Ισπανία: Ένα από τα χιλιάδες «κλεμμένα μωρά» της δικτατορίας βρήκε τη βιολογική του οικογένεια

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο καταγράφεται ότι μπορεί να έχουν «αρπαχτεί» έως και 300.000 μωρά.
Open Image Modal

Το πρώτο άτομο που αναγνωρίστηκε από ισπανικό δικαστήριο ως ένα από τα «κλεμμένα μωρά» της χώρας, τα οποία είχαν αρπαχτεί από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975), έχει βρει τη βιολογική οικογένειά του μετά από μια εξέταση DNA.

«Θέλω να σας αφηγηθώ πως βρήκα τη βιολογική οικογένειά μου. Είναι η καλύτερη είδηση για κάποιον στην κατάστασή μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ινές  Μαδριγάλ, μια σιδηροδρομική υπάλληλος 50 ετών.

Χάρη σε μια βάση δεδομένων DNA στις ΗΠΑ, η Μαδριγάλ ανακάλυψε έναν ξάδελφό της, ο οποίος την βοήθησε να βρει τα βιολογικά της αδέρφια.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, οι μητέρες νόμιζαν ότι τα παιδιά τους είχαν πεθάνει, αλλά στην πραγματικότητα είχαν δοθεί σε άλλες οικογένειες για υιοθεσία, συχνά με τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας. Το κύκλωμα συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 90′. Ο αριθμός των μωρών που έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες, χωρίς να το γνωρίζουν οι βιολογικοί γονείς τους, θα μπορούσε να φτάσει τις 300.000. 

Η Μαδριγάλ είχε ακούσει τυχαία για το σκάνδαλο υιοθεσιών κατά την περίοδο της ισπανικής δικτατορίας και αποφάσισε να ψάξει και το δικό της παρελθόν. Η μητέρα που την υιοθέτησε είχε εξομολογηθεί σε δικαστεί ότι ο γυναικολόγος της, της προσέφερε τη Μαδριγάλ ως «δώρο», επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

Ο πρώην γιατρός δεν καταδικάσθηκε, καθώς οι δικαστές θεώρησαν πως το αδίκημα είχε παραγραφεί — κάτι που η Μαντριγάλ αμφισβητεί. Έχει φέρει την υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Για πρώτη φορά, το παζλ της ζωής μου είναι πλήρες. (…) Ξέρω ποια είμαι και από πού έρχομαι», τόνισε χαρούμενη η Ινές Μαντριγάλ, η οποία ανακάλυψε πως έχει ρίζες από τη Μαδρίτη και τη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία.

«Έχω τέσσερις αδελφούς, τους οποίους συνάντησα, οι οποίοι είναι θαυμάσιοι και μου προσέφεραν την αγκαλιά και την καρδιά τους», αφηγήθηκε.

Πηγή: BBC