Η Ισπανία κέρδισε τον τίτλο της «καλύτερης οικονομίας στον κόσμο» από τον Economist, για το έτους 2024. Οι αναλυτές στην έρευνα τους, σύμφωνα με τον Guardian, στάθηκαν στην θεαματικά διαφορετική προσέγγιση που ακολούθησε η χώρα αναφορικά με την μετανάστευση.
Ήταν τα τέλη του 2024, όταν ο Πέδρο Σάντσεζ προειδοποιούσε τον λαό: «Η Ισπανία πρέπει να επιλέξει εάν θα είναι μια χώρα ανοικτή και με ευημερία ή κλειστή και φτωχή. Είναι τόσο απλό». Σε αντίθεση με τους περισσότερους ομολόγους του σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δείχνει να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Ήταν πρωτοπόρος, βλέποντας την μετανάστευση ως μέσο για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, πέρα από ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Σημειώνεται επίσης, πως η υπογεννητικότητα στην Ισπανία αποτελεί τόσο σημαντικό ζήτημα, που την κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις του σχετικού πίνακα πανευρωπαϊκά.
Μέχρι στιγμής, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον Σάντσεζ: 3,2% ανάπτυξη για την ισπανική οικονομίας, την ώρα που η Γερμανία αντιμετωπίζει 0,2% ύφεση. Η χώρα ξεπέρασε επίσης την Γαλλία (1,1% ανάπτυξη), Ιταλία (0,5% ανάπτυξη), Βρετανία (0,9% ανάπτυξη) και Ολλανδία (0,8% ανάπτυξη)
Σε μια χρονιά, όπου 94 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τα Κανάρια Νησιά και άλλους εγχώριους προορισμούς, η ανάγκη για εργατικό δυναμικό υπήρξε τεράστια και οι νέες θέσεις εργασίας πολλές. Η μετανάστευση, όχι μόνο έδωσε λύση στο εν λόγω ζήτημα, αλλά «έριξε» τα επίπεδα ανεργίας στο χαμηλότερο που έχουν βρεθεί, από το 2008.
Η αποδοχή και εισχώρηση των μεταναστών στην κοινωνία, άλλαξε και το τοπίο στην αγορά εργασίας. Οι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία (ηλικία εργασίας) αυξήθηκαν κατά πολύ, συγκρικτικά με άλλες δυτικές χώρες. Συγκεκριμένα, πέρσι, από τις 468.000 νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν, οι 409.000 καλύφθηκαν από μετανάστες και άτομα με διπλή υπηκοότητα.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan, σε ανάλυση τους, ανέδειξαν την διαφορετικότητα της ισπανικής τακτικής απέναντι στις πρόσφατες μεθόδους των ακροδεξιών και δεξιών κυβερνήσεων. «Με βάση την ανάλυση της Τράπεζας Ισπανίας, η μετανάστευση συνέβαλε σε ποσοστό 20% στην συνολική αύξηση 3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, την περίοδο 2022-2024», όπως αναφέρει η JP Morgan.
«Οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στον φόρο εισοδήματος και στις κοινωνικές εισφορές, από ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά εισοδήματα σε όλες τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο Jean-Christophe Dumont, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς μετανάστευσης του ΟΟΣΑ (σ.σ. διεθνής οργανισμός ανεπτυγμένων χωρών, που ακολουθούν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς).
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η μετανάστευση συμβάλλει θετικά στην οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστή διαχείριση».
Με τους ρυθμούς που προβλέπεται να έχουν οι πληθυσμοί στο μέλλον, η μετανάστευση φαίνεται να αποκτήσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, οι χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να δουν πτώση στους πληθυσμούς τους.
Παρ′ όλα αυτά, δεν είναι και εύκολη υπόθεση η ένταξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μάθουν τη γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό και ταυτόχρονα το Κράτος να αναγνωρίσει τα προσόντα τους και να διευθετήσει ζητήματα, όπως η στέγαση τους.
Η Ισπανία φαίνεται να έχει μεριμνήσει ακόμη και για αυτό, έχοντας λάβει δέσμευση να βοηθήσει τους μετανάστες να ενταχθούν στην κοινωνία, να περιηγηθούν στην αγορά εργασίας και να διαβεβαιωθεί το Κράτος το ίδιο, πως οι άνθρωποι αυτοί, δεν θα περιορίζονται μόνο σε φτωχά αμειβόμενες δουλειές.
Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά νωρίς για να κριθεί με απόλυτη βεβαιότητα το μοντέλο διαχείρισης της μετανάστευσης της Ισπανίας. Φαίνεται πάντως πως αποδίδει αποτελεσματικά μέχρι στιγμής και πως είναι αρκετά ωφέλιμο, την ώρα που οι μετανάστες στην χώρα, αποτελούν πλέον το 15% του συνολικού πληθυσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνελήφθη η ηγέτης της αίρεσης Zizians - Μέλη της αναρχικοί επιστήμονες και βιγκανιστές
Delta Airlines: Απίστευτες σκηνές μέσα από το αεροπλάνο που «τούμπαρε» (Βίντεο)
Νέα ζωή σε χαλάσματα: Οι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν σε σπίτια ερείπια - Θλιβερές εικόνες
Πηγή: Guardian