Ισραήλ: 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα μετά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ

Σφυροκόπημα στον νότιο Λίβανο και στα προάστια της Βηρυτού
Open Image Modal
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα (φωτογραφία αρχείου)
via Associated Press

Μία ημέρα αφού έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ πως ενδέχεται να περικοπούν οι αποστολές πολεμικού υλικού αν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, το Ισραήλ ανέφερε πως 50 φορτηγά με προμήθειες εισήλθαν στη βόρεια Γάζα νωρίτερα την Τετάρτη.

Σε ανακοίνωση της COGAT, του φορέα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις δραστηριότητες σε Δυτική Όχθη και Γάζα, αναφέρεται πως «50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια- τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμός καταφυγίων που παρείχε η Ιορδανία- μεταφέρθηκαν σήμερα στη βόρεια Γάζα μέσω του περάσματος της γέφυρας Άλενμπι και του Δυτικού Περάσματος Ερέζ, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η COGAT είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει και να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπενθυμίζεται πως στην επίμαχη επιστολή η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιούσε το Ισραήλ ότι έχει ένα μήνα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλιώς θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες στη ροή όπλων από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα.

Αξιωματούχοι στον Λίβανο είπαν πως ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού την Τετάρτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων, περιλαμβανομένου ενός δημάρχου. Ο Σέικ Ναΐμ Κασέμ, που εκτελεί χρέη αρχηγού της Χεζμπολάχ, είπε την Τρίτη ότι η οργάνωσή του θα κλιμακώσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ ως απάντηση σε ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα τη Δευτέρα σε πολυκατοικία στον βόρειο Λίβανο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον άτομα. Το Ισραήλ είπε πως χτύπησε στόχο που ανήκε στη Χεζμπολάχ, ενώ ο ΟΗΕ ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα.

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να βλέπουν να καταστρέφονται πολιτικά κτίρια και είναι σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση για την αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε το δημοτικό αρχηγείο στην πόλη Ναμπατίε στον νότιο Λίβανο, είπε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μίλερ είπε πως δεν μπορούσε να μιλήσει για τις προθέσεις του Ισραήλ όσον αφορά σε ένα συγκεκριμένο πλήγμα και σημείωσε πως η Χεζμπολάχ κατά καιρούς επιχειρεί από κάτω από σπίτια αμάχων.

Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είπε ότι οι κυανόκρανοί της σε θέση κοντά στο Κφαρ Κέλα στον νότιο Λίβανο είδαν ένα ισραηλινό τανκ να ανοίγει πυρ κατά παρατηρητηρίου τους το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με τη UNIFIL καταστράφηκαν δύο κάμερες και προκλήθηκαν ζημιές στον πύργο. Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει καλέσει τη UNIFIL να εγκαταλείψει τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο εν μέσω της χερσαίας του επιχείρησης για την εξάλειψη της απειλής της Χεζμπολάχ προς τις κοινότητες του βορείου Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά της πόλης Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ, την τρίτη τέτοια επίθεση σε 24 ώρες που η οργάνωση περιγράφει ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις. Στη Σαφέντ ήχησαν σειρήνες για εισερχόμενες ρουκέτες το απόγευμα. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC, Associated Press