Ιράν: Προσεκτική δήλωση Χαμενεϊ για την ισραηλινή επίθεση - Μήνυμα αποκλιμάκωσης;

Αναλυτές επισημαίνουν την επιφυλακτική δήλωση του και το ήπιο ύφος. Στον ίδιο τόνο οι τοποθετήσεις λοιπών αξιωματούχων. Νέο διπλό μήνυμα της Ουάσιγκτον σε Τεχεράνη-Τελ Αβίβ.
|
Open Image Modal
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ
via Associated Press

Στη πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Aγιατολάχ αλί Χαμενεϊ, απέφυγε την συνήθως εμπρηστική ρητορική του. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι οι ιρανοί αξιωματούχοι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς να επιδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ισχύ της χώρας τους στο Ισραήλ.

Αναλυτές ήδη επισημάνουν ότι πρόκειται για μια ”εξαιρετικά επιφυλακτική” δήλωση σε τόνο αισθητά πιο ήπιο από προηγούμενες δηλώσεις όπως πχ  μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη ή τον ισραηλινό βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, όπου σκοτώθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.

″Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. Ιράν) πριν δύο βράδια δεν θα πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί”, σχολίασε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει τη δύναμή του στο Ισραήλ, όμως πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει θα πρέπει ”να καθοριστεί από τους αξιωματούχους” ώστε ”να γίνει αυτό που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού και της χώρας”.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν  ανέφερε: ”Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα...«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι (στρατιώτες) παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα. 

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα προς το Ιράν ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση. 

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην ανταποδώσει τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.

″Το Ιράν δεν πρέπει να κάνει το λάθος να ανταποδώσει τα ισραηλινά πλήγματα”, τα οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τον τερματισμό των εκατέρωθεν επιθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε όμως με νόημα πως είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, στον οποίο υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προκύπτουν για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο δε ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρώτη δημόσια δήλωση για τις ισραηλινές επιδρομές σχολίασε; ”Ήταν ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της...Το Ιράν επετέθη κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και εκείνη η επίθεση απέτυχε...Τότε είχαμε υποσχεθεί ότι θα αντιδρούσαμε με σφοδρότητα και τα ξημερώματα του Σαββάτου τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Η αεροπορία επετέθη κατά του Ιράν και έπληξε τις ικανότητες του Ιράν στην άμυνα και στην κατασκευή πυραύλων που στρέφονται εναντίον μας”.

Πηγές: Reuters, ΑFP, ΒΒC