Ισλανδία: 17.000 σεισμοί την τελευταία εβδομάδα προκαλούν φόβους για έκρηξη

Το φάντασμα της μεγάλης έκρηξης του 2010 ξαναζωντανεύει.
Open Image Modal
Getty

Ακόμα και για ένα ηφαιστειακό νησί που είναι συνηθισμένο στον περιστασιακό κούνημα, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη εβδομάδα για την Ισλανδία. Σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, περίπου 17.000 σεισμοί έπληξαν τη νοτιοδυτική χερσόνησο Ρέικιανες την περασμένη εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου. Ηταν το δυνατότερο από ένα πλήθος δονήσεων που συνεχίζει να ταρακουνάει τους κατοίκους στην κοντινή πρωτεύουσα του Ρέικιαβικ και τους δήμους γύρω από αυτό, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμός της χώρας. Δύο μεγάλοι σεισμοί - άνω των 5 ρίχτερ - σημειώθηκαν επίσης στις 27 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου.

Οι σεισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει προς το παρόν μόνο μικρές ζημιές, μικρορωγμές στους δρόμους της περιοχής και σε βράχους πάνω σε απότομες πλαγιές κοντά στο επίκεντρο.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να αισθάνεσαι τη Γη να κινείται 24 ώρες την ημέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός και ανίσχυρος απέναντι στη φύση» λένε οι κάτοικοι της περιοχής,

Η Ισλανδία βρίσκεται στο όριο μιας τεκτονικής πλάκας που διαχωρίζεται συνεχώς, σπρώχνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία μακριά την μια από την άλλη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σεισμικής δραστηριότητα γίνεται αντιληπτό μόνο από ευαίσθητο επιστημονικό εξοπλισμό. Οι περιστασιακοί ισχυρότεροι σεισμοί, εξάλλου, αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της ζωής σε μια ενεργή σεισμική περιοχή.

Μόνο που αυτή τη φορά, δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στο βουητό κάτω από το έδαφος.

Ο Πορβάλντουρ Πόρνταρσον, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι οι ανησυχίες για την πρόσφατη δραστηριότητα είναι κατανοητές.

«Παλεύουμε με το ″γιατί″ αυτή τη στιγμή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ πιθανό ότι έχουμε μια εισβολή μάγματος (σ.σ. φυσικό διάπυρο τήγμα πετρωμάτων) στον φλοιό της Γης», είπε. Με πολλά ηφαίστεια να βρίσκονται στην περιοχή, τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκύψει έκρηξη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα πιο ισχυρό συμβάν μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και εκτιμά ότι η περιοχή θα μπορούσε να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο (κοντά στα 6,5 ρίχτερ).

Καμία πόλη, πάντως, δεν φαίνεται να κινδυνεύει από ροές λάβας σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης, σύμφωνα με την τελευταία μοντελοποίηση της ομάδας ηφαιστειολογίας και φυσικών κινδύνων του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Ούτε και το  Διεθνές Αεροδρόμιο Keflavík - μία από τις πιο κύριες συνδέσεις μεταξύ της Ισλανδίας και του υπόλοιπου κόσμου - θα αντιμετωπίσει άμεσα πρόβλημα.

Ωστόσο, ο κύριος δρόμος που συνδέει το αεροδρόμιο με την πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, θα μπορούσε να επηρεαστεί, όπως και ορισμένες γραμμές ρεύματος.

Τέτοια μοντέλα, άλλωστε, δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανά επικίνδυνα αέρια που θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα από μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Το φάντασμα της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010 πλανάται ακόμη πάνω από τη χώρα - μια έκρηξη που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας της εναέριας κυκλοφορίας στον κόσμο μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ένα παρόμοιο νέφος τέφρας δεν θα ήταν πιθανό στην τρέχουσα κατάσταση. Η σύνθεση του μάγματος τώρα είναι πολύ διαφορετική και η ένταση της εκρηκτικής δραστηριότητας θα ήταν σημαντικά μικρότερη, εκτιμούν.

Την Τετάρτη το απόγευμα, ένας σεισμός κοντά στο ηφαίστειο Κέιλιρ, μόλις 20 χμλ. νότια της πρωτεύουσας, ώθησε τις αρχές να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στην περιοχή.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών της Ισλανδίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι μια έκρηξη είναι «πιο πιθανό να γίνει, από το να μην γίνει» μέσα στις επόμενες ώρες. Αυτή θα ήταν η πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή από τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Προς το παρόν, οι κάτοικοι περιμένουν σημάδια έκρηξης, μερικοί με ενθουσιασμό, άλλοι με άγχος. Μια τοπική υπηρεσία ειδήσεων έχει εγκαταστήσει μια βιντεοκάμερα κοντά στο Κέιλιρ, η οποία θα ξεκινήσει ζωντανή μετάδοση σε περίπτωση έκρηξης.

(με πληροφορίες από CNN)