Ιορδανία: Στο φως μυστικός τάφος 2.000 ετών εκεί όπου γυρίστηκε ο Indiana Jones

«Ήταν πραγματικά αυτή η φοβερή στιγμή που η ιστορία μιμείται την τέχνη».
Open Image Modal
Το «Θησαυροφυλάκιο» (Al Khaznah) στην Πέτρα της Ιορδανίας.
Ayse Topbas via Getty Images

Αρχαίος τάφος, τουλάχιστον 2.000 ετών, με 12 ανθρώπινους σκελετούς και κτερίσματα, ανακαλύφθηκε στο διάσημο Khaznah (Θησαυροφυλάκιο), στην καρδιά της αρχαίας πόλης της Πέτρας, στην Ιορδανία.

Κάτω από το περίτεχνο μνημείο, το οποίο είναι λαξευμένο σε βράχο από ροζ ψαμμίτη, αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον δρα Dr. Pearce Paul Creasman, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας, έφεραν στο φως τον αρχαίο τάφο, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε μετά από χρόνια εικασιών ότι δύο τάφοι που είχαν εντοπιστεί κάτω από την αριστερή πλευρά του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μοναδικοί μυστικοί υπόγειοι θάλαμοι. Η θεωρία ωστόσο, δεν είχε επιβεβαιωθεί - μέχρι τώρα.

Τους προηγούμενους μήνες, ο Creasman και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους -μια τεχνική τηλεπισκόπησης που βασίζεται σε παλμούς ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων- προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα χαρακτηριστικά του εδάφους στα αριστερά, όπου βρέθηκαν οι αρχικοί τάφοι, ταιριάζουν με εκείνα στα δεξιά. Οι ανιχνεύσεις αποκάλυψαν ισχυρές ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών και ήταν η απόδειξη που χρειάζονταν για να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας για ανασκαφή κάτω από το Θησαυροφυλάκιο.

Ο Creasman επικοινώνησε με τον Josh Gates, οικοδεσπότη της εκπομπής «Expedition Unknown» του Discovery Channel και του είπε, «Νομίζω ότι βρήκαμε κάτι».

Η ομάδα ανέσκαψε τον τάφο τον Αύγουστο, παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου, αλλά η πραγματική έκπληξη ήταν τι κρυβόταν μέσα στον τάφο.

Ενώ πολλοί τάφοι που αποκαλύπτονται στην Πέτρα βρίσκονται άδειοι ή συλημένοι, ο θάλαμος ήταν γεμάτος με άθικτα σκελετικά λείψανα και κτερίσματα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά.

Όπως δήλωσε ο Creasman, η άθικτη ταφή προσφέρει μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων, το βασίλειο των οποίων στην έρημο άκμασε κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ..

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη -στους δύο αιώνες που η Πέτρα ερευνάται από τους αρχαιολόγους, δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Josh Gates. «Ακόμη και μπροστά σε ένα από τα πιο διάσημα τοπόσημα στον κόσμο… γίνονται ακόμη τεράστιες ανακαλύψεις».

Το σημαντικό εύρημα, πιθανώς η μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινων λειψάνων που βρέθηκε στην Πέτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην πρεμιέρα της σεζόν του «Expedition Unknown».

Η Πέτρα ψηφίστηκε ως ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου τη δεκαετία του 2000 για τη μοναδική αρχιτεκτονική της και τα μυστήρια που εξακολουθούν να περιβάλλουν την πόλη. Παρότι η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι το μνημείο λειτουργούσε ως μαυσωλείο, δεν έχουν βρεθεί εντός του σκελετικά λείψανα, δήλωσε ο Gates.

Το «Θησαυροφυλάκιο» δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως, ενώ έχει γίνει σκηνικό σε αρκετές ταινίες, με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».

Μεταξύ των ευρημάτων που ήρθαν στο φως ήταν αρκετά αγγεία και ένας σκελετός που κρατά ένα κεραμικό δοχείο το σχήμα του οποίου μοιάζει με το Ιερό Δισκοπότηρο. «Ήταν πραγματικά αυτή η φοβερή στιγμή που η ιστορία μιμείται την τέχνη», δήλωσε ο Gates.

Με πληροφορίες από Cnn.com