Iνδοί επενδυτές έσπευσαν για να εξασφαλίσουν τη Χρυσή Βίζα πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες

Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2024, οι αγορές ακινήτων από Ινδούς αγοραστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 37%.
Open Image Modal
ΑΚΙΝΗΤΑ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Eurokinissi

Η Ελλάδα γνώρισε μια αξιοσημείωτη αύξηση 37% στις αγορές ακινήτων από Ινδούς επενδυτές μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, αυτό το καλοκαίρι.  Αυτή η έξαρση της δραστηριότητας οφείλεται στους Ινδούς αγοραστές που έσπευσαν να εξασφαλίσουν μόνιμη άδεια παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa πριν από την έναρξη ισχύος σημαντικών κανονιστικών αλλαγών από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας, που ξεκίνησε το 2013, προσφέρει άδειες παραμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για πολίτες εκτός ΕΕ. Το αρχικό όριο των 250.000 ευρώ (2,2 εκατ. ρουπίες) ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις και ενισχύοντας την ελληνική αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης ανέβασε τις τιμές των ακινήτων, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το όριο επένδυσης σε 800.000 ευρώ για ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Η ελληνο-κυπριακή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Leptos Estates ανέφερε ότι ξεπούλησε τα διαθέσιμα οικιστικά ακίνητά της λόγω της εισροής Ινδών αγοραστών, πολλοί από τους οποίους επένδυσαν σε υπό κατασκευή έργα για να εξασφαλίσουν την κατοικία τους βάσει των ισχυόντων κανόνων (προ 1η Σεπτεμβρίου).

 

 

Ο Sanjay Sachdev, Παγκόσμιος Διευθυντής Μάρκετινγκ της Leptos Estates, σημείωσε μια «άνευ προηγουμένου βιασύνη» των Ινδών αγοραστών κατοικιών τους τελευταίους μήνες. «Πολλοί επενδυτές αγόρασαν υπό κατασκευή έργα με περιόδους παράδοσης έξι-δώδεκα μηνών», δήλωσε ο Sanjay Sachdev, σύμφωνα με το MoneyControl.

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, το αναθεωρημένο πρόγραμμα Golden Visa αποσκοπεί:

- Να μετριάσει τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών

- Προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης

- Να κατευθύνει τις επενδύσεις προς λιγότερο κορεσμένες περιοχές

Η ελκυστικότητα του προγράμματος Golden Visa της Ελλάδας για τους Ινδούς επενδυτές

- Η Ελλάδα προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις ενοικίων της τάξης του 3-5% ετησίως, καθιστώντας τις επενδύσεις σε ακίνητα οικονομικά αποδοτικές.

- Οι αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό 10% σε ετήσια βάση, με σημαντική αύξηση μετά την πανδημία.

- Οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και την ευκαιρία να ιδρύσουν επιχειρήσεις εντός της ΕΕ.

Πριν από τις αλλαγές των κανόνων την 1/9, οι Ινδοί επενδυτές στράφηκαν προς δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Πάρος, η Κρήτη και η Σαντορίνη για αγορές ακινήτων.

Πηγή: ndtv.com