Ινδία: Κατηγορούν το Spiegel για ρατσιστικό σκίτσο

Η γελοιογραφία δείχνει ένα σαραβαλιασμένο ινδικό τρένο γεμάτο παντού με επιβάτες να προσπερνά ένα υπερσύγχρονο κινέζικο τρένο που τρέχει παράλληλα.
Open Image Modal
via Associated Press

Πολλοί Ινδοί, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού, κατέκριναν μια γελοιογραφία στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζοντας πως είναι ρατσιστική και κακόγουστη.

Η γελοιογραφία δείχνει ένα σαραβαλιασμένο ινδικό τρένο - που ξεχειλίζει από επιβάτες τόσο μέσα όσο και πάνω από την οροφή - να προσπερνά ένα υπερσύγχρονο κινέζικο τρένο σε μια παράλληλη γραμμή.

Το Der Spiegel είναι ένα εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό.

Πολλοί Ινδοί κατέφυγαν στο twitter λέγοντας ότι το γερμανικό περιοδικό προβάλει μια ξεπερασμένη ιδέα για την Ινδία και δεν έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ρατζίβ Τσαντρασεκχάρ έγραψε στο Twitter: «Παρά την προσπάθειά σας να κοροϊδέψετε την Ινδία, δεν είναι έξυπνο να στοιχηματίζετε εναντίον της Ινδίας υπό τον πρωθυπουργό @narendramodi ji. Σε λίγα χρόνια, η οικονομία της Ινδίας θα είναι μεγαλύτερη από της Γερμανίας».

 

 

Ο Καντσάν Γκούπτα, ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο Πληροφοριών και Ραδιοφωνίας, έγραψε στο Twitter ότι η γελοιογραφία ήταν «εξωφρενικά ρατσιστική». Ένας άλλος χρήστης του Twitter είπε ότι η γελοιογραφία δείχνει την «ελιτίστικη» νοοτροπία του περιοδικού.

 

 

Το περιοδικό δεν έχει αντιδράσει στην κριτική.

Ενώ υπάρχουν ακόμη υπερπλήρη τρένα σε πολλά μέρη της Ινδίας, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και των τρένων της.

Οι γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν από δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει οργή στη χώρα και στο παρελθόν. Η εφημερίδα New York Times είχε ζητήσει συγγνώμη το 2014 για μια γελοιογραφία σχετικά με την αποστολή της Ινδίας στον Άρη μετά από καταγγελίες αναγνωστών ότι κορόιδευε την Ινδία.

Το σκίτσο έδειχνε έναν αγρότη με μια αγελάδα να χτυπά την πόρτα ενός δωματίου με την ένδειξη “Elite Space Club”, όπου δύο άνδρες κάθονται και διαβάζουν μια εφημερίδα. Δημοσιεύτηκε αφού η Ινδία έφερε με επιτυχία το ρομποτικό σκάφος Mangalyaan σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Πηγή: BBC