Ισραήλ: Αιφνιδιασμός από την επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση-Γάζα: Μπαράζ βομβαρδισμών

Απο το πλήγμα της σιιτικής οργάνωσης σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες και 60 άτομα τραυματίστηκαν."Πιθανό έγκλημα πολέμου" οι επιθέσεις του Ισραήλ σε κυανόκρανους,προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ.
|
Open Image Modal
Νεαρή που τραυματίστηκε από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο-καταφύγιο αμάχων στην Νουσεϊράτ της Γάζας (13 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Σε φάση συνεχούς κλιμάκωσης βρίσκονται οι εχθροπραξίες και στα δύο μέτωπα του Ισραήλ σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο ενώ οι επιθέσεις των δυνάμεων του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ εντός των λιβανέζικων εδαφών, προκαλεί την οργή δυτικών του συμμάχων.

Αιφνιδιασμός από Χεζμπολάχ με το πλήγμα σε ισραηλινή στρατιωτική βάση 

Στο μέτωπο του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ χθες αιφνιδιάστηκε με το πλήγμα που κατάφερε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, αφού οπλισμένο με εκρηκτική ύλη drone κατάφερε να φτάσει και να χτυπήσει πλησίον της στρατιωτικής βάσης Μπανιαμίνα- 33χλμ από την Χάιφα. 

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες και άλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν, περί τα 21 αρκετά σοβαρά. Το πλήγμα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου. 

Εκτιμάται πως έγινε με την χρήση drone Mirsad-1 (που βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ) και μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών.

Η Χεζμπολάχ φέρεται να απέστελε πλήθος drones ελπίζοντας πως κάποιο από αυτά θα κατάφερνε να διαφύγει του εντοπισμού από την  ισραηλινή αεράμυνα, όπως και συνέβη. 

 

Open Image Modal
Ισραηλινός στρατιώτης κοντά στην βάση στην Μπινιαμίνα που επλήγη από drone της Χεζμπολάχ (13 Οκτωβρίου 2024)
Amir Levy via Getty Images

Το Τελ Αβίβ απάντησε με επιθέσεις σε τουλάχιστον, όπως αναφέρει 200 στόχους της Χεζμπολάχ από τα ξημερώματα, η οποία δεν πτοήθηκε.

Σήμερα, ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα και στρατώνα στο κεντρικό Ισραήλ, κοντά στη Νετάνια. Ωστόσο φαίνεται πως τα εισερχόμενα πυρά αναχαιτίστηκαν.

″Παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας” ανέφερε η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Επίσης, είπε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν οβίδες  εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων που προσπάθησαν να ”διεισδύσουν” στον νότιο Λίβανο, ενώ στοχοθέτησαν και άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε άλλη περιοχή στη μεθόριο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μαχητές του εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και σε άλλες μεθοριακές περιοχές, κυρίως στην επαρχία Λαμπουνέχ, στα δυτικά.

Γάζα: Όλο και σφοδρότερες οι επιθέσεις 

Στο μεταξύ, στη Γάζα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε κέντρο διανομής τροφίμων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του θύλακα. 

Χθες, ο ισραηλινός στρατός έπληξε για πολλοστή φορά σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για αμάχους στην Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν εκ των οποίων 15 παιδιά, περί τα 50 άτομα τραυματίστηκαν ενώ αναζητούνται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. 

Λίγο νωρίτερα, πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε μια γωνιά του δρόμου στη βόρεια Γάζα, όπου έπαιζαν ενώ το  Ισραήλ έπληξε και κτίριο στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ως νοσοκομείο. Το κέντρο «χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες της Χαμάς για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων» , σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Τέσσερα άτομα αναφέρεται πως σκοτώθηκαν. 

Συνολικά 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

Open Image Modal
Το Ισραήλ έπληξε και το προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Μάρτυρες του Αλ Ακσά στη Γάζα (14 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
Γιατροί φροντίζουν μωρό που τραυματίστηκε από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο-καταφύγιο αμάχων στην Νουσεϊράτ της Γάζας (13 Οκτωβρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των ισραηλινών επιχειρήσεων εστιάζεται στην βόρεια Γάζα. Εκδίδονται συνεχώς εντολές εκκένωσης που δηλώνουν ξεκάθαρα πως  οι δυνάμεις του Τελ Αβία θα επιτεθούν με μεγάλη σφοδρότητα κατά της Χαμάς και πως αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή τη φάση των επιθέσεων στην βόρεια Γάζα, το Ισραήλ ίσως έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή μια επικίνδυνη πρόταση απόστρατων αξιωματικών. Αυτή συνοπτικά προβλέπει την απομάκρυνση αμάχων από όλη την περιοχή και στην συνέχεια την ασφυκτική πολιορκία της αλά και τον συνεχή βομβαρδισμό της. Όσοι μείνουν θα θεωρηθούν αυτομάτως μέλη της Χαμάς και θα έχουν δύο επιλογές, όπως λέει ο εμπνευστής του σχεδίου, στρατηγός ε.α Τζιόρα Εϊλάντ: ή να παραδωθούν ή να πεθάνουν. 

Όμως, πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι, που έχουν αναγκαστεί να μετακινούνται συνεχώς επί έναν χρόνο αρνούνται πλέον να το πράξουν ενώ γνωρίζουν πως ακόμη και τα σημεία που τους υποδεικνύονται ως ασφαλή, έχουν δεχθεί πλήγματα.

 

ΟΗΕ: Πιθανό έγκλημα πολέμου οι επιθέσεις του Ισραήλ στη ειρηνευτική δύναμη 

Το Ισραήλ όμως έχει ανοίξει ”μέτωπο” και με τον ΟΗΕ. Οι σφοδρές και συχνά οργισμένες αντιδράσεις που ακολούθησαν τις δύο επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά κυανόκρανων στον Λίβανο (κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ) με τους τέσσερις τραυματίες, μέλη της UNILIF, δεν πτόησαν το Τελ Αβιβ. 

Λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ”συμβούλευε” δημόσια τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να απομακρύνει πλήρως την δύναμη από την περιοχή, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε βάση της UNIFIL με άρματα μάχης, κατέστρεψαν την κεντρική πύλη και παρέμειναν σε αυτή για περίπου 45 λεπτά. 

Ο Γκουτέρες δήλωσε λίγο αργότερα, πως επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων ”μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου” ενώ εκπρόσωπος του διευκρίνισε: ”Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL παραμένουν σε όλες τις θέσεις και η σημαία του ΟΗΕ συνεχίζει να κυματίζει”.

Ο δε ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις του Ισραήλ τονίζοντας πως συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι εντελώς απαράδεκτες ενώ απαίτησε να σταματήσουν αμέσως. Αναφέρει ότι όλοι οι παράγοντες έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια, καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή. ”Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του Νοτίου Λιβάνου”. 

 

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Εν μέσω όλων αυτών, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει το Ισραήλ όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και του λιβανέζικου στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Τόνισε επίσης πως είναι αναγκαία μια άμεση μεταστροφή στη στρατηγική του Ισραήλ, από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο προς την αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Λόιντ Όστιν είπε επίσης στον Γιοάβ Γκάλαντ ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Παντως, σύμφωνα με την Wall Street Journal η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προχωρά σε μια σημαντική κίνηση για την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, την Κυριακή ανακοινώθηκε η πρόθεση να σταλεί στο Ισραήλ το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) μαζί με αμερικανικούς στρατιώτες για να το χειριστούν.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP, WSJ