Η Ισπανία και η ΕΕ περιμένουν με αγωνία έως την ερχόμενη Δευτέρα 29 Απριλίου για την απόφαση του Σοσιαλιστή Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με το εάν θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, μια απόφαση που μπορεί να φέρει αναταράξεις στην ΕΕ μόλις 44 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές.
Ο Σάντσεθ, το βράδυ της Τετάρτης και λίγο αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, ανακοίνωσε με επιστολή, την οποία ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ, ότι σκέφτεται την πιθανότητα να παραιτηθεί.
«Χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ», έγραψε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι πρέπει επειγόντως να απαντήσω σε ένα ερώτημα που θέτω συνεχώς στον εαυτό του και αυτό είναι για το εάν αξίζει τον κόπο να παραμείνει στο αξίωμα παρά τη λασπολογία που δέχεται και την αποδίδει σε μεθοδεύσεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Η κατηγορία εις βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ, της συζύγου του Σάντσεθ, είναι ότι χρησιμοποίησε καταχρηστικά τις κυβερνητικές της διασυνδέσεις για τα ιδιωτικά της επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η έρευνα σε βάρος της ξεκίνησε στις 16 Απριλίου έπειτα από αγωγή της ένωσης «Manos limpias» (Καθαρά Χέρια), και θεωρείται πως πρόσκειται στην άκρα δεξιά, κυρίως λόγω του γενικού γραμματέα της Μιγκέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχου του κόμματος Frente Naconal που διαλύθηκε το 1993.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του την Δευτέρα 29 Απριλίου και μέχρι τότε θα διακόψει τις δραστηριότητές του.
Όμως πέρα από την αναμονή της απόφασής του ήδη τα σενάρια που διακινούνται για τη επόμενη μέρα είναι πολλά.
Ο ριψοκίνδυνος κύριος όμορφος
Πολλοί αναλυτές στην Ισπανία σχολιάζουν ότι η ανακοίνωση του Σάντσεθ ή αλλιώς «El Guapo» (ο κύριος Όμορφος) είναι χαρακτηριστική του ριψοκίνδυνου χαρακτήρα του.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά τεχνάσματα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία όπως έκανε πέρυσι με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έπειτα και από τα χαμηλά ποσοστά που έφερε το κόμμα του στις περιφερειακές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν του επέφερε την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και τον οδήγησε στη συμφωνία με τον διάβολο προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός, δηλαδή στη σύναψη συμφωνίας με το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα υποσχόμενος αμνηστία σε όσους διώκονταν για την παράνομη ψηφοφορία που διεξήχθη το 2017 με απώτερο στόχο την απόσχιση της Καταλονίας από τη Ισπανία. Απόφαση που προκάλεσε σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις στην Ισπανία.
Αλλοι λένε ότι ο Σάντσεθ υποδύεται το θύμα προκειμένου να κερδίσει τον λαό. Ας μην ξεχνάμε ότι έρχονται όχι μόνο ευρωπαϊκές εκλογές αλλά και περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία. Ο Σάντσεθ την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί να ανοίξει την εκστρατεία των Σοσιαλιστών για τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου και το κόμμα του επιδιώκει να αποσπάσει την εξουσία από τα αυτονομιστικά κόμματα που ηγούνται της περιοχής από το 2015.
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες;
Είναι πιθανό να πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση του Σάντσεθ προκειμένο να μηδενίσει το κοντέρ και να αρχίσει από την αρχή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Μπορεί πράγματι ο Ισπανός πρωθυπουργός να προκηρύξει και πρόωρες εκλογές, αυτό ίσως να τον βοηθούσε για το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα, αλλά εμπιερέχει και μεγάλο ρίσκο.
Το σενάριο λοιπόν που φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις είναι το ενδεχόμενο ο Σάντσεθ να φλερτάρει με τις Βρυξέλλες προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια θέση που όπως λένε πολλοί στις Βρυξέλλες αναμένεται να δοθεί σε σοσιαλιστή. Το άλλο φαβορί μέχρι πρότινος ήταν ο Αντόνιο Κόστα της ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος όμως «κάηκε» έπειτα από τις καταγγελίες για διαφθορά για τις οποίες εξακολουθεί να ελέγχεται.
Όμως αξίζει να θυμίσουμε ότι η παραίτηση του Κόστα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έφεραν στην εξουσία τον κεντροδεξιό Λούις Μοντενέγκρο. Πιθανή παραίτηση του Σάντσεθ θα μπορούσε να οδηγήσει τo κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στην εξουσία το οποίο ήδη προηγείται έναντι των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί τους Σοσιαλιστές αφού όπως πολύ σωστά επισημαίνει το Euroactive ο Σοσιαλιστές θα έμεναν στο Συμβούλιο με μόνο τρία μέλη τον Όλαφ Σόλτς, της Γερμανίας, τη Μέτε Φρεντέρικσεν της Δανίας και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αριθμεί σήμερα 12 ηγέτες χωρών.
Επιπλέον η πιθανή παραίτηση του Σάντσεθ μπορεί να βλάψει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) καθώς παρότι ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα ο Ισπανός πρωθυπουργός την είχε στηρίξει και ήταν υπέρ μιας δεύτερης θητείας της, επίσης η ομάδα των ισπανών σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη.
Εν αναμονή λοιπόν για την απόφαση της Δευτέρας. Στην περίπτωση που ο Σάντσεθ παραιτηθεί ο βασιλιάς Φελίπε θα πρέπει να συναντηθεί με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην κάτω βουλή για να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάληψης καθηκόντων. Θα οριστεί ένας υποψήφιος ο οποίος θα χρειαστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να γίνει πρωθυπουργός. Θα είναι αυτός που θα στηρίξει τον Σάντσεθ στις πιθανές νέες πολιτικές ευρωπαϊκές του περιπέτειες; Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κλίμα σε Ισπανία και ΕΕ λίγο πριν τις ευρωεκλογές παραμένει πολωμένο.