Ισραήλ: «Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα» - Χεζμπολάχ: «Σκοτώσαμε Ισραηλινούς που διέσχισαν τα σύνορα»

120 πλήγματα σε μια ώρα κοντά στα σύνορα, 60.000 στρατιώτες και ασταμάτητο σφυροκόπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
|
Open Image Modal
ΒΕΙΡΟΥΤ, ΛΙΒΑΝΟΣ - 04 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χεζμπολάχ Hashem Safieddine απευθύνεται στους πενθούντες κατά τη διάρκεια της τελετής κηδείας του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Mohamed Naim Nasser, επίσης γνωστού ως Hajj Abu Naim, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο στις 04 Ιουλίου 2024 στη Βηρυτό του Λιβάνου. (Φωτογραφία: Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Μέρα την μέρα αυξάνει η ένταση και η σφοδρότητα των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο με στόχο την σιιτική Χεζμπολάχ και με υψηλό κόστος για τους αμάχους. Και στο μεταξύ η απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη παραμένει σε εκκρεμότητα προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία...

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ σε μια επίθεση στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο εν ενεργεία ηγέτης της σιιτικής μαχητικής οργάνωσης υποσχέθηκε περισσότερη αντίσταση κατά των ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο και πυρά ρουκετών προς το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν τους πιθανούς διαδόχους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να τους κατονομάσει. Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιον εννοούσε ο Νετανιάχου όταν αναφέρθηκε στον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη».

«Υποβαθμίσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων τον ίδιο τον Νασράλα και τον αντικαταστάτη του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του αντικαταστάτη», ανέφερε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

O Νετανιάχου προειδοποίησε εξάλλου τον λιβανέζικο λαό ότι μπορεί να αντιμετωπίσει «καταστροφή και πόνο» όπως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, αν δεν «απελευθερώσει» τη χώρα από τη Χεζμπολάχ.

«Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο πριν πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου που θα οδηγήσει σε καταστροφή και δυστυχία όπως βλέπουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του απευθυνόμενος στον λαό του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, άφησε να εννοηθεί ότι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα έχει επίσης πιθανότατα σκοτωθεί.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Βόρεια Διοίκηση των IDF, ο Γκάλαντ αναφέρθηκε στον ανώτερο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιεντίν, λέγοντας:

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση χωρίς κεφαλή, ο Νασράλα εξοντώθηκε, ο αντικαταστάτης του πιθανόν επίσης εξοντώθηκε. Αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις σε ό,τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει.

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε παρατηρούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όταν ο καπνός στον Λίβανο διαλυθεί, θα συνειδητοποιήσουν στο Ιράν ότι έχουν χάσει το πιο πολύτιμο περιουσιακό τους στοιχείο, που είναι η Χεζμπολάχ».

Επίσης ο ισραλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε την Τρίτη τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, Σουχάιλ Χουσεϊνί στη Βηρυτό, ο οποίος, όπως είπε, ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη του εφοδιασμού, του προϋπολογισμού και της διαχείρισης της ομάδας. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ.

 Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι σκότωσε και τραυμάτισε ισραηλινούς στρατιώτες που διέσχιζαν τα λιβανέζικα σύνορα

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι σκότωσε και τραυμάτισε ισραηλινούς στρατιώτες που διέσχιζαν τα λιβανέζικα σύνορα κοντά σε μια θέση του ΟΗΕ κοντά στο δάσος al-Labouneh, στο δυτικό τμήμα της συνοριακής περιοχής. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση ανάγκασε τους ισραηλινούς στρατιώτες να αποσυρθούν πίσω από τα σύνορα. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από ανεξάρτητο φορέα.

Το Ισραήλ, όπως αναφέρει ο Guardian ανέπτυξε σήμερα μια τέταρτη μεραρχία στα βόρεια σύνορά του για να υποστηρίξει την «Επιχείρηση Βόρειο Βέλος», η οποία ξεκίνησε με μια έντονη αεροπορική εκστρατεία στις 23 Σεπτεμβρίου και επεκτάθηκε τη Δευτέρα για να συμπεριλάβει χερσαίες επιθέσεις σε όλη τη μεθόριο.

 

Η επίθεση της Χεζμπολάχ ήρθε αφού ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η οργάνωση εξακολουθεί να είναι σε θέση να αποκρούσει μια ισραηλινή προέλαση στο λιβανέζικο έδαφος στο νότο.

Ο εκτελών χρέη ηγέτη της Χεζμπολάχ, δήλωσε σε μια προκλητική τηλεοπτική δήλωση ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της ομάδας του παραμένουν άθικτες. Είπε ότι η Χεζμπολάχ αντικατέστησε όλους τους ανώτερους διοικητές της μετά από εβδομάδες σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μεγάλα τμήματα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων επιθέσεων που σκότωσαν μεγάλο μέρος της ανώτατης διοίκησης μέσα σε λίγες ημέρες.

Ναΐμ Κασέμ τόνισε επίσης ότι το ζήτημα του ποιος θα διαδεχθεί τον Νασράλα παραμένει αδιευκρίνιστο, με τον Κασέμ να λέει ότι η οργάνωση θα επιλέξει σύντομα το νέο ηγέτη της, με την επισήμανση όμως ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία.

 

Open Image Modal
Καπνός υψώνεται από τα κατεστραμμένα κτίρια στο σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο Choueifat, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, Λίβανος, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
via Associated Press

 

Τουλάχιστον 100 ρουκέτες εκτιμάται ότι εκτόξευσε η Χεζμπολάχ την Τρίτη με στόχο την ισραηλινή πόλη Χάιφα. Κτίρια υπέστησαν ζημιές και ένα άτομο αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε ελαφρά.

Ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Βηρυτού συνεχίζεται καθώς οι νυχτερινοί κυρίως, σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σπέρνοντας τον πανικό, τον θάνατο και την απελπισία στους αμάχους. 

Μετά το νέο μπαράζ, ο ισραηλινός στρατός άσκησε περισσότερη πίεση Χεζμπολάχ χτυπώντας προπύργια της και πάλι στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Υποστηρίζει μάλιστα πως σκότωσε τον διοικητή του αρχηγείου της, Σουχάιλ Χουσέιν Χουσεΐνι. Εάν η δολοφονία επιβεβαιωθεί σημαίνει πως η οργάνωση θα έχει δεχθεί ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην κορυφή της ηγεσίας της, που ήδη παραπαίει. 

Στο νότο το Λιβάνου, το Ισραήλ φαίνεται να έχει ανοίξει επτά μέτωπα ενώ οι επιθέσεις εντός των εδαφών της χώρας είναι όλο και πιο πυκνές και με μεγαλύτερη ένταση. Αναφέρεται μάλιστα πως σε μια ώρα κατάφερε 120 πλήγματα ενώ στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί 60.000 στρατιώτες. 

Το δε δράμα των αμάχων συνεχίζεται. 400.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν περάσει τα σύνορα προς την Συρία ενώ χιλιάδες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον νότο ή ακόμη και την Βηρυτό κινούμενοι προς τα βόρεια της χώρας αναζητώντας ασφάλεια. 

 

Νέες προειδοποιήσεις από το Ιράν στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά επιθέσεων με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής. Παράλληλα συνομιλεί με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου αλλά και την Ρωσία.

Οποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.

″Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη”, δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και ”οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση”.

Open Image Modal
O ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγκσί (4 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

Πηγές: Associated Press, Times Of Israel, Guardian, Reueters, AFP, BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ