Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη - Τι προκαλεί το φαινόμενο

Τον Οκτώβριο του 2003, σφοδρή ηλιακή καταιγίδα βύθισε περιοχές της Σουηδίας στο σκοτάδι και κατέστρεψε ενεργειακές υποδομές στη Νότια Αφρική.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία της ΝASA δείχνει την ηλιακή έκλαμψη που προηγήθηκε και τώρα προκαλεί την γεωμαγνητική καταιγίδα
via Associated Press

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη σήμερα, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).

Είχαν προηγηθεί ηλιακές εκλάμψεις από τις αρχές του μήνα.

Αυτές αποτελούν εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία τους και παρατηρείται έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται με μία λάμψη. Έτσι προκαλούνται ηλιακές καταιγίδες, στεμματικές εκπομπές μάζας, γεωμαγνητικές καταιγίδες κ.α.  

Οι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας δεν μπορούν να περάσουν από την ατμόσφαιρα της Γης για να επηρεάσουν φυσικά τους ανθρώπους στο έδαφος. 

Ωστόσο, όταν είναι αρκετά έντονες, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα πλοήγησς (πχ GPS).  

Το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα και το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τη Γη έως και την Παρασκευή.

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 (σ.σ. το δεύτερο υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα), μέγιστης ταχύτητας 1.300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο.

Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη, λαμβάνοντας στοιχεία από μετρήσεις δορυφόρων.

Τον Οκτώβριο του 2003, σφοδρή ηλιακή καταιγίδα βύθισε περιοχές της Σουηδίας στο σκοτάδι και κατέστρεψε ενεργειακές υποδομές στη Νότια Αφρική.

Πηγή: ΑFP,  AΠΕ ΜΠΕ