Στο «μάτι» του Ισραήλ οι πετρελαιοπηγές του Ιράν - 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» η Goldman Sachs

Σήμερα το πετρέλαιο κυμαίνεται ανοδικά στα 78,19 δολάρια το βαρέλι με το Αμερικανικό στα 74,23 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 10% την τελευταία βδομάδα.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Εφιαλτικό είναι το σενάριο των Ισραηλινών επιθέσεων κατά των πετρελαιοπηγών του Ιράν, ως αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ κι άλλων πόλεων, μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων αλλά δήλωσε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα έχουν συμμετοχή και οι ΗΠΑ. 

Ράλι για το πετρέλαιο - Η πρόβλεψη της  Goldman Sachs 

Μετά τον μεγάλο κίνδυνο για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου ανησυχούν τις παγκόσμιες αγορές, καθώς θα ενίσχυε εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις και θα ανέτρεπε τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για μειώσεις επιτοκίων.

Όμως τα σύννεφα πολέμου που έχουν απλωθεί πάνω από τη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει ήδη τις τιμές του πετρελαίου κατά 10% την τελευταία βδομάδα, με τους επενδυτικούς οίκους να υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η Τεχεράνη κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 20 δολάρια το βαρέλι, από τα 78,19 δολάρια το βαρέλι με το Αμερικανικό να είναι κοντά στα 74,23 δολάρια το βαρέλι που είναι σήμερα, σε περίπτωση που χτυπηθεί η ιρανική παραγωγή. 

 «Υπολογίζουμε ότι εάν έχουμε μία μείωση διαρκείας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην ιρανική παραγωγή, θα δούμε το πετρέλαιο να ανεβαίνει κατά 20 δολάρια το βαρέλι άμεσα», είπε στο CNBC ο Ντάαν Στρίβεν, επικεφαλής παγκόσμιων ερευνών της αγοράς εμπορευμάτων στην Goldman Sachs.

 Η παραγωγική δύναμη του Ιράν

Σύμφωνα με το CNBC και την εταιρεία παροχής δεδομένων και έρευνας Kpler, το Ιράν εξήγαγε την άνοιξη του 2023 συνολικά 1,194 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα, με το πρώτο 5μηνο του έτους να έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, στα 1,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το ιρανικό πετρέλαιο, μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ λόγω και των επερχόμενων εκλογών, άρχισε να ρέει στις διεθνείς αγορές σε μια προσπάθεια να ισορροπήσεις τις απώλειες ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να μειωθούν οι επικίνδυνα αυξανόμενες τιμές στις αρχές του χρόνου.

Ποιες είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν το Ισραήλ χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πρώτο στόχος θα είναι ο τερματικός σταθμός πετρελαίου Kharg Oil Terminal, στο νησί Χαρκ που απέχει 15 μίλια από τη βορειοδυτική ακτή του Ιράν. Ο σταθμός διαχειρίζεται πάνω από το 90% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού της χώρας.

Δεύτερος πιθανός στόχος θα είναι το σύμπλεγμα τερματικών σταθμών πετρελαίου στη νότια επαρχία Ορμοζγκάν, το οποίο διαθέτει επίσης δύο ζώνες ελεύθερου εμπορίου στα νησιά Κις και Κεσμ. Στο νησί Κις βρίσκεται επίσης η έδρα του ιρανικού χρηματιστηρίου πετρελαίου - το μόνο χρηματιστήριο του είδους του όπου τα συμβόλαια πετρελαίου και τα παράγωγα δεν διαπραγματεύονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο τρίτος στόχος, απ′ όπου προμηθεύεται η εσωτερική αγορά, είναι το διυλιστήριο Abadan στον ποταμό Σατ αλ-Αραμπ στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ.

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα, πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγική του δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Είναι η παλαιότερη μονάδα επεξεργασίας του Ιράν και χτίστηκε το 1909 από την πετρελαϊκή εταιρεία Anglo-Persian Oil (την σημερινή BP) και καλύπτει περίπου το 25% της εγχώριας ζήτησης καυσίμων.

Ο τελευταίος πιθανός στόχος είναι ο τερματικός σταθμός Mahshahr Oil Terminal, μια λιμενική πετρελαϊκή εγκατάσταση στο κανάλι Χορ Μούσα. Είναι μια μονάδα αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων από το διυλιστήριο Abadan, που λειτουργεί και ως κόμβος κατασκευής μηχανικών εγκαταστάσεων και προβλητών του Ιράν.