Ισραήλ: Διαδηλωτές έβαψαν μία τεράστια κόκκινη γραμμή στους δρόμους που οδηγούν στο Ανώτατο Δικαστήριο

Αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια συμβιβαστική συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δικαστική αναμόρφωση της κυβέρνησής του.
Open Image Modal
OREN ALON via Reuters

Oι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ ξύπνησαν την Πέμπτη αντκρίζοντας μια μακριά κόκκινη γραμμή που έβαψαν οι διαδηλωτές κατά μήκος των δρόμων που οδηγούν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια συμβιβαστική συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δικαστική αναμόρφωση της κυβέρνησής του.

Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε πέντε άτομα που είχαν μεταμφιεστεί σε εργάτες για να πραγματοποιήσουν τη πράξη διαμαρτυρίας του τη νύχτα.

 

 

Πλάνα από drone έδειξαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων με προστατευτικές στολές να ψεκάζουν μια φαρδιά κόκκινη λωρίδα κατά μήκος κυρίως ερημικών δρόμων που οδηγούν από το συγκρότημα της αστυνομίας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο στην κεντρική Ιερουσαλήμ.

 

Open Image Modal
OREN ALON via Reuters

 

Ένα σύνθημα με στένσιλ με κόκκινο χρώμα στο δρόμο γραμμένο σε εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά στην άκρη του δρόμου έγραφε: «Τραβώντας τη γραμμή».

 

Open Image Modal
RONEN ZVULUN via Reuters

 

Η προσπάθεια της σκληρής δεξιάς κυβέρνησης να περιορίσει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυξάνοντας παράλληλα τη δική της εξουσία στην επιλογή δικαστών έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ και στο εξωτερικό για τους δημοκρατικούς ελέγχους της χώρας καθώς οι διαδηλώσεις διογκώνονται εδώ και εβδομάδες.

Σε αυτό που ονόμασαν «ημέρα αντίστασης», οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Στο λιμάνι της Χάιφα, μερικοί διαδηλωτές με σημαία σε βάρκες, συμπεριλαμβανομένων πρώην ανδρών του ναυτικού, προσπάθησαν να αποκλείσουν τις λωρίδες ελλιμενισμού.

 

Open Image Modal
OREN ALON via Reuters

 

«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τη δημοκρατία μας, τη χώρα μας, γιατί αισθανόμαστε ότι η χώρα μας δέχεται μια βίαιη επίθεση από την ισραηλινή κυβέρνησης», δήλωσε η χορογράφος Ρενάνα Ραζ στο Τελ Αβίβ.

 

Open Image Modal
ILAN ROSENBERG via Reuters

 

Ο Νετανιάχου, πριν αναχωρήσει αργά την Τετάρτη για κρατική επίσκεψη στη Γερμανία, η οποία εξέφρασε ανησυχία για το δικαστικό σχέδιο, είπε ότι ένας προτεινόμενος συμβιβασμός από τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ δεν θα αποκαταστήσει την ισορροπία στους κλάδους της κυβέρνησης.

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός συνασπισμός του υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πολύ συχνά υπερβαίνει και παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα για τα οποία δεν έχει εντολή να αποφανθεί. Οι υπερασπιστές του δικαστηρίου λένε ότι είναι ένα προπύργιο της δημοκρατίας, που προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Οικονομολόγοι, νομικοί εμπειρογνώμονες και πρώην αρχηγοί ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι το δικαστικό σχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη εγγραφεί στη νομοθεσία, θα προκαλέσει όλεθρο στην οικονομία της χώρας και θα απομονώσει το Ισραήλ διεθνώς.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διώκεται για κατηγορίες διαφθοράς που αρνείται, λέει ότι θα ενισχύσει τη δημοκρατία και θα τονώσει τις επιχειρήσεις. Τα μέλη του συνασπισμού του που οδηγούν τις αλλαγές ελπίζουν να κερδίσουν την τελική έγκρισή τους από το κοινοβούλιο μέχρι τις 2 Απριλίου.

 

Open Image Modal
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου
MATTHIAS RIETSCHEL via Reuters

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για τη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο Ισραήλ - Καθησυχαστικός ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με διαδηλώσεις τον υποδέχτηκαν στο Βερολίνο

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανησυχία του για τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνησή του και χαιρέτισε τις προτάσεις του προέδρου της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ για το θέμα. Ο κ. Νετανιάχου απέρριψε την κριτική και διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «είναι και θα παραμείνει φιλελεύθερη δημοκρατία».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη λεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πολύτιμο αγαθό», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία και επαίνεσε τη συμβιβαστική πρόταση του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ. «Ως φίλοι του Ισραήλ, θα θέλαμε να μην έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη», σημείωσε, για να προσθέσει ότι από τη γερμανική σκοπιά, «είναι επιθυμητή η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά δεν θα υπάρξει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ». Για το ίδιο θέμα ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ «είναι και θα παραμείνει φιλελεύθερη δημοκρατία» και ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι διαθέτει υπερβολικές εξουσίες». Όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το Ισραήλ «θα έχει ένα δικαστικό σώμα συγκρίσιμο με αυτό άλλων χωρών, όπως η Γερμανία». Δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης με τη δημοκρατία, όπως φοβάται η αντιπολίτευση, διαβεβαίωσε.

 

Open Image Modal
Διαδηλωτές ντυμένοι με στολές εμπνευσμένες από την σειρά "Η ιστορία της θεραπαινίδας" διαμαρτύορνται ενάντια στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νετανιάχου στη Γερμανία, στο Βερολίνο, Γερμανία, 16 Μαρτίου 2023
CHRISTIAN MANG via Reuters

 

Η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στο Βερολίνο πυροδότησε ωστόσο αντιδράσεις, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν εναντίον του έξω από το γερμανικό Κοινοβούλιο και σε άλλα σημεία της πόλης. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο Ισραήλ. Περισσότεροι από 3500 αστυνομικοί περιφρουρούν τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Βερολίνο. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας στο Ισραήλ.

Open Image Modal
CHRISTIAN MANG via Reuters

Πηγή: reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ