνημειώδης για να τροφοδοτήσει την περιέργεια και να πυροδοτήσει το πάθος για εξερεύνηση στους νέους, είπε ο οργανισμός.

«Δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση υπερηφάνειας και ενότητας καθώς γιορτάζουμε συλλογικά τη δύναμη της ινδικής επιστήμης και τεχνολογίας. Θα συμβάλει στην ενίσχυση ενός περιβάλλοντος επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας».

Η εξάτροχη μονάδα προσεδάφισης και ρόβερ του Chandrayaan-3 έχει διαμορφωθεί με ωφέλιμα φορτία που θα μπορούν να παρέχουν δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα για τις ιδιότητες του σεληνιακού εδάφους και των πετρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων χημικών συνθέσεων.

Πολλές χώρες και ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την επιτυχή προσγείωση ενός διαστημικού σκάφους στη σεληνιακή επιφάνεια. Τον Απρίλιο του 2023, το διαστημόπλοιο μιας ιαπωνικής εταιρείας συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο φεγγάρι.

Ένας ισραηλινός μη κερδοσκοπικός οργανισμός προσπάθησε να επιτύχει προσγείωση στη Σελήνη το 2019, αλλά το διαστημόπλοιό του καταστράφηκε λόγω πρόσκρουσης.

Με την πυρηνικά οπλισμένη Ινδία να αναδύεται ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι πρόθυμη να επιδείξει τη δύναμη της χώρας στους τομείς της ασφάλειας και της τεχνολογίας. 

(Πηγή: Associated Press)