Εξερράγη ηφαίστειο στο Ρέικιανες της Ισλανδίας - Η στιγμή που ξεχύνεται η λάβα (Βίντεο)

Το ηφαίστειο παρουσιάζε για εβδομάδες έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Open Image Modal
Ηφαιστειακή έκρηξη στο Γκρίνταβικ στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, (18/12/2023).
via Associated Press

Ηφαίστειο εξερράγη στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, με 4.000 ανθρώπους να απομακρύνονται από την πόλη Γκρίνταβικ και το γεωθερμικό λουτρό Blue Lagoon να κλείνει.

Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια της πόλης στις 22:17 τοπική ώρα (σ.σ 00:17 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας. Η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ παρουσιάζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα από τα τέλη Οκτωβρίου.

Open Image Modal
via Associated Press

Εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τη λάβα να εκρήγνυται από το ηφαίστειο μόλις μία ώρα αφού καταγράφηκε πλήθος σεισμών.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε ότι η έκρηξη εντοπίστηκε περίπου 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ κι ότι η σεισμική δραστηριότητα κινούνταν προς την πόλη.

Open Image Modal
Micah Garen via Getty Images

Το μήκος της ρωγμής στο ηφαίστειο είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα, με τη λάβα να ρέει με ρυθμό περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αυτό ήταν πολλαπλάσιο σε σχέση με προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.

Η έκρηξη είναι ορατή από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη δήλωσε στο BBC ότι ο μισός ουρανός προς την κατεύθυνση του Γκρίνταβικ «φωτίστηκε κόκκινος». 

Open Image Modal
via Associated Press

Επιπλέον είναι πιθανό να συνεχίσει να απελευθερώνεται καπνός στον αέρα, με την αστυνομία να προειδοποιεί τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή.

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Τζέικομπσντότιρ δήλωσε ότι τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν πρόσφατα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και ότι η σκέψη της είναι με την τοπική κοινότητα.

Ο πρόεδρος Γκούντνι Γιοχάνενσον δήλωσε ότι η προστασία των ζωών είναι η κύρια προτεραιότητα, αλλά και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και των δομών.

Τον Απρίλιο του 2010, η ηφαιστειακή έκρηξη του Eyjafjallajokull προκάλεσε τον μεγαλύτερο αποκλεισμό ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω ενός εκτεταμένου νέφους τέφρας. Οι απώλειες εκτιμήθηκαν μεταξύ 1,5 και 2,5 δισ. ευρώ.

 

(Πηγή: BBC)