Ιράν: Δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις, δημοσιογράφοι και διάσημοι στο στόχαστρο των αρχών

Οι αρχές συλλαμβάνουν προσωπικότητες της ιρανικής σκηνής, ακτιβιστές και δημοσιογράφους που συμπαραστέκονται στους διαδηλωτές. Διεθνής κατακραυγή για τη βία.
Open Image Modal
Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί στο Ιράν, κοντά στο ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Reuters

Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που θανατώθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία, αλλά και πολλών άλλων νεαρών γυναικών σε διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, συνεχίζονται στο Ιράν για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η Μάχσα Αμινί, 22 ετών, από την ιρανική κουρδική πόλη Saqez, συνελήφθη αυτόν τον μήνα στην Τεχεράνη για «ακατάλληλη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθικής που επιβάλλει τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

 Ο θάνατός της πυροδότησε το πρώτο μεγάλο κύμα στίστασης στους δρόμους του Ιράν από τότε που οι αρχές κατέπνιξαν τις διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής της βενζίνης το 2019.

 

Open Image Modal
Ο κόσμος συμμετέχει σε διαμαρτυρία μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί στο Ιράν, στο κέντρο του Βελιγραδίου, στη Σερβία, στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Reuters

 

«Τουλάχιστον 83 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στις #IranProtests», ανέφερε στο Twitter η Iran Human Rights, μια οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών και τη σφοδρή καταστολή από τις αρχές, βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter έδειξαν διαδηλωτές να ζητούν την πτώση του καθεστώτος στην Τεχεράνη, το Κομ, το Ραστ, το Σαναντάι, το Μαστζέντ-ι-Σουλεϊμάν και άλλες πόλεις

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε μεγάλο αριθμό «ταραξιών», χωρίς να δώσει στοιχεία.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι δεκάδες ακτιβιστές, φοιτητές και καλλιτέχνες έχουν συλληφθεί και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων ανέφερε στο Twitter ότι έμαθε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν συλλάβει τουλάχιστον 28 δημοσιογράφους έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Κινηματογραφιστές, αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί από το Ιράν έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, περιλαμβανομένης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, οι παίκτες της οποίας φορούσαν μαύρες αθλητικές φόρμες όταν ανακρούονταν οι εθνικοί ύμνοι πριν τον αγώνα με τη Σενεγάλη.

«Θα καταφερθούμε εναντίον των διασημοτήτων που υποδαυλίζουν τη φωτιά» των «ταραξιών», δήλωσε ο Μοχσέν Μανσουρί κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna. 

 

Open Image Modal
Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης στο Ιράν, στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Qamishli, στη βορειοανατολική Συρία, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Reuters

 

Ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, επίσης επέκρινε τις διασημότητες: «Όσοι έγιναν διάσημοι χάρη στη στήριξη του συστήματος, σε δύσκολες ημέρες εντάχθηκαν στις τάξεις του εχθρού αντί να είναι μαζί με τον λαό. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τις υλικές και πνευματικές ζημιές που προκλήθηκαν στον λαό και τη χώρα».

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι παρά τη «θλίψη» που προκάλεσε ο θάνατος της Αμινί, «κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τον νόμο και να προκαλεί χάος».

Ο Πρόεδρος Εμπραχήμ Ράισι απέδωσε την αναταραχή σε «τελευταία κίνηση εχθρικών δυτικών δυνάμεων εναντίον του Ιράν», μετά την ισλαμική επανάστασή του το 1979, δήλωσε ο Ραΐσι στην κρατική τηλεόραση.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τις γυναίκες στο Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, με συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες σε 70 πόλεις για αύριο Σάββατο.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τις γενικευμένες πρακτικές παράνομης προσφυγής στην ισχύ και την αδυσώπητη βία από τις δυνάμεις ασφαλείας» του Ιράν.

Ακόμη, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν καταγγείλει τη χρήση πραγματικών σφαιρών, ξυλοδαρμών και σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών.

«Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί», κατήγγειλε η Ανιές Καλαμάρ γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ