Ισχυρότερο από ποτέ το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια δυναμική ομιλία- μήνυμα και προς το εσωτερικό

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση- περιλαμβανομένων και των υποστηρικτών του στις ΗΠΑ
|
Open Image Modal
O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν κατά την ομιλία του για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου 2024
Anadolu via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την Τρίτη τονίζοντας την ενότητά τους απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπογραμμίζοντας τη «σιδηρά» δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμμαχία υπό την ηγεσία του- ένα μήνυμα που έμοιαζε να απευθύνεται τόσο προς τους συμμάχους όσο και στους Δημοκρατικούς υποστηρικτές του, που αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει ψηφοφόρους και χρηματοδότες πως είναι έτοιμος για επανεκλογή μετά το ντιμπέιτ του με τον Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε μια επιστολή στους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς και τώρα στέλνει αντίστοιχο μήνυμα στη διεθνή σύνοδο πως είναι έτοιμος για τέσσερα επιπλέον χρόνια στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ- 32 χώρες» είπε υποδεχόμενος τους ηγέτες σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας. «Είναι καλό που είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ επειδή αυτή η στιγμή στην ιστορία ζητά τη συλλογική μας δύναμη» δήλωσε, με το κεφάλι ψηλά και δυνατή φωνή.

Η σύνοδος λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την προεδρία του Μπάιντεν. Αρκετά μέλη των Δημοκρατικών ζητούν να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία, ενώ αρκετοί δωρητές έχουν εκφράσει προβληματισμούς για τις δυνατότητές του στην προεκλογική μάχη απέναντι στον Τραμπ. Ο Μπάιντεν έχει μπροστά του δύσκολες συζητήσεις σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια στο πλαίσιο της συνόδου, μα ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να δείξει στο αμερικανικό και διεθνές κοινό πως ο πρόεδρος έχει την αντοχή και για έντονες μέρες και νύχτες επίσημων συναντήσεων, συζητήσεων στο περιθώριο, διπλωματικών δείπνων και μια συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη σημαντικά βήματα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας: Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρουμανία στέλνουν επιπλέον συστοιχίες πυραύλων Patriot, ενώ η Ολλανδία και άλλοι σύμμαχοι θα δωρήσουν επιπλέον στοιχεία για λειτουργία μιας συστοιχίας Patriot. Η Ιταλία ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα πως στέλνει ένα σύστημα αεράμυνας SAMP/T για να βοηθήσει την Ουκρανία. Άλλοι σύμμαχοι, περιλαμβανομένων του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρέχουν άλλα συστήματα με στόχο την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. «Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη και την υπερατλαντική κοινότητα, και θα τολμούσα να πω και για τον κόσμο» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας λένε πως ο πρόεδρος έχει πολύ καλή γνώση για τα ευρύτερης κλίμακας ζητήματα- η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απειλή της Κίνας- μα όσον αφορά συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν χώρες ή ομάδες έχει κατά καιρούς φανεί μπερδεμένος. Παρόλα αυτά τονίζουν ότι δεν έχει υπάρξει κάποια κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στη γενικότερη πνευματική κατάσταση του Μπάιντεν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη πριν φύγει από το Βερολίνο για τη σύνοδο πως δεν είχε προβληματισμούς για την υγεία του Μπάιντεν. «Από τις πολλές συζητήσεις που είχα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ξέρω ότι έχει προετοιμαστεί για αυτή τη σύνοδο πολύ καλά και με πολύ λεπτομερώς, μαζί μας» είπε ο Σολτς.

Με πληροφορίες από Associated Press