Ισπανία: Υπουργός προτείνει «καθολική κληρονομιά» 20.000 ευρώ για τους νέους άνω των 18

Η Γιολάντα Ντίαζ προτάσει την «ισότητα ευκαιριών» των νέων. Πώς προτείνει να συγκεντρωθούν τα χρήματα και πώς αντιδρούν τα υπόλοιπα κόμματα.
Open Image Modal
ISABEL INFANTES via Reuters

H αριστερή υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, πρότεινε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας δίνοντας σε κάθε νέο στη χώρα 20.000 ευρώ που θα δαπανηθούν για σπουδές, κατάρτιση ή δημιουργία επιχείρησης μόλις συμπληρώσουν την ηλικία των 18 ετών.

Σύμφωνα με το κόμμα Sumar της Ντίαζ, η οποία ανακοίνωσε την πολιτική του πριν από τις πρόωρες γενικές εκλογές της Ισπανίας στις 23 Ιουλίου, η πρωτοβουλία θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συγκεντρωθούν με τη φορολόγηση των πλουσίων.

Το Sumar είπε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η «ισότητα ευκαιριών» ανεξάρτητα από το οικογενειακό υπόβαθρο ή τα έσοδα των ανθρώπων. Οι πληρωμές, οι οποίες θα ξεκινούν από την ηλικία των 18 και θα συνεχίζονται μέχρι την ηλικία των 23 ετών, θα συνοδεύονται από διοικητική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σπουδάσουν, να εκπαιδεύτούν ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Open Image Modal
Europa Press News via Getty Images

«Πρόκειται για μια πολιτική που θα επιτρέπει στους νέους να έχουν μέλλον, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται», είπε η Ντίαζ σε συγκέντρωση ξένων ανταποκριτών στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τετάρτης (5/07).

«Γι’ αυτό προτείνουμε να δοθούν 20.000 ευρώ στους ανθρώπους όταν γίνουν 18 για να μπορέσουν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι που διακυβεύεται στις 23 Ιουλίου».

Η Ντίαζ επιβεβαίωσε ότι η πολιτική - που ονομάζεται «καθολική κληρονομιά» - θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους συνθήκες και θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των ατόμων που κερδίζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το  κόμμα της εκτιμά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα κόστιζε το 0,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Η πρόταση του Sumar έχει δημιουργήσει αναταραχή και στις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος της Ισπανίας. Η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία σοσιαλιστών, αμφισβήτησε το πώς θα λειτουργούσε η πολιτική αυτή στην πράξη.

«Όποιος προτείνει να δώσει επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις χωρίς κανενός είδους περιορισμούς όσον αφορά τα επίπεδα εισοδήματος ή τους στόχους πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Καλβίνο.

Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο προηγείται των σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις, αλλά το οποίο αναμένεται να βασιστεί στην υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να σχηματίσει κυβέρνηση εάν κερδίσει τις εκλογές, ήταν ακόμα πιο ωμό στις δηλώσεις του.

Ένας εκπρόσωπος του PP κατηγόρησε τo Sumar ότι έθεσε πολύ λανθασμένες προτεραιότητές, προτείνοντας στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε άλλα προβλήματα, σε μια χώρα όπου «το 27% του πληθυσμού κινδυνεύει από κοινωνικό αποκλεισμό, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου οι οικογένειες δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα και όπου οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν να επιβιώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από: Guardian)