Η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερες από 8.800 περιπτώσεις θανατηφόρου «μαύρου μύκητα» σε μια αυξανόμενη επιδημία της νόσου που σαρώνει τη χώρα ταυτόχρονα με τον κορονοϊό.
Η συνήθως σπάνια λοίμωξη, που ονομάζεται βλεννομυκητίαση, έχει ποσοστό θνησιμότητας 50%, ενώ μερικοί σώζονται μόνο αφαιρώντας ένα μάτι.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Ινδία έχει δει χιλιάδες κρούσματα σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν τώρα από Covid-19.
Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει σχέση με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Covid. Οι διαβητικοί διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
Η νόσος φαίνεται να χτυπά 12-18 ημέρες μετά την ανάρρωση από κορονοϊό.
Οι δυτικές πολιτείες του Γκουτζαράτ και της Μαχαράστρα έχουν καταγράψει περισσότερες από τις μισές αναφερόμενες λοιμώξεις. Τουλάχιστον άλλες 15 πολιτείες έχουν αναφέρει μεταξύ οκτώ και 900 περιστατικών. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, 29 πολιτείες της Ινδίας έχουν κληθεί να κηρύξουν την ασθένεια επιδημία.
Θάλαμοι που άνοιξα πρόσφατα για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από τη νόσο σε όλη τη χώρα γεμίζουν γρήγορα, λένε οι γιατροί.
Στο κρατικό νοσοκομείο Maharaja Yeshwantrao με 1.100 κλίνες στην πόλη Ιντόρε της κεντρικής Ινδίας, ο αριθμός των ασθενών είχε εκτιναχθεί από οκτώ την προηγούμενη εβδομάδα σε 185 το Σάββατο το απόγευμα.
Πάνω από το 80% των ασθενών χρειάζονται αμέσως χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί της χώρας λένε ότι μέχρι πρότινος συναντούσαν μόνο 1-2 τέτοιες περιπτώσεις τον χρόνο.
Η μόλυνση από τον μαύρο μύκητα έχει πλέον γίνει πιο δύσκολη από την Covid-19. Εάν οι ασθενείς δεν υποβληθούν σε θεραπεία εγκαίρως και σωστά, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει το 94%. Το κόστος της θεραπείας είναι ακριβό και τα φάρμακα σε έλλειψη.
Οι γιατροί λένε ότι η αμφοτερικίνη Β ή είναι μια αντιμυκητιακή ενδοφλέβια ένεση, η οποία πρέπει να χορηγείται καθημερινά για έως και οκτώ εβδομάδες σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με βλεννομυκητίαση.
Στην πλειοψηφία τους αυτοί που μολύνονται είναι διαβητικοί άνδρες ενώ κανένας ασθενής με βλεννομυκητίαση δεν έχει φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα.
Τι είναι η βλεννομυκητίαση
Η βλεννομυκητίαση είναι μια πολύ σπάνια λοίμωξη. Προκαλείται από έκθεση σε μούχλα βλεννογόνου που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα φρούτα ή λαχανικά σε αποσύνθεση. «Είναι πανταχού παρούσα και βρίσκεται στο έδαφος και στον αέρα, ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα των υγιών ανθρώπων», λέει ο Δρ. Ακσάι Νάιρ, οφθαλμοχειρουργός στη Βομβάη.
Επηρεάζει τον ρινικό κόλπο (ιγμόρειο), τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σε άτομα με διαβήτη ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, όπως ασθενείς με καρκίνο ή με HIV/AIDS.
(με πληροφορίες από BBC)