Instagram: Ιδιωτικά πλέον τα προφίλ των εφήβων - Tι ανακοίνωσε η Meta

Το μέτρο θα έχει ισχύ και για την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες.
Open Image Modal
Ιδιωτικά πλέον τα προφίλ των εφήβων στο Instagram ανακοίνωσε η Meta
via Associated Press

Ιδιωτικά θα είναι από εδώ και πέρα τα προφίλ των εφήβων στο Instagram. Η πλατφόρμα αποσκοπεί να γίνει περισσότερο ασφαλής, διότι πληθαίνουν τα αρνητικά σχόλια σχετικά με το πως τα social media επηρεάζουν τις ζωές των νέων ανθρώπων.

Κάθε νέος λογαριασμός στην διάσημη πλατφόρμα για άτομα κάτω των 18 υπάγεται πλέον σε περιορισμούς και μετατρέπεται αυτόματα σε ιδιωτικό προφίλ. Το παραπάνω μέτρο έχει τεθεί από την Τρίτη σε εφαρμογή σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Αυστραλία. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι έφηβοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να μετατρέπονται σε ιδιωτικούς τους επόμενους μήνες.

Η Meta αναγνωρίζει ότι οι έφηβοι μπορούν ενδεχομένως να δώσουν ψεύτικα στοιχεία για την ηλικία τους και αυτό απαιτεί περαιτέρω εξακρίβωση. Μια εταιρεία στην Καλιφόρνια, η Menlo Park αναφέρει ότι επενδύει σε τεχνολογίες που προλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις και εντοπίζουν εφήβους που προσποιούνται τους ενήλικες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα προφίλ των εφήβων θα γίνονται ιδιωτικά από προεπιλογή. Οι έφηβοι θα μπορούν να επικοινωνούν μόνο με όσους λογαριασμούς ακολουθούν. Προσωπικά μηνύματα από αγνώστους δεν θα μπορούν να παραδοθούν στα τσατ. Περιορισμένα θα είναι και τα βίντεο με ευαίσθητο περιεχόμενο που θα μπορούν να παρακολουθούν οι έφηβοι, όπως εκείνα που δείχνουν καυγάδες μεταξύ ανθρώπων.

Οι παραπάνω επιλογές θα μπορούν να απενεργοποιηθούν παρόλα αυτά για εφήβους 16 και 17 ετών. Παιδία κάτω των 16 θα χρειαστούν άδεια από τους γονείς.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James ανέφερε σχετικά με τα μέτρα της Meta ότι «ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας προστατεύονται από τους κινδύνους στα social media». 

Στο παρελθόν ασκήθηκε κριτική στις προσπάθειες της Meta για την ασφάλεια των εφήβων στην πλατφόρμα, λόγω του ότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά.