Ισραήλ: Προτεραιότητα οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη για τη νέα κυβέρνηση

H νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου αναμένεται να προσαρτήσει τα κατεχόμενα ως μέρος της συμφωνίας με τους υπερεθνικιστές συμμάχους της.
Open Image Modal
via Associated Press

Η επερχόμενη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της την Τετάρτη, δεσμευόμενη να νομιμοποιήσει δεκάδες παράνομους οικισμούς και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη ως μέρος της συμφωνίας συνασπισμού με τους υπερεθνικιστές συμμάχους της.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, που κυκλοφόρησαν μια ημέρα πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, περιελάμβαναν επίσης διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και γενναιόδωρες απολαβές για τους υπερορθόδοξους άνδρες που προτιμούν να σπουδάζουν αντί να εργάζονται.

Το πακέτο έθεσε τις βάσεις για αυτό που αναμένεται να είναι μια θυελλώδη αρχή για την κυβέρνηση του Νετανιάχου και θα μπορούσε να την φέρει σε σύγκρουση με μεγάλα τμήματα του ισραηλινού πληθυσμού αλλά και με τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ στο εξωτερικό.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε για την «προώθηση και ανάπτυξη εποικισμών σε όλα τα μέρη της γης του Ισραήλ», συμπεριλαμβανομένων της «Ιουδαίας και της Σαμάρειας», τα βιβλικά ονόματα της Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967 μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τη Δυτική Όχθη ως την καρδιά ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει έκτοτε δεκάδες εβραϊκούς οικισμούς εκεί που τώρα φιλοξενούν περίπου 500.000 Ισραηλινούς που ζουν μαζί με περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους εποικισμούς του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παράνομους και εμπόδιο για την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει την επερχόμενη κυβέρνηση να μην λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις όποιες ελπίδες για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

 

Open Image Modal
Μια γενική άποψη δείχνει τον εβραϊκό οικισμό Efrat στη Δυτική Όχθη, 10 Μαρτίου 2022.
via Associated Press

 

Η νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου -η πιο θρησκευτική και σκληροπυρηνική στην ιστορία του Ισραήλ- αποτελείται από υπερορθόδοξα κόμματα, μια ακροδεξιά υπερεθνικιστική θρησκευτική φατρία που συνδέεται με το κίνημα των εποίκων της Δυτικής Όχθης και το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ( η βασική κεντροδεξιά παράταξη στο Ισραήλ). Θα ορκιστεί την Πέμπτη.

Αρκετοί από τους βασικούς συμμάχους του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, είναι υπερεθνικιστές έποικοι της Δυτικής Όχθης.

Στη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του Λικούντ και του Θρησκευτικού Σιωνισμού, ο Νετανιάχου δεσμεύεται να νομιμοποιήσει ακόμα και οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι και από την ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση. Υπόσχεται επίσης να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη «επιλέγοντας το χρονοδιάγραμμα και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά και διεθνή συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».

Μια τέτοια κίνηση θα αποξενώσει μεγάλο μέρος του ισραηλινού πληθυσμού και θα δώσει περαιτέρω αφορμές στους επικριτές που συγκρίνουν τις ισραηλινές πολιτικές στη Δυτική Όχθη με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Η συμφωνία ικανοποιεί αρκετά από τα αιτήματα του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ενός ακροδεξιού πολιτικού που θα είναι επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας ως νεοσύστατος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται εξάλλου και για μια τεράστια αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ισραηλινούς οικισμούς στη διαιρεμένη πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη. 

 

Open Image Modal
Alexi Rosenfeld via Getty Images

 

Ανησυχία για τα δικαίωματα των ΛΟΑΤΚΙ

Στην συμφωνία περιλαμβανέται επίσης μια ρήτρα που δεσμεύεται να αλλάξει τους νόμους κατά των διακρίσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να αρνούνται την υπηρεσία σε ανθρώπους «λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων». Η νομοθεσία προκάλεσε οργή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα επιτρέψει τον νόμο να περάσει, αλλά παρ′ όλα αυτά άφησε τη ρήτρα στη συμφωνία συνασπισμού.

Μεταξύ των άλλων αλλαγών του είναι η τοποθέτηση του Μπεζάλ Σμότριτς ο οποίος ηγείται του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, σε μια νέα υπουργική θέση που επιβλέπει την πολιτική εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, ο Σμότριτς αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει «αλλαγή του πολιτικού ή νομικού καθεστώτος» της Δυτικής Όχθης, υποδεικνύοντας ότι η προσάρτηση δεν θα πραγματοποιηθεί αμέσως.

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην «άστοχη στρατιωτική κυβέρνηση» που ελέγχει βασικές πτυχές της ζωής για τους ισραηλινούς οικισμούς - όπως η κατασκευή, η επέκταση και τα έργα υποδομής. Ο Σμότριτς, ο οποίος θα είναι επίσης υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να πιέσει σκληρά για να επεκτείνει τις κατασκευές και τη χρηματοδότηση οικισμών, αλλά και για τον περιορισμό της παλαιστινιακής ανάπτυξης στην επικράτεια.

Ο Νετανιάχου επιστρέφει στην εξουσία μετά την εκδίωξή του από το αξίωμα πέρυσι αφού υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2021. Θα αναλάβει καθήκοντα ενώ δικάζεται για φερόμενη αποδοχή δωροδοκιών, παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη, κατηγορίες που αρνείται.

Οι εταίροι του Νετανιάχου επιδιώκουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να αποξενώσουν μεγάλα τμήματα του ισραηλινού κοινού, να αυξήσουν τις εντάσεις με τους Παλαιστίνιους και να βάλουν τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και τον Αμερικανικό Εβραϊσμό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση των εποικισμών και έχει επιπλήξει την ισραηλινή κυβέρνηση γι′ αυτήν στο παρελθόν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ισραήλ,  Ισαάκ Χέρτσογκ  εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την επερχόμενη κυβέρνηση και τις θέσεις της σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τον ρατσισμό και την αραβική μειονότητα της χώρας σε μια σπάνια συνάντηση που είχε με τον Μπεν-Γκβίρ, ένα από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του συνασπισμού.

Το γραφείο του Χέρτσογκ είπε ότι ο πρόεδρος προέτρεψε τον Μπεν-Γκβιρ να «ηρεμήσει τους θυελλώδεις τόνους και να είναι προσεκτικός στην κριτική» σχετικά με τη στάση της επερχόμενης κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τους ΛΟΑΤΚΙ, τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και ένα νομοσχέδιο για την άρση της απαγόρευσης σε πολιτικούς που υποστηρίζουν τον ρατσισμό. και την τρομοκρατία από τη θητεία τους στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ.