Η Ινδονησία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς για την COVID-19 αλλά το πρόγραμμά της διαφέρει πολύ από αυτό άλλων χωρών. Ενώ λοιπόν όλες, λίγο-πολύ εκπονούν το ίδιο πρόγραμμα εμβολιάζοντας (πέραν των υγειονομικών) κατά προτεραιότητα τους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι αρχές στην Ινδονησία κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Επιλέγουν να εμβολιάσουν πρώτα ενήλικες εργαζόμενους ελπίζοντας να επιτύχουν άμεσα ανοσία της αγέλης και αναζωογονήσουν ταχύτερα την οικονομία της χώρας.
Ποια είναι όμως τα οφέλη και οι κίνδυνοι από αυτή την προσέγγιση της Ινδονησίας;
Γιατί προτεραιότητα σε όσους είναι 18 έως 59 ετών;
Η Ινδονησία, θα αρχίσει το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στις 13 Ιανουαρίου με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την κινεζική Sinovac Biotech και όπως λένε οι αρχές, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του σε ηλικιωμένους, καθώς οι κλινικές δοκιμές που διεξάγονται στη χώρα αφορούν άτομα ηλικίας 18-59 ετών.
«Δεν πάμε κόντρα στην γενικότερη τάση», σχολίασε η Σιτι Νάντια Ταρμίζι, ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου υγείας, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα περιμένουν τις συστάσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να αποφασίσουν σχετικά με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.
Σε αντίθεση βέβαια με τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που άρχισαν το πρόγραμμα ανοσοποίησης με ένα πλάνο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer/BioNTech και παρείχε στοιχεία που έδειχναν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες, η Ινδονησία έχει μέχρι στιγμής πρόσβαση μόνο σε αυτό της Sinovac με τις ανωτέρω ιδιαιτερότητες.
Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει συμφωνήσει να λάβει 125,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου CoronaVac της Sinovac και μια πρώτη παρτίδα 3 εκατ. δόσεων έχει ήδη παραδοθεί.
Οι αποστολές εμβολίων των Pfizer/BioNTech στη χώρα αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα αρχίσει να διανέμεται το δεύτερο τρίμηνο.
«Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να είναι πολύ δογματικός για το ποια είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε ο Πίερ Κόλλιγκνον, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της Ινδονησίας θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου, αν και μπορεί να μην επηρεάσει τα ποσοστά θνησιμότητας.
«Το ότι η Ινδονησία ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί θα μπορέσουμε να δούμε εάν θα έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα...αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να έχει τη σωστή απάντηση».
Ο καθηγητής Ντέιλ Φίσερ από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης δήλωσε πως κατανοεί τη λογική της προσέγγισης της Ινδονησίας. «Οι νεότεροι εργαζόμενοι ενήλικες είναι γενικά πιο δραστήριοι, πιο κοινωνικοί και ταξιδεύουν περισσότερο, επομένως αυτή η στρατηγική θα πρέπει να μειώσει τη μετάδοση στην κοινότητα ταχύτερα από ό,τι εάν προηγείτο ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ατόμων».
«Φυσικά οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά, οπότε ο εμβολιασμός αυτών κατά προτεραιότητα έχει επίσης μια λογική. Βλέπω την αξία και των δύο στρατηγικών».
Θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί ταχύτερα ανοσία της αγέλης;
Με τον εμβολιασμό ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο δραστήριοι κοινωνικά, μετακινούνται περισσότερο και είναι οικονομικά ενεργοί, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδονησίας ελπίζουν ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί ταχύτερα ανοσία της αγέλης.
Ο Μπουντί Γκουνάντι Σαντικίν, υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να εμβολιάσει 181,5 εκατ. ανθρώπους, ή περίπου το 67% του πληθυσμού της, για να φτάσει στην ανοσία της αγέλης και το εγχείρημα απαιτεί 427 εκατ.δόσεις εμβολίων, υπολογίζοντας ένα σχήμα εμβολιασμών που απαιτεί διπλή δόση και ένα εκτιμώντας πως θα υπάρχει και ένα 15% σπατάλης.
Μερικοί πάντως ειδικοί είναι δύσπιστοι για την ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης, καθώς εκτιμούν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί εάν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι.
«Μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος ανθρώπων που θα εξακολουθούν να είναι ικανοί να μεταδώσουν την ασθένεια στους άλλους», σχολίασε ο Χασμπουλάχ Θαμπράνι, επικεφαλής της Ινδονησιακής Ένωσης για την Οικονομία της Υγείας.
Θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας;
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού που καλύπτει περί τα 100 εκατ. άτομα θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα, παράγοντας και καταναλώνοντας.
Ο Φαϊζάλ Ραχμάν, οικονομολόγος της τράπεζας Mandiri, σχολίασε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών έχει υψηλότερες καταναλωτικές ανάγκες συγκριτικά με άλλες.
«Θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα, επειδή η κατανάλωση των νοικοκυριών συμβάλλει περισσότερο από το 50% στην οικονομία της Ινδονησίας».
Η πανδημία οδήγησε την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην πρώτη ύφεση εδώ και δύο δεκαετίες , με την κυβέρνηση να εκτιμά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,2%.