Οι ισπανικές αρχές διέσωσαν την Τετάρτη ενδημικά ψάρια από ένα ποτάμι που στέρεψε ύστερα από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, καθώς η ιβηρική χώρα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή - κάτι που η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία αποδίδει στην κλιματική αλλαγή.
Στη βορειοανατολική πόλη της Χιρόνα, οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν μικρά ηλεκτροσόκ για να αναισθητοποιήσουν πρώτα τα ψάρια στον ποταμό Oνιάρ πριν τα τοποθετήσουν σε πλαστικές σακούλες και τα μεταφέρουν στον ποταμό Tερ, 10 χλμ. μακρύτερα, ο οποίος έχει αρκετά υψηλότερα επίπεδα νερού.
Μόνο τα ενδημικά ψάρια του ποταμού μεταφέρθηκαν, ενώ τα εισαγόμενα είδη υπέστησαν ευθανασία.
Στην Ισπανία, τους τελευταίους 36 μήνες τα επίπεδα βροχοπτώσεων ήταν κάτω από το μέσο όρο. Τα αποθέματα νερού στις τεχνητές λίμνες βρίσκονται κάτω από το 50% της της χωρητικότητάς τους, ωστόσο, στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας και στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, τα επίπεδα έχουν πέσει περίπου στο 25%.
Η εικόνα μιας χούφτας εργατών που προσπαθούν να σώσουν τα ψάρια, με το νερό να φτάνει μoνάχα ως τις γάμπες τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Ιανουάριο του 2019, όταν το ίδιο ποτάμι υπερχείλισε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
Τον περασμένο μήνα, στην τεχνητή λίμνη Σάου που βρίσκεται 100 χλμ βόρεια της Βαρκελώνης - η οποία είναι γεμάτη μόνο κατά 10% - βάρκες συγκέντρωσαν αρκετούς τόνους ψαριών.
Τα ζώα πάλευαν να επιβιώσουν στα νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, γι′ αυτό υποβλήθηκαν σε ευθανασία για να προστατεύσουν το πόσιμο νερό από τη μόλυνση.
Η χώρα αντιμετωπίζει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ποιυ θυμίζουν καλοκαίρι. Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET είπε ότι αυτός ο μήνας είναι πιθανό να είναι ο πιο ζεστός Απρίλιος στην Ιβηρική Χερσόνησο από τότε που ξεκίνησαν επίσημα οι μετρήσεις.
«Αν και κάθε συμβάν πρέπει να αναλυθεί λεπτομερώς ως προς την έντασή του και την πρώιμη έναρξη, ταιριάζει με αυτό που παρατηρείται ότι προκαλείται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AEMET, Ρούμπεν ντελ Κάμπο.