Ισραήλ: Ένας χρόνος από την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου - Διάγγελμα Νετανιάχου στο έθνος(Εικόνες)

Το Φόρουμ των Οικογενειών ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός Ισραηλινού ομήρου ακριβώς έναν χρόνο μετά την απαγωγή του από το φεστιβάλ μουσικής Nova.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που οδήγησε σε μια ανύπωτη τραγωδία στη Γάζα με χιλιάδες νεκρούς και έναν πόλεμο που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή.

Στη Ρεΐμ, στο μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova και όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι, πλήθος συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τους νεκρούς και να απαιτήσει την επιστροφή των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Υπό τον ήχο του τελευταίου μουσικού κομματιού που είχε ακουστεί πριν από ένα χρόνο στο χώρο αυτό, ακούστηκαν για μερικά λεπτά μπροστά σε ένα πλήθος οικογενειών που πενθούσαν, με μερικούς από τους παριστάμενους να έχουν αποτυπωμένα στα ρούχα τους το πρόσωπο του νεκρού συγγενή τους. Όταν η μουσική διακόπηκε ξαφνικά, όπως είχε γίνει την ημέρα της επίθεσης, μια κραυγή απόγνωσης έσπασε τη σιωπή.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Μήνυμα Νετανιάχου στο έθνος

Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στην πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους ή στο δρόμο, καθώς και στο χώρο όπου διεξαγόταν το μουσικό φεστιβάλ. Σκοτώθηκαν επίσης στρατιώτες σε βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Παρόν ήταν και ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, που συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων ενώ μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο έθνος.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μην γίνουν διαδηλώσεις και πορείες καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Open Image Modal
via Associated Press

 Άλλες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς του οποίου τριάντα κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

Αλλού, από το Σίδνεϊ ως το Βερολίνο, από το Μπουένος Άιρες ως τη Νέα Υόρκη, πολυάριθμες συγκεντρώσεις ή τελετές θα σηματοδοτήσουν την επέτειο αυτής της αιφνιδιαστικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

 

Νεκρός 28χρονος όμηρος

Σήμερα, το Φόρουμ των Οικογενειών ανακοίνωσε τον θάνατο ενός Ισραηλινού ομήρου ακριβώς έναν χρόνο μετά την απαγωγή του από το φεστιβάλ μουσικής Nova.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θρηνεί τον θάνατο του Ιντάν Στίβι, ηλικίας 28 ετών, του οποίου το πτώμα εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γάζα».

Η επίθεσή τους στη λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του θυλάκου, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Open Image Modal
via Associated Press

  

«Η 7η Οκτωβρίου άφησε το σημάδι στην ανθρωπότητα»

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα τον κόσμο ”να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών”, κατά την πρώτη επέτειο από την φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους.

Η 7η Οκτωβρίου του 2023 άφησε ”σημάδι στην ανθρωπότητα (...), σημάδι στο πρόσωπο της Γης” και ”ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ότι για να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και να φέρει την ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, πρέπει να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών”, αναφέρει ο Χέρτσογκ σε ανακοίνωσή του.

Μακρόν: Στο πλευρό του Ισραήλ η Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ, ότι «ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο», ”αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας”.

Στο δίκτυο Χ, ο Μακρόν εξέφρασε τις ”αδελφικές του σκέψεις” προς τα θύματα, τους ομήρους και τις ”οικογένειες με ραγισμένες τις καρδιές από την απουσία ή από την αναμονή”.

Χθες, ο Μακρόν επιβεβαίωσε στον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την επομένη των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που ζητούσε να σταματήσουν κάποιες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.