Ιρανή σκακίστρια διαγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, λένε καθεστωτικά ΜΜΕ

Η 25χρονη Σ.Καντέμ είναι ίσως η τελευταία μιας σειράς αθλητών και καλλιτεχνών που προχωρά σε μια κίνηση διαμαρτυρίας υψηλού ρίσκου.Δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο.
Open Image Modal
PAVEL MIKHEYEV via REUTERS

Ιρανή σκακίστρια έλαβε μέρος σε διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, και φαίνεται πως έγινε η τελευταία σε μια μακρά λίστα γυναικών της χώρας με υψηλή αναγνωρισιμότητα που αψηφούν τους περιορισμούς του καθεστώτος και στέλνουν μήνυμα στο εξωτερικό για όσα συμβαίνουν στο Ιράν που μαστίζεται από διαδηλώσεις και άγρια καταστολή. 

Τα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Khabarvarzeshi και Etemad, σε σχετικά ρεπορτάζ αυτές τις μέρες ανέφεραν ότι η Σάρα Καντέμ αγωνίστηκε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Rapid and Blitz της FIDE στο Αλμάτι του Καζακστάν, χωρίς χιτζάμπ παρά τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες του Ιράν.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν η γυναίκα πράγματι εμφανίζεται χωρίς μαντίλα κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Open Image Modal
PAVEL MIKHEYEV via REUTERS
Open Image Modal
PAVEL MIKHEYEV via REUTERS

 

Η Khabarvarzeshi δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία της με μαντίλα, χωρίς όμως να πει αν τραβήχτηκε στην ίδια εκδήλωση ενώ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο στη σελίδα της Καντέμ στο Instagram σχετικά με το τουρνουά ή τις σχετικές αναφορές. Επίσης δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Ο Καντέμ, 25 ετών, γνωστή και ως Σαρασαντάτ Καντεμαλσαριέχ βρίσκεται στην 804η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας. 

Το Ιράν εδώ και πάνω από 100 ημέρες έχει βυθιστεί στο χάος εξαιτίας των μεγάλων και επίμονων διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μάσα Αμινί που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ την υπό την κράτηση από την ”Αστυνομία Ηθών” που την συνέλαβε για ”ακατάλληλη ενδυμασία”. Η κατάσταση όμως έγινε ακόμη πιο εκρηκτική καθώς το καθεστώς στο Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει και απαντά στις διαμαρτυρίες και στα αιτήματα για σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών με άγρια καταστολή. 

Open Image Modal
PAVEL MIKHEYEV via REUTERS

 

Σημειώνεται πως μέχρι την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων HRANA, είχαν σκοτωθεί 507 διαδηλωτές στο Ιράν, μεταξύ των οποίων 69 ανήλικοι καθώς και 66 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Κρατικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μέχρι και 300 σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Βγάζοντας το χιτζάμπ

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την ηγεσία του Ιράν από την επανάστασή του το 1979 και έχουν προσελκύσει Ιρανούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Οι γυναίκες έπαιξαν εξέχοντα ρόλο, με κινήσεις υψηλού ρίσκου για τις ίδιες όσο και συμβολισμού αφαιρώντας και καίγοντας τις μαντίλες τους ενώ παράλληλα αρκετές ιρανές αθλήτριες έστελναν τα δικά τους μηνύματα συμπαράστασης. 

Τον Οκτώβριο, η Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης ορειβάτης Ελνάζ Ρακαμπί διαγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς μαντίλα, λέγοντας αργότερα ότι το έκανε ακούσια. Τον Νοέμβριο, μια Ιρανή τοξότης είπε ότι δεν πρόσεξε ότι της έπεσε η μαντίλα κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Τεχεράνη. 

 

Σε σχόλια της αναπληρώτριας υπουργού Αθλητισμού του Ιράν, Μαριάμ Καζεμιπούρ τον Νοέμβριο, αναφέρεται πως πως ορισμένες αθλήτριες είχαν ενεργήσει ενάντια στους ισλαμικούς κανόνες και στη συνέχεια ζήτησαν συγγνώμη για τις ενέργειές τους.

Αρκετές ιρανικές αθλητικές ομάδες απέφυγαν για τους ίδιους λόγους να ψάλουν τον εθνικό ύμνο, ιδίως πριν από τον εναρκτήριο αγώνα του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Η ομάδα τον έψαλλε ωστόσο πριν την έναρξη του δεύτερου και του τρίτου αγώνα.