Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη

Οι πιο αυστηρές ποινές που προβλέπει ο νόμος για τους δύο δράστες. Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
|
Open Image Modal
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ισόβια και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, επέβαλε ομόφωνα το Δικαστήριο στους δράστες της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Την ίδια ποινή είχε προτείνει λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της δίκης, Αριστοτελία Δόγκα, απορρίπτοντας  όλα τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο και προτείνοντας την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος. Πρόταση που το δικαστήριο ομόφωνα έκανε δεκτή.

Οι δύο κατηγορούμενοι άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου να  ανακοινώνει την ποινή, έχοντας σκυμμένο το κεφάλι και εντελώς αμίλητοι.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα προκαλώντας την έκρηξη της προέδρου που ζήτησε από όλους να σεβαστούν την διαδικασία «εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη» είπε αυστηρά. 

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η ομόφωνη απόφαση για την ενοχή των δύο κατηγορουμένων (τον 23χρονο Μ.Κ. και τον 21χρονος Α.Λ.) και για ομαδικό βιασμό και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού. Μια απόφαση που πάλι είχε γίνει δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο. Στη συνέχεια συνεχίστηκε η συζήτηση για τα ελαφρυντικά, όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις.

«Το παιδί μου δεν γυρνάει πίσω»

Ειδικότερα, έντονη ήταν η αντίδραση της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη, όταν άκουσε την υπεράσπιση του Ροδίτη κατηγορούμενου να ζητά ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας για τον εντολέα της.

Η κ. Τοπαλούδη αποχώρησε οργισμένη από τη δικαστική αίθουσα όταν άκουσε τον συνήγορο του 23χρονου να λέει «μακάρι η Ελένη να βρισκόταν στην ζωή». Η γυναίκα άρχισε να κλαίει και να φωνάζει πως το παιδί της «δεν γυρνάει πίσω», καταχειροκροτούμενη από πολλούς που βρισκόταν στην δικαστική αίθουσα. Βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.

Open Image Modal
Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει να αναγνωριστούν, για τον κατηγορούμενο Μ.Κ. τα ελαφρυντικά: καταλόγιστο ή μειωμένου καταλογισμού, μετεφηβικής ηλικία, ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς προς το δικαστήριο υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να παραμείνει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο και να παρέλθει το 18μηνο.

Για τον κατηγορούμενο Α.Λ. ζητήθηκαν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας, πρότερου έντιμου βίου, καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και οτι βρισκόταν σε εξάρτηση από το άλλο άτομο.

Εισαγγελέας: «Να μην τους δώσετε κανένα ελαφρυντικό. Δεν το αξίζουν»

Η εισαγγελέας Έδρας ζήτησε από τους δικαστές να μην αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν το αξίζουν».

Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο» ενώ τόνισε πως δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν την μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Η κ. Δόγκα τόνισε πως «δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» αναφέροντας πως από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που χαρακτηρίζει τους δύο νεαρούς είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης» ενώ αναφέρθηκε σε «ηθική διαστροφή» που εμφανίζει ο χαρακτήρας των δύο την ίδια στιγμή που «τα στοιχεία βοούν».

«Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» επανέλαβε η εισαγγελέας συνδέοντας την ψευδή, κατά την άποψη της, έκφραση λύπης με τη στάση των κατηγορουμένων που «ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε χειροκροτήματα κάποιων από τους παρευρισκόμενους στο δικαστήριο, οι οποίοι δέχθηκαν την επίπληξη της προέδρου. Ενόσω μιλούσε η εισαγγελική λειτουργός ο πατέρας της Ελένης κρατούσε ψηλά δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Η αυλαία της  υπόθεσης έπεσε εν μέσω συνθημάτων με κυρίαρχο το «Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη» το οποίο φώναξε κλαίγοντας και με σφιγμένη την γροθιά της, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο υποβασταζόμενη.

Η οικογένεια της φοιτήτριας, σύμφωνα με δήλωση του πατέρα της, Γιάννη Τοπαλούδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, που τους έκανε να αισθανθούν «μία στιγμιαία ψυχική ανακούφιση». Όπως ανέφερε ο κ. Τοπαλούδης, «ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη, ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη. Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας. Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάναμε προς το τέλος, να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες, υπουργούς, παρα-υπουργούς ... εμείς είμαστε μακριά από κόμματα».

Έρευνα για πιθανές ευθύνες ψυχιάτρου

Την διερεύνηση ενδεχόμενης έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης από ιδιώτη ψυχίατρο και ηθικής αυτουργίας στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τον Ροδίτη θα ζητήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελία, με την εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου που φέρεται να άλλαξε την συνταγογράφηση των φαρμάκων του 23χρονου με την προσθήκη συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά και ο ρόλος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του στην επίμαχη συνταγογράφηση.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή, έκανε δεκτή εν μέρει την πρόταση της εισαγγελέως, που είχε ζητήσει να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος γιατρός και ο πατέρας του κατηγορούμενου, θεωρώντας, όπως ανέφερε στην αγόρευσή της, ότι επιχείρησαν να αποδώσουν στον 23χρονο, ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό.

Δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση κατά το σκέλος που αφορούσε την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου, αλλά και της αδελφής του - αλβανικής καταγωγής - έτερου καταδικασθέντος για τη δολοφονία.

Σε βάρος των δύο μελών της οικογένειας του ροδίτη κατάδικου, αλλά και σε βάρος άλλων δύο μαρτύρων της υπόθεσης προτίθεται να στραφεί η Πολιτική Αγωγή, σύμφωνα με τον συνήγορο Αλέξη Κούγια, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του, ότι θα καταθέσει μήνυση για ψευδή κατάθεση κατά των προσώπων αυτών. Δήλωσε επίσης, ότι θα μηνύσει και δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Η υπόθεση 

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ροδίτης κατηγορούμενος και ο αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του, από κοινού, στις στις 28 Νοεμβρίου 2018, βίασαν, βασάνισαν και στη συνέχεια πέταξαν στη θάλασσα την Ελένη. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει βιασμός και αποδίδουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τη σκληρή κακοποίηση με γροθιές, χτυπήματα με ένα ηλεκτρικό σίδερο και μαχαιριές που δέχθηκε η φοιτήτρια λίγο πριν βρεθεί στη θάλασσα. Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι έριξαν, επίσης, την ευθύνη ο ένας στον άλλον και για την κατακρήμνιση της λιπόθυμης φοιτήτριας στα βράχια.