Ισπανία: Τέλος στην ανωνυμία χρηστών ζητά ανακριτής μετά τη δολοφονία 11χρονου αγοριού

Οι διαδικτυακές φήμες για τον ύποπτο της φονικής επίθεσης πυροδότησαν τα σχόλια του ανακριτή.
Open Image Modal
Τέλος στην ανωνυμία χρηστών ζητά ανακριτής στην Ισπανία.
canart7 via Getty Images

Ένας δικαστικός από την Ισπανία ζήτησε να μπει τέλος στην ανωνυμία των χρηστών των social media. Το σχόλιο του ανακριτή ήρθε μετά την παραπληροφόρηση που υπήρξε στα social media μετά την δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, ένας δικαστικός που διαχειρίζεται υποθέσεις εγκλημάτων μίσους και διάκρισης, θέλει να υποχρεώσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών, σε περιπτώσεις τέτοιων εγκλημάτων, έτσι ώστε ο νόμος να εισάγει ψηφιακά περιοριστικά μέτρα.

Την προηγούμενη Κυριακή (18/08), δολοφονήθηκε ένα αγόρι σε ένα χωριό κοντά στο Τολέδο, στην Κεντρική Ισπανία. Το αγόρι έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του όταν ένας άνδρας φορώντας ένα κασκόλ έτρεξε προς το μέρος του και τον μαχαίρωσε πολλές φορές. 

Στο Σάουθπορτ της Βρετανίας τρία κορίτσια δολοφονήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο διάφορα ποσταρίσματα στα social media συνέδεσαν λανθασμένα την δολοφονία με την μετανάστευση, κάτι που προκάλεσε κινητοποιήσεις σε δεκάδες βρετανικές πόλεις.

Στην Ισπανία τώρα, από την ημέρα της δολοφονίας, οι αρχές συνέλαβαν έναν 20χρονο άνδρα. Ο 20χρονος Ισπανός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, πήγε για επίσκεψη στο σπίτι του πατέρα του, ενώ εικάζεται ότι αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα.

Ο κ. Αγκιλάρ ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις την Τετάρτη ότι οι πλατφόρμες των social media θα πρέπει να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών εφόσον ζητηθεί από το δικαστήριο.

«Η δημιουργία ενός κλίματος στιγματισμού μέσω των social media μπορεί να πάρει την μορφή βίας στους δρόμους. Όταν συντελείται ένα έγκλημα στα social media πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε την πηγή».

«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονταν στα social media αν ήξεραν ότι μπορούν να ταυτοποιηθούν και κυρίως εάν θέλει να μάθει το δικαστήριο ποιοι είναι», συνέχισε στις δηλώσεις του ο κ. Αγκιλάρ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός YouTuber το 2019 στην Βαρκελώνη, όταν καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση, λόγω του ότι είχε ποστάρει ένα εξευτελιστικό βίντεο ενός άστεγου ανθρώπου. Ο κατηγορούμενος αναγκάστηκε να δώσει στο θύμα 20.000 ευρώ.

Τα ψηφιακά περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν ήταν ο αποκλεισμός του κατηγορούμενου από το YouTube. Αυτό τονίζει ο κ. Αγκιλάρ είναι σημαντικό να πάρει την μορφή νομοθεσίας.

Ο Αγκιλάρ ήταν ο πρώτος δικαστής στην Ισπανία που εξασφάλισε την καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε έναν άνδρα που δημοσίευσε ένα βίντεο στο twitter, σύμφωνα με το οποίο ανήλικοι μετανάστες χτυπούσαν κάποιον στο Canet de Mar, κοντά στην Βαρκελώνη, ενώ όπως αποδείχθηκε το βίντεο ήταν τραβηγμένο στην Κίνα.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν 15 μήνες φυλάκισης. Η Ισπανία μπαίνει έτσι στη μακρά λίστα χωρών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Η πρόταση του Αγκιλάρ αναμένεται να έχει την υποστήριξη των κομμάτων στην Ισπανία, ωστόσο δεν πρόκειται να πάρει σύντομα μορφή νομοθεσίας.

Πηγή: Guardian