Ισπανία: Θα νομιμοποιήσει σχεδόν ενα εκατ. παράτυπους μετανάστες τα επόμενα τρία χρόνια

Που αποσκοπεί η πολιτική αυτή της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Open Image Modal
Ένα παιδί μεταφέρεται στην ξηρά από μια γεμάτη ξύλινη βάρκα καθώς οι μετανάστες φτάνουν στο λιμάνι La Restinga στο Κανάριο νησί El Hierro της Ισπανίας, στις 18 Αυγούστου 2024. (AP Photo/Maria Ximena, File)
via Associated Press

Η Ισπανία θα νομιμοποιεί περίπου 300.000 άτυπους μετανάστες ετησίως, αρχής γενομένης από τον προσεχή Μάιο και μέχρι το 2027, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Μετανάστευσης της χώρας.

Η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να διευρύνει το εργατικό δυναμικό της γηράσκουσας χώρας και να επιτρέψει στους αλλοδαπούς που ζουν στην Ισπανία χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα να αποκτήσουν άδειες εργασίας και άδεια παραμονής. Η Ισπανία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτή στην υποδοχή μεταναστών, ακόμη και όταν άλλα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να σφίξουν τα σύνορά τους στις παράνομες διελεύσεις και στους αιτούντες άσυλο.

Η Ισπανία χρειάζεται περίπου 250.000 καταγεγραμμένους ξένους εργαζόμενους ετησίως για να διατηρήσει το κράτος πρόνοιας, δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης Έλμα Σάις σε συνέντευξή της την Τετάρτη. Η ίδια υποστήριξε ότι η πολιτική νομιμοποίησης δεν αποσκοπεί μόνο στον «πολιτιστικό πλούτο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην ευημερία».

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η Ισπανία είναι μια καλύτερη χώρα», δήλωσε η Σάις στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Radiotelevisión Española.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έχει συχνά περιγράψει τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του ως μέσο για την καταπολέμηση του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στη χώρα. Τον Αύγουστο, ο Σάντσεθ επισκέφθηκε τρία κράτη της Δυτικής Αφρικής σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Το αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής θεωρείται από πολλούς ως ένα βήμα προς την ηπειρωτική Ευρώπη με νέους άνδρες από το Μάλι, τη Σενεγάλη, τη Μαυριτανία και αλλού να ξεκινούν επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό ή φεύγοντας από τη βία και την πολιτική αστάθεια που επικρατούν στις πατρίδες τους.

Η νέα πολιτική, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη από την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της ισπανικής μειοψηφίας, απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες θεωρήσεις και παρέχει στους μετανάστες πρόσθετη εργασιακή προστασία. Επεκτείνει τη βίζα που προσφερόταν προηγουμένως σε όσους αναζητούσαν εργασία από τρεις μήνες σε ένα έτος.

Open Image Modal
Ο πρόεδρος της Ισπανίας Pedro Sanchez μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP29, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. (AP Photo/Rafiq Maqbool)
via Associated Press

«Η νομιμοποίηση θα χρησιμεύσει στην καταπολέμηση των μαφιών, της απάτης και της παραβίασης των δικαιωμάτων»

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, περίπου 54.000 παράτυποι μετανάστες είχαν φθάσει φέτος στην Ισπανία μέσω θαλάσσης ή ξηράς, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ο ακριβής αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στην Ισπανία χωρίς έγγραφα δεν είναι σαφής.

Πολλοί παράτυποι μετανάστες βγάζουν τα προς το ζην, δουλεύοντας στην παραοικονομία της Ισπανίας ως συλλέκτες φρούτων, επιστάτες, οδηγοί διανομών ή άλλες χαμηλόμισθες αλλά απαραίτητες εργασίες που συχνά προσπερνούν οι Ισπανοί.

Χωρίς νομική προστασία, μπορεί να είναι ευάλωτοι σε εκμετάλλευση και κακοποίηση. Η Σάις δήλωσε ότι η νέα πολιτική θα συμβάλει στην πρόληψη αυτής της κακοποίησης και «θα χρησιμεύσει στην καταπολέμηση των μαφιών, της απάτης και της παραβίασης των δικαιωμάτων».

Η οικονομία της Ισπανίας είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, ενισχυμένη εν μέρει από τη μετανάστευση και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία.

Το 2023, η Ισπανία εξέδωσε 1,3 εκατομμύρια βίζες σε αλλοδαπούς, σύμφωνα με την κυβέρνηση.