Ιρανός πρώην πρόεδρος: Μονάδα που κυνηγούσε Ισραηλινούς πράκτορες ήταν γεμάτη διπλούς πράκτορες

Ο επικεφαλής ειδικής μονάδας που στόχευε πράκτορες της Μοσάντ ήταν πράκτορας ο ίδιος, είπε ο Μαχμούντ Αχμεντιντζάντ
Open Image Modal
via Associated Press

Μια ειδική μονάδα των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών που ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό πρακτόρων της Μοσάντ που δρούσαν στο Ιράν είχε στις τάξεις της 20 άτομα που δούλευαν ως διπλοί πράκτορες και διέρρεαν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.

Ο Αχμεντινετζάντ είπε πως ο επικεφαλής της μονάδας αποδείχτηκε πως ήταν ο ίδιος πράκτορας των Ισραηλινών. Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ιρανός πρώην πρόεδρος είπε πως επιπλέον 20 μέλη της μονάδας στράφηκαν επίσης κατά της Τεχεράνης. Οι διπλοί αυτοί πράκτορες παρείχαν στο Ισραήλ πολύτιμες πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα είπε.

Κατά τον Αχμεντινετζάντ οι πράκτορες αυτοί ήταν πίσω από κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μοσάντ στο Ιράν, περιλαμβανομένης της κλοπής το 2018 εγγράφων που μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα έγγραφα αυτά θεωρείται πως έπαιξαν ρόλο στην απόσυρση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας αποκαλύφθηκε πως ήταν διπλός πράκτορας το 2021, μα ο ίδιος και οι άλλοι θεωρούμενοι πράκτορες της Μοσάντ κατάφεραν να διαφύγουν και πλέον ζουν στο Ισραήλ, υποστήριξε ο Αχμεντινετζάντ.

Και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν έχουν αναφερθεί στη μεγάλη διείσδυση της Μοσάντ στο Ιράν: Ένας πρώην υπουργός που ήταν σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ρουχανί είπε το 2022 πως ανώτεροι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη θα έπρεπε να φοβούνται για τις ζωές τους λόγω του βαθμού διείσδυσης της ισραηλινής υπηρεσίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Manoto. Σημειώνεται επίσης πως η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη πηγή στον Λίβανο, ανέφερε το Σάββατο πως το Ισραήλ πληροφορήθηκε πως ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα ήταν στο καταφύγιο που χτυπήθηκε την Παρασκευή από Ιρανό διπλό πράκτορα.

Με πληροφορίες από Times of Israel