Ινδικά χοιρίδια στο πιάτο: Πώς μια αποκρουστική «λιχουδιά» έγινε εθνικός μεζές στο Περού (Εικόνες)

Τρώγεται σε αθλητικές εκδηλώσεις ή θρησκευτικές γιορτές. Το ινδικό χοιρίδιο είναι ένα εορταστικό πιάτο ενώ χρησιμοποιείται και σε τελετουργικές θεραπευτικές πρακτικές.
Open Image Modal
Τηγανητό ινδικό χοιρίδιο, σερβιρισμένο με λαχανικά -Λίμα, Περού
via Associated Press

Το Περού γιόρτασε την Πέμπτη δύο δεκαετίες από τη δημιουργία μιας γενετικά τροποποιημένης ράτσας ινδικού χοιριδίου, ενός τρωκτικού του οποίου το κρέας αποτελεί μέρος της διατροφής των ανθρώπων στο έθνος των Ανδεων εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η γενετικά τροποποιημένη φυλή ινδικού χοιριδίου - γνωστή ως cuy στους ντόπιους - δημιουργήθηκε το 2004 στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Καινοτομίας. Αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ράτσα είναι ότι αναπτύσσεται πιο γρήγορα, φτάνοντας το βάρος του 1 κιλού σε 56 ημέρες, από 160 ημέρες που χρειάζονταν πριν.

Open Image Modal
Ινδικά χοιρίδια της ράτσας «cuy» - Ενας ξεχωριστός «μεζές» για τους Περουβιανούς
via Associated Press

Τα ινδικά χοιρίδια είναι εγγενή στα βουνά των Ανδεων και εκτρέφονται στο Περού, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και την Κολομβία - περιοχές όπου εξαπλώθηκε η αυτοκρατορία των Ινκας πριν από σχεδόν 500 χρόνια.

Υπάρχουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ινδικά χοιρίδια στο Περού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το τρωκτικό είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα της Νότιας Αμερικής που οι αρχές έχουν ορίσει τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου ως Εθνική Ημέρα Ινδικού Χοίρου για να ενθαρρύνουν την κατανάλωσή του.

Open Image Modal
Περουβιανοί απολαμβάνουν το αγαπημένο τους ινδικό χοιρίδιο σε εστιατόριο της Λίμας - 3 Οκτωβρίου 2024
via Associated Press

Η εσωτερική μετανάστευση από τις ανδεις του Περού τον 20ο αιώνα έφερε το έθιμο της κατανάλωσης ινδικών χοιριδίων στις ακτές του Ειρηνικού της χώρας.

«Τρώγεται σε αθλητικές εκδηλώσεις ή θρησκευτικές γιορτές. Το ινδικό χοιρίδιο είναι ένα εορταστικό πιάτο», εξηγεί ο ερευνητής  ζωοτεχνικός, Χουάν Σολορζάνο. Χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικές θεραπευτικές πρακτικές με τρίψιμο στο σώμα ενός άρρωστου ατόμου.

Open Image Modal
Κρεοπώλες διαθέτουν προς πώληση νωπά ινδικά χοιρίδια στο Περού
via Associated Press

Η Μαρίνα Ισαμπέλ Μπρικένιο, υπάλληλος σε μια εταιρεία προμήθειας κλιματιστικών, λέει ότι έτρωγε ινδικά χοιρίδια από τότε που ήταν παιδί, αποκαλώντας τα λιχουδιά που σερβίρεται σε «ειδικές εκδηλώσεις».

Γεννημένη στην περιοχή Καχαμάρκα, η Μπρικένιο αναφέρει ότι στις βαπτίσεις οι γονείς συχνά δίνουν στον νονό και στη νονά έναν δίσκο με περισσότερα από δώδεκα ινδικά χοιρίδια που έχουν τηγανιστεί και είναι «τραγανά και έτοιμα για κατανάλωση».

Open Image Modal
Το τηγανητό ινδικό χοιρίδιο σερβίρεται στο Περού σε εορταστικές περιστάσεις και ειδικές εκδηλώσεις
via Associated Press

«Ξέρω ότι είναι ένα τρωκτικό, ένας μακρινός συγγενής των αρουραίων, αλλά αυτά τα ζώα τρώνε σκουπίδια, ενώ τα ινδικά χοιρίδια τρώνε κάτι άλλο, τρυφερά φύλλα καλαμποκιού, για αυτό είναι νόστιμα», προσθέτει.

Open Image Modal
Εκτροφή ινδικών χοιριδίων σε ειδικά διαμορφωμένη φάρμα στη Λίμα του Περού
via Associated Press
Open Image Modal
Τα «cuy» αναπτύσσονται γρήγορα, φτάνοντας το βάρος του 1 κιλού σε 56 ημέρες
via Associated Press
Open Image Modal
Υπάρχουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ινδικά χοιρίδια στο Περού.
via Associated Press
Open Image Modal
Στις βαπτίσεις οι γονείς συχνά δίνουν στον νονό και στη νονά έναν δίσκο με περισσότερα από δώδεκα τέτοια ινδικά χοιρίδια που έχουν τηγανιστεί και είναι «τραγανά και έτοιμα για κατανάλωση».
via Associated Press
Open Image Modal
Κρεοπώλες με τα περιζήτητα ινδικά χοιρίδια «cuy» ανά χείρας
via Associated Press
Open Image Modal
Σεφ τηγανίζει σε καυτό λάδι ολόκληρο ινδικό χοιρίδιο - Λίμα, 3 Οκτωβρίου 2024
via Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ