Διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ μεταδίδουν ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και για την απελευθέρωση ομήρων, μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών τους στην Ντόχα.
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επιτεύχθηκε μετά από χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί με διαπραγματευτές της Χαμάς και του Ισραήλ στο γραφείο του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα, ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες.
Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή, σύμφωνα με τον Αλ Θάνι
«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες (…) παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και της τρίτης φάσης θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια εφαρμογής της πρώτης φάσης», διευκρίνισε.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας, μέσω ενός μηχανισμού που θα εδρεύει στο Κάιρο, πρόσθεσε. Στον μηχανισμό αυτόν θα μετέχει μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους και των τριών χωρών, οι οποίες μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στην κοινωνική πλατφόρμα Truth Social: «Εχουμε συμφωνία» και ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν «σύντομα», προτού ακόμη ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο ενήμερο για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακοπή των μαχών στη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.
Αξιωματούχοι του Κατάρ και της Χαμάς δήλωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, αναφέρει το Associated Press.
Σύμφωνα με το AP, η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε φάσεις, την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ και να επιτραπεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους στη Γάζα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την επειγόντως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος.
Ισραήλ: ”Απομένουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες προς επίλυση” για μια συμφωνία με τη Χαμάς, λέει το πρωθυπουργικό γραφείο
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε ότι απομένουν ακόμη να «επιλυθούν» κάποια ζητήματα στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη «απόψε».
«Πολλά ζητήματα απομένουν να επιλυθούν στη συμφωνία αυτή και ελπίζουμε ότι οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν απόψε», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών, ο οποίος μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες αυτές επικεντρώνονται στην επιβεβαίωση του καταλόγου των Παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ κάλεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγκρίνει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Προσφέρω την υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό και την ομάδα διαπραγμάτευσης στις προσπάθειές τους να οριστικοποιήσουν αυτή τη συμφωνία και καλώ το Υπουργικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση του Ισραήλ να την αποδεχτούν και να την εγκρίνουν όταν παρουσιαστεί - φέρνοντας τους γιους και τις κόρες μας πίσω στην πατρίδα. Ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, λέω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Αυτή είναι η σωστή κίνηση».
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη για να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.
«Μεγάλο κέρδος» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει η Χαμάς
Εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε απόψε «μεγάλο κέρδος» την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκθειάζοντας τη γενναιότητα της αντίστασης και το ακλόνητο πνεύμα των Παλαιστινίων.
Η συμφωνία «αποτελεί επίσης επαναβεβαίωση της αποτυχίας των δυνάμεων κατοχής να επιτύχουν οποιονδήποτε από τους στόχους τους», υποστήριξε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι σε επικοινωνία του με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ξέφρενοι πανηγυρισμοί σε Γάζα και Τελ Αβίβ
Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, μεγάλα πλήθη χαρούμενων Παλαιστινίων βγήκαν στους δρόμους, με τον κόσμο να ζητωκραυγάζει και να κορνάρει.
Παρομοίως δεκάδες συγγενείς και φίλοι των Ισραηλινών ομήρων δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ασπασμούς την είδηση της συμφωνίας στο Τελ-Αβίβ.
Ο Ashraf Sahwiel, ένας εκτοπισμένος άνδρας από την πόλη της Γάζας, δήλωσε στο AP τηλεφωνικά ότι ο κόσμος πανηγυρίζει το βράδυ της Τετάρτης την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.
«Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι μετά τα δεινά που έχουν υποφέρει για περισσότερο από ένα χρόνο. Ελπίζουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία», δήλωσε ο Sahwiel, ο οποίος ζει αυτή τη στιγμή σε μια σκηνή στην γειτονιά Deir al-Balah με πέντε μέλη της οικογένειάς του.
Πρόσθεσε ότι όλοι παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες, «ακόμη και τα παιδιά που έχουν ελπίδα και ευτυχία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Καθώς ανακοινώθηκε η συμφωνία, η «πλατεία ομήρων» στο Τελ Αβίβ ήταν σχετικά ήρεμη, με ορισμένους Ισραηλινούς να μην γνωρίζουν ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί.
Η Sharone lifschitz, της οποίας ο πατέρας Oded κρατείται όμηρος, δήλωσε στο AP τηλεφωνικά ότι ήταν έκπληκτη και ευγνώμων, αλλά δεν θα το πιστέψει μέχρι να τους δει να επιστρέφουν στο σπίτι.
«Ανυπομονώ να τους δω να επιστρέφουν στις οικογένειές τους είμαι τόσο απελπισμένη να τους δω αν από κάποιο θαύμα ο πατέρας μου έχει επιβιώσει», είπε.
Τώρα εναπόκειται σε όλους να μην σαμποτάρουν την συμφωνία, πρόσθεσε.
Κάποιοι άνθρωποι των οποίων οι φίλοι κρατούνται όμηροι δήλωσαν ότι δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.
Οι οικογένειες των επτά Αμερικανών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα εξέφρασαν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους για την είδηση ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας την Τετάρτη.
«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι εξίσου οδυνηρές για τις οικογένειές μας όσο και το σύνολο των φρικτών δοκιμασιών των αγαπημένων μας προσώπων», ανέφερε η ανακοίνωση των οικογενειών. «Γι′ αυτό ζητάμε από όλα τα μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα σε αυτή τη συμφωνία, σε κάθε φάση, μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως και να επιστρέψουν όλοι».
Σε διάστημα έξι εβδομάδων, 33 από τους σχεδόν 100 ομήρους πρόκειται να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους μετά από μήνες αιχμαλωσίας χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, αν και δεν είναι σαφές αν όλοι είναι ζωντανοί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να διεκδικήσει τα εύσημα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να διεκδικήσει τα εύσημα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε μια ακόμα ανάρτηση στην ιστοσελίδα Truth Social.
Περιγράφοντας τη συμφωνία ως «επική», ο Τραμπ είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει συμβεί μόνο ως αποτέλεσμα της «ιστορικής» εκλογικής του νίκης «καθώς σηματοδότησε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει την Ειρήνη και θα διαπραγματευτεί συμφωνίες για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Αμερικανών και των συμμάχων μας».
Υποσχέθηκε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του και ο εκλεκτός του για τη θέση του απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ και τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα γίνει ΠΟΤΕ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες». Πρόσθεσε:
Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΧΥΣ σε όλη την περιοχή, καθώς θα αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτής της κατάπαυσης του πυρός για να επεκτείνουμε περαιτέρω τις ιστορικές συμφωνίες του Αβραάμ. Αυτή είναι μόνο η αρχή των σπουδαίων πραγμάτων που θα έρθουν για την Αμερική, και πράγματι, για τον Κόσμο!
Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε πετύχει τόσα πολλά χωρίς καν να βρισκόμαστε στον Λευκό Οίκο. Φανταστείτε μόνο όλα τα υπέροχα πράγματα που θα συμβούν όταν επιστρέψω στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνησή μου ορκιστεί ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερες Νίκες για τις Ηνωμένες Πολιτείες!
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι «συνεργάστηκε» με τον διάδοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Τραμπ θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου.
«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από τη δική μου κυβέρνηση, αλλά οι όροι της θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την επόμενη κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα μου και η ομάδα του Τραμπ μιλούσαν σαν μια ομάδα», είπε ο Μπάιντεν.
Παγκόσμιοι ηγέτες και κυβερνήσεις ξένων χωρών χαιρετίζουν την συμφωνία
Τη συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εξυμνώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Γκουτέρες τόνισε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας και της διασφάλισης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που υποφέρει στη Γάζα.
Ο ΟΗΕ, τόνισε, είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη συμφωνία και να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε την ενότητα των Παλαιστινίων και επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη. Απέτισε επίσης φόρο τιμής τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του ΟΗΕ και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.
Ο ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, παραμένει αφοσιωμένος στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ”χαιρέτισε” σήμερα την είδηση της ανακοίνωσης για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έπειτα από 15 μήνες πολέμου και περισσότερους από 60.000 νεκρούς.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να την εφαρμόσουν πλήρως».
″Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Οι όμηροι θα επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα. Αυτό φέρνει ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή, όπου οι άνθρωποι έχουν υπομείνει τεράστια δεινά για πάρα πολύ καιρό. Και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως αυτή τη συμφωνία, ως σκαλοπάτι προς τη διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης”, αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της στο «Χ».
Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε μέσω του «Χ»: «Καλωσορίζω την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό είναι ένα τεράστιο, θετικό βήμα για τον τερματισμό της βίας. Είναι πλέον καιρός να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία για όλους τους ομήρους και τις οικογένειές τους, για τον λαό της Γάζας και για τον λαό της περιοχής».
″Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα φέρουν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση στους πληγέντες από αυτή την καταστροφική σύγκρουση”, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ντούμπραβκα Σούιτσα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, με την οποία θα τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα και θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους.
«Σήμερα, έπειτα από πολλούς μήνες εντατικής διπλωματίας εκ μέρους των ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους. Με τη συμφωνία αυτή θα σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, θα αυξηθεί η άκρως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους και θα επανενωθούν οι όμηροι με τις οικογένειές τους, έπειτα από περισσότερους από 15 μήνες σε αιχμαλωσία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους, σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας.
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί την εφαρμογή της δεύτερης φάσης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Με βάση το σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χαιρέτισε τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέβαλε ”φιλότιμες προσπάθειες” για την επίτευξη της συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος ”θα παραμείνει πάντα πιστή στη συμφωνία της, υποστηρικτής της δίκαιης ειρήνης, πιστός εταίρος για την επίτευξή της και υπερασπιστής των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού”.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία στη Γάζα, «μια είδηση που περίμεναν απεγνωσμένα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι», «καθυστέρησε πολύ».
«Για τους αθώους Παλαιστίνιους, των οποίων τα σπίτια μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη εν μία νυκτί και πολλούς που έχασαν τη ζωή τους, αυτή η κατάπαυση πυρός πρέπει να επιτρέψει μια τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία απαιτείται απεγνωσμένα για να τερματιστεί ο πόνος στη Γάζα», δήλωσε.
«Και τότε η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στο πώς θα εξασφαλίσουμε οριστικά ένα καλύτερο μέλλον για τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε ο Στάρμερ, αναφερόμενος στη λύση δύο κρατών.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο σθεναρούς Ευρωπαίους επικριτές της ισραηλινής συνέχισης του πολέμου στη Γάζα, χαιρέτισε την είδηση, λέγοντας: ”Λαμβάνω την είδηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με ελπίδα. Πρέπει να τερματίσει τη σύγκρουση, να επιτρέψει την αντιμετώπιση της τρομερής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων. ”Η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας. Αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα στην πορεία προς τη λύση των δύο κρατών και προς μια δίκαιη ειρήνη που σέβεται το διεθνές δίκαιο.” ”Στέλνω όλη μου την ευγνωμοσύνη στο Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, των οποίων οι άοκνες προσπάθειες ως διαμεσολαβητές την κατέστησαν δυνατή”.
Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει «την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και συγχαίρει την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το αποτέλεσμα που επετεύχθη, μετά από μια μακρά διαπραγματευτική προσπάθεια, την οποία η κυβέρνηση της Ρώμης στήριξε ανέκαθεν, και ως εκ περιτροπής πρόεδρος της ομάδας χωρών της G7».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, «η κατάπαυση του πυρός παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για να αυξηθεί, με ουσιαστικό τρόπο, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας». Παράλληλα, τονίζεται ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και μέσω της πρωτοβουλίας Food for Gaza, η οποία επικεντρώνεται στην επισιτιστική ασφάλεια και στην υγεία».
Η διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός (μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς) είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια έγραψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πλατφόρμα Χ το βράδυ της Τετάρτης χαιρετίζοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με προτεραιότητα την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διακίνηση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια απίστευτα σημαντική στιγμή».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαινεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ τονίζοντας ότι «η διατήρηση αυτής της συμφωνίας είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, Guardian, Associated Press