Ισραήλ: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού υπό το φόβο αντιποίνων μετά τη δολοφονία Νασράλα

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση για την κατάσταση του Νασράλα, ηγέτη της επί 32 χρόνια.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού υπό το φόβο μια μιας ευρύτερης σύγκρουσης τέθηκε από σήμερα το Ισραήλ, μετά την δολοφονία -όπως ισχυρίζεται- του ιστορικού ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την ανακοίνωση ότι σκοτώθηκε ο Νασράλα σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε χθες, Παρασκευή, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπλάχ.

 «Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε.

Ο Σοσάνι είπε πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

 «Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο... Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», ανέφερε.

«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοποίησε ισραηλινές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ρος Πίνα στον βορρά, με πυραύλους σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις σε πόλεις, χωριά και αμάχους στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση για την κατάσταση του Νασράλα, ηγέτη της επί 32 χρόνια.

οιός είναι ο σεΐχης Χασάν Νασράλα

Είναι, ο ιστορικός ηγέτης της σιιτικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου επί 32 χρόνια, μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές προσωπικότητες στη Μέση Ανατολή και ο νούμερο ένα στόχος του Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, είναι μια σκοτεινή προσωπικότητα με στενούς προσωπικούς δεσμούς με το Ιράν.

Ήταν ο ηγέτης που μετέτρεψε της Χεζμπολάχ από μια πολιτοφυλακή, που ιδρύθηκε για να πολεμήσει τα ισραηλινά στρατεύματα που είχαν καταλάβει τον Λίβανο, σε ισχυρή στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη και από τον στρατό του Λιβάνου.

 Στα χρόνια της ηγεσίας του η Χεζμπολά έγινε ένα ισχυρός παράγοντας στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και σημαντικός χρηματοδότης του συστήματος υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών του Λιβάνου με σύμμαχο της το Ιράν.

Η ένταξή του στο κίνημα Αμάλ

Γεννημένος το 1960, ο Χασάν Νασράλα μεγάλωσε στην ανατολική Βηρυτό, όπου ο πατέρας του είχε ένα μικρό μανάβικο. Ήταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας.

Ο Χασάν Νασράλα εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, την τότε σιιτική πολιτοφυλακή, κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου το 1975. 

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην ιερή πόλη του Ιράκ Νατζάφ για ένα σιιτικό σεμινάριο, εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ από το οποίο αποχώρησε από την ομάδα του το 1982, λίγο μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Η νέα ομάδα του, η Ισλαμική Αμάλ, έλαβε σημαντική στρατιωτική και οργανωτική υποστήριξη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν που είχαν την έδρα τους στην κοιλάδα Μπεκάα και αναδείχθηκε ως η πιο εξέχουσα και αποτελεσματική από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που αργότερα θα σχημάτιζαν τη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυσή της το 1985, δημοσιεύοντας μια ”ανοιχτή επιστολή” που προσδιόριζε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση ως τους κύριους εχθρούς του Ισλάμ και ζητούσε την ”εξάλειψη” του Ισραήλ, το οποίο έλεγε ότι κατείχε μουσουλμανικά εδάφη.

Όσο η οργάνωση μεγάλωνε, ο Χ. Νασράλα ανέβαινε στις τάξεις της Χεζμπολάχ και έγινε επικεφαλής της στο Μπαάλμπεκ και αργότερα σε ολοκληρη την κοιλάδα Μπεκάα, μέχρι να φτάσει στη Βυρηττό.

Open Image Modal
Βηρυτός 1994, ο Νασράλα σε ομιλία του στην επέτειο της βομβιστικής επίθεσης κατά του Πνευματικού κέντρου της Εβραϊκής Κοινότητας της χώραςόπου σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι.
via Associated Press

 Τα αντίποινα που είχε διατάξει ο Νασράλα 

Είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ από το 1992 σε ηλικία 32 ετών, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Αμπάς αλ Μουσάουι, από πλήγμα ισραηλινού ελικοπτέρου.

Μία από τις πρώτες ενέργειές του τότε ήταν να διατάξει αντίποινα για τη δολοφονία του Μουσάουι, μεταξύ των οποίων επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ με μία νεκρή, τη δολοφονία ενός Ισραηλινού αξιωματούχου ασφαλείας στην ισραηλινή πρεσβεία στην Τουρκία με παγίδευση του αυτοκινήτου του, και ένα πλήγμα, με βομβιστή αυτοκτονίας, στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, που οδήγησε στο θάνατο 29 ατόμων. 

Ο Νασράλα υπήρξε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο χαμηλής έντασης με τις ισραηλινές δυνάμεις που έληξε με την αποχώρησή τους από τον νότιο Λίβανο το 2000, αν και ο ίδιος υπέστη προσωπική απώλεια όταν ο μεγαλύτερος γιος του Χάντι σκοτώθηκε σε μάχη με τα ισραηλινά στρατεύματα.

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών από το Λίβανο, ο Νασράλα διακήρυξε ότι η Χεζμπολάχ είχε πετύχει την πρώτη αραβική νίκη εναντίον του Ισραήλ και υποσχέθηκε ότι θα πολεμάει μέχρι ”να αποκατασταθεί όλη η επικράτεια του Λιβάνου”

Μέχρι το 2006 επικράτησε σχετική ηρεμία όταν οι μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν μια διασυνοριακή επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες και άλλοι δύο απήχθησαν, προκαλώντας μια μαζική ισραηλινή απάντηση.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προπύργια της Χεζμπολάχ στο Νότο και στα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Περισσότεροι από 1.125 Λιβανέζοι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 34 ημερών, καθώς και 119 Ισραηλινοί στρατιώτες και 45 πολίτες.

Το σπίτι και τα γραφεία του Νασράλα έγιναν στόχος πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ, αλλά ο ίδιος επέζησε.

Η θέση της Χεζμπολά στον εμφύλιο της Συρίας

Το 2009, ο Νασράλα εξέδωσε ένα νέο πολιτικό μανιφέστο που προσπαθούσε να αναδείξει το ”πολιτικό όραμα” της Χεζμπολάχ. Απέρριψε την αναφορά στην Ισλαμική Δημοκρατία που υπήρχε στο έγγραφο του 1985, αλλά διατήρησε σκληρή γραμμή κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και επανέλαβε ότι η Χεζμπολάχ έπρεπε να διατηρήσει τα όπλα της παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ που τα απαγόρευε στο νότιο Λίβανο.

″Οι άνθρωποι εξελίσσονται. Όλος ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία 24 χρόνια. Ο Λίβανος άλλαξε. Η παγκόσμια τάξη άλλαξε”, είπε ο Νασράλα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ εισερχόταν σε ”μια εντελώς νέα φάση” της ύπαρξής της στέλνοντας μαχητές στη Συρία για να βοηθήσουν το σύμμαχο του Ιράν, Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σουνίτες ηγέτες του Λιβάνου κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ ότι σέρνει τη χώρα στον πόλεμο της Συρίας ενώ στο Λίβανο οι θρησκευτικές εντάσεις επιδεινώθηκαν δραματικά.

Το 2019, μια βαθιά οικονομική κρίση στον Λίβανο πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια σε μια πολιτική ελίτ που κατηγορούνταν για διαφθορά, σπατάλη, κακοδιαχείριση και αμέλεια.

Ο Νασράλα εξέφρασε αρχικά τη συμπάθειά του για τις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση του άλλαξε όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να απαιτούν πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Στήριξη στη Χαμάς

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 -την ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα- κλιμακώθηκαν οι προηγούμενες σποραδικές μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να πλήττει τις ισραηλινές θέσεις,  σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Σε μια ομιλία του τον Νοέμβριο, ο Νασράλα είπε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν “100% παλαιστινιακή ως προς την απόφαση και την εκτέλεση”, αλλά ότι ότι συμβολή πυρός της Χεζμπολάχ ήταν ”πολύ σημαντική”.

Στην πιο πρόσφατη ομιλία του, ο Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ για την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες άλλοι, και είπε ότι ”ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές”.

Αναγνώρισε ότι η ομάδα είχε υποστεί ένα ”άνευ προηγουμένου πλήγμα” καθώς υπολογίζεται ότι 800 άνθρωποι στο Λϊβανο έχουν χάσει τρη ζωή τους.