Το 2021 μπήκε με έντονη τη φημολογία για επικείμενες αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. Και όταν λέμε «αλλαγές», δεν εννοούμε κάποιες στοχευμένες διορθωτικές παρεμβάσεις, αντίστοιχες με αυτές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο, αλλά για έναν δομικό ανασχηματισμό. Μάλιστα κάποιες πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο, εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει το δίλλημα αν είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο – ειδικά από την στιγμή που ξεκινά η Επιχείρηση ¨Ελευθερία¨ που προβλέπει τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτών.
Από την άλλη, έχουν καταγραφεί από τον πρωθυπουργό οι μέχρι στιγμής αστοχίες ή καθυστερήσεις στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων, όπως και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη «χημεία» μεταξύ κάποιων υπουργών αλλά και στην συνεργασία τους με υφυπουργούς τους.
Αυτά τα δεδομένα αναμένεται να σταθμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση. Για τον πιθανό ανασχηματισμό ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε τηλεοπτικό κανάλι (ΣΚΑΪ) χθες, Κυριακή (3/1/2021).
«Ανασχηματισμό κάνει ο Πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», ήταν η απάντηση του κ. Πέτσα που μάλλον ενίσχυσε την πιθανότητα των άμεσων αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος.
Το βέβαιο είναι ότι η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για ένα δομικό ανασχηματισμό έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία αρκετών υπουργών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις ελπίδες σε «γαλάζιους» βουλευτές για πιθανή υπουργοποίηση τους.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι όποτε και αν γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τεχνοκρατών που σήμερα βρίσκονται εντός κυβερνητικού σχήματος. Άγνωστο είναι αν θα συνεχίσει το άνοιγμα του στην κεντροαριστερά, με την υπουργοποίηση κάποιων στελεχών της με τα οποία βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή», αν και οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σε αυτή τη χρονική στιγμή.
Σημαντικό κριτήριο για τις όποιες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προετοιμασία του κυβερνητικού σχήματος για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία και κυρίως για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, άρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και γενικότερα στα παραγωγικά υπουργεία.
Όπως σε κάθε συζήτηση για έναν πιθανό ανασχηματισμό, υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί που θεωρούνται αμετακίνητοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το έργο του οποίου κρίνεται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Εφόσον τελικά αποφασισθεί να γίνει άμεσα ο ανασχηματισμός, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές μετακινήσεις υπουργών, κάποιοι –ακόμα και «πρωτοκλασάτοι»- μπορεί να βρεθούν εκτός κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να γίνουν αλλαγές σε χαρτοφυλάκια υπουργείων, ενώ μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται στις θέσεις των υφυπουργών. Πάντως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα με απόλυτη βεβαιότητα, καθώς για την σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα κριθούν πολλά από τις συνήθεις «καραμπόλες», ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις στις τελικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.