Ένα μεγάλο πλήθος στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης υποδέχτηκε την Ιρανή αθλητική Ελνάζ Ρεκαμπί που πολλοί θεωρούσαν «ηρωίδα» επειδή αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στον τελικό των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, την Κυριακή (16 Οκτωβρίου).
Η Ελνάζ Ρεκαμπί, 33, αψήφησε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν - ωστόσο σε ανάρτησή που έκανε στο λογαριασμό της στο Instagram χθες Τρίτη (18/10) έγραψε ότι η μαντίλα της έπεσε κατά λάθος και ότι επιστρέφει στην πατρίδα της.
Επίσης δήλωσε οτι η χιτζάμπ «παρουσίασε πρόβλημα», ενώ κλήθηκε να αγωνιστεί απροσδόκητα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. «Κατ’ αρχάς, ζητώ συγγνώμη για όλες τις ανησυχίες που προκάλεσα.Αυτή τη στιγμή επιστρέφω στο Ιράν με την ομάδα μου με βάση το προκαθορισμένο πρόγραμμα», αναφέρει το μήνυμα.
Δεν είναι σαφές αν η αθλήτρια το έγραψε μόνη της ή υπό ποιες συνθήκες.
Η Ράνα Ραχίμπουρ του BBC Persian υποστηρίζει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτήν την ανάρτηση μοιάζει σαν να γράφτηκε υπό πίεση.
Η Ρεκαμπί αγωνιζόταν στο ασιατικό πρωτάθλημα αναρρίχησης ενώ στην πατρίδα της γίνονταν διαδηλώσεις, κυρίως με πρωτοβουλία γυναικών, εναντίον των κληρικών του Ιράν για τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες για τη γυναικεία ενδυμασία.
Οι ιρανικές αρχές απέρριψαν ως «ψευδείς ειδήσεις» τις εκτιμήσεις ότι μετά την επιστροφή της στο Ιράν την περίμενε φυλάκιση στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.
Το BBC επικαλέστηκε επίσης «καλά ενημερωμένες πηγές» ότι το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της Ελνάζ Ρεκαμπί κατασχέθηκαν κατά την άφιξή της στο Ιράν. Επίσης έφυγε από το ξενοδοχείο της στη Σεούλ δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησής της.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη (18/10) ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ρεκαμπί και την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης.«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την κα Ρεκαμπί και ως οργανισμός προσπαθούμε να αποδείξουμε τα γεγονότα», ανέφερε η δήλωση. «Κατανοούμε ότι επιστρέφει στο Ιράν και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται κατά την άφιξή της».
Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι υποστήριξε οποιεσδήποτε προσπάθειες για να «διατηρηθεί ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς μας ασφαλές σε αυτή την κατάσταση», δίνοντας παράλληλα έμφαση στα δικαιώματα των αθλητών και στην έκφραση της ελευθερίας του λόγου.
Οι διαδηλώσεις διάρκειας ενός μήνα που συγκλόνισαν το Ιράν πυροδοτήθηκαν αρχικά από το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι , αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας.
Γυναίκες σε όλη τη χώρα απάντησαν κουρεύοντας τα μαλλιά τους και εμφανίστηκαν στο κοινό με ακάλυπτα τα κεφάλια τους. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν έχουν εξελιχθεί στην πιο σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση του Ιράν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.