Καθώς τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού προχωρούν σε όλο τον κόσμο, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τον ιό, ενώ άλλες συνεχίζουν να παλεύουν.
Δύο χώρες που έχουν προχωρήσει αρκετά με τους εμβολιασμούς είναι το Ισραήλ και η Χιλή, αλλά την ώρα που η πρώτη επιστρέφει σε μια - νέα έστω - κανονικότητα, η δεύτερη επιστρέφει στο καθεστώς των lockdown.
Μπορούν, άραγε, η Ελλάδα και άλλες χώρες να επαναλάβουν την επιτυχία του Ισραήλ και να αποφύγουν τις οπισθοδρόμηση της Χιλής;
Τι συμβαίνει στο Ισραήλ
Το Ισραήλ κατέγραψε μεγάλη πτώση στα ποσοστά των νέων λοιμώξεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων μετά την πραγματοποίηση της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον κόσμο.
Η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει χορηγήσει δύο βολές του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της. Η καθημερινή ζωή έχει επιστρέψει σχεδόν πλήρως στην προ πανδημίας κατάσταση, με τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τις συναυλίες και τους κινηματογράφους να λειτουργούν ξανά. Βέβαια, εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί, όπως η αναγκαστική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και τα όρια στις συγκεντρώσεις ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.
Μια ανάλυση του Εράν Σεγκάλ, ενός βιολόγου στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, ανέφερε ότι από την κορύφωση των κρουσμάτων τον περασμένο Ιανουάριο, η χώρα είχε σημειώσει πτώση 96% στα καθημερινά κρούσματα, βουτιά 90% στους ασθενείς με σοβαρή νόσο και μείωση 85% στους θανάτους.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι καθημερινές λοιμώξεις έχουν περιοριστεί σε λίγες εκατοντάδες - μια τεράστια μείωση από τον Ιανουάριο, όταν υπήρχαν 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε ημέρα.
Τι πήγε λάθος στην Χιλή
Η Χιλή είναι στην θεωρητικά αξιοζήλευτη θέση να έχει εμβολιαστεί γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Αμερική. Περισσότερο από το ένα τρίτο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή της κινεζικής Sinovac Biotech.
Ωστόσο, τα κρούσματα είναι τόσα πολλά που έχουν φτάσει στο σημείο να κατακλύζουν το σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται lockdown με αυστηρά μέτρα.
Το πρόγραμμα γρήγορου εμβολιασμού φαίνεται να δημιούργησε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, η οποία οδήγησε τη χώρα σε χαλάρωση των περιορισμών πολύ σύντομα χωρίς οι άνθρωποι να λάβουν υπόψη τους συνεχιζόμενους κινδύνους.
Η χώρα άνοιξε ξανά τα σύνορά της το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο έδωσε άδειες στους Χιλιανούς να πάνε διακοπές. Χωρίς αυστηρούς ελέγχους στα άτομα που εισέρχονταν στη χώρα και λόγω της έλλειψης ενός αποτελεσματικού συστήματος εντοπισμού των επαφών μολυσμένων ατόμων, μοιραία τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν.
Ο ιός είχε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά μαζί με εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καζίνο, γυμναστήρια και εκκλησίες. Με τα ποσοστά μετάδοσης να είναι τώρα τόσο υψηλά στη χώρα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να ξεπεράσει την επιδημία.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών
Η περίπτωση του Ισραήλ έχει μια βασική διαφορά από εκείνη της Χιλής: έχει χορηγήσει αποκλειστικά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ η Χιλή χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Sinovac Biotech).
Δεν είναι σαφές ποια διαφορά, εάν υπάρχει, μπορεί να έχει, αλλά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει μέχρι τώρα τις πιο αποτελεσματικές επιδόσεις, τόσο στις κλινικές δοκιμές όσο και στην πραγματικότητα.
Αλλες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών - με πολύ διαφορετικές κοινωνίες και δημογραφικά στοιχεία, και πιθανώς με διαφορετικές παραλλαγές του ιού - μπορούν επίσης να κάνουν τις συγκρίσεις παραπλανητικές.
Μπορεί εξάλλου να είναι θέμα χρόνου για τη Χιλή να πετύχει η εκστρατεία του εμβολιασμού των πολιτών της. Ενώ το Ισραήλ απολαμβάνει χαμηλά ποσοστά μολύνσεων τώρα, η επίδραση του εμβολίου φαίνεται ότι χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να κάνει την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, η χώρα σημείωσε τη χειρότερη άνοδο των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και μετά την έναρξη των εμβολιασμών κι ενώ βρισκόταν σε αυστηρό lockdown αρκετών εβδομάδων. Αυτό το lockdown, παρόμοιο με αυτό που μόλις τέθηκε σε εφαρμογή στη Χιλή, είχε επίσης επιπτώσεις στα ποσοστά μόλυνσης.
Πηγή: Guardian