Ισραήλ: 7 Ισραηλινοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Μάζευαν πληροφορίες για συγκεκριμένες βάσεις των IDF.
Open Image Modal
tzahiV via Getty Images

Επτά Ισραηλινοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, έχοντας εκτελέσει εκατοντάδες αποστολές για λογαριασμό της Τεχεράνης, λένε οι εισαγγελείς, σύμφωνα με την Times Of Israel

Οι ύποπτοι είναι όλοι Εβραίοι κάτοικοι της Χάιφα και του βορρά και περιλαμβάνουν έναν στρατιώτη που λιποτάκτησε από τον στρατό, καθώς και δύο ανήλικους. Οι ενήλικοι ύποπτοι κατονομάζονται ως Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι φωτογράφιζαν και συνέλεγαν πληροφορίες για βάσεις και εγκαταστάσεις των IDF, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου άμυνας Kirya στο Τελ Αβίβ και των αεροπορικών βάσεων Nevatim και Ramat David, καθώς και για τις τοποθεσίες των πυροβολαρχιών του Iron Dome.

Η βάση Nevatim έγινε στόχος και των δύο ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων φέτος, ενώ η Ramat David έχει γίνει στόχος της Χεζμπολάχ.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται επίσης ότι έλαβαν χάρτες στρατηγικών τοποθεσιών από τους χειριστές τους, μεταξύ των οποίων και της βάσης Golani που χτυπήθηκε σε μια θανατηφόρα επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι ερευνητές της αστυνομίας και της Shin Bet διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι εκτελούσαν μια σειρά διαφορετικών καθηκόντων για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και βρίσκονταν σε επαφή με ιρανικούς πράκτορες.

Σε αντάλλαγμα για τις ενέργειές τους, οι ύποπτοι πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ορισμένα από αυτά σε κρυπτονόμισμα, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένοι από τους υπόπτους κατασκοπεύουν για το Ιράν εδώ και δύο χρόνια και όλοι τους έχουν πραγματοποιήσει κατασκοπευτικές δραστηριότητες από την έναρξη του πολέμου.