Εκλογές στο Ισραήλ, το παλαιστινιακό και η Τουρκία

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.
Open Image Modal
Ammar Awad / Reuters

Λίγες μόνο μέρες απέμειναν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης την ερχόμενη Τρίτη 9/4 και η Τουρκία εμφανίζεται σήμερα στην επικαιρότητα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε τις χθεσινές δηλώσεις Νετανιάχου ότι ”το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης”. Ο Τσελίκ επέκρινε μέσω Twiter αυτές τις δηλώσεις, λέγοντας ότι ”ο Νετανιάχου συνεχίζει με τις προκλητικές του ενέργειες που σκοπό έχουν να καταρρεύσει η ειρηνευτική διαδικασία και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο”.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση του μειονοτικού αραβικού εθνικιστικού κόμματος Μπάλαντ, που μετέχει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές: ”Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του βλάπτουν ανεπανόρθωτα όλη την περιοχή. Θα αντιταχθούμε και θα δώσουμε μάχη κατά της προσάρτησης, μέχρι και για το τελευταίο εκατοστό των κατεχομένων εδαφών και θα απαιτήσουμε τον σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και την εκρίζωση όλων των εβραϊκών οικισμών.Το κόμμα Μπάλαντ καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να αντιταχθούν στις καταστροφικές προθέσεις του Νετανιάχου να να καταστρέψει κάθε ελπίδα για δίκαιη λύση του προβλήματος του παλαιστινιακού λαού”.

Ύστερα από μακροχρόνια σιωπή, ανάλογη αντίδραση προήλθε σήμερα και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε τα εξής: ”Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος καταδικάζει αυτές τις ανεύθυνες δηλώσεις. Η θέση του Προέδρου Αμπάς είναι ότι τα εδάφη που κατελήφθησαν το 1967, η Δυτική Όχθη, η Γάζα και η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελούν τα εδάφη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών. Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν την στρατηγική του ισραηλινού ηγέτη και της κυβέρνησής του , η οποία στηρίζεται πολλαπλώς από την αμερικανική ηγεσία, και σκοπός της είναι ο κατακερματισμός των παλαιστινιακών εδαφών. Χωρίς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εφ′ όλων των παλαιστινιακών εδαφών, δεν θα υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα”. 

Open Image Modal
JACK GUEZ via Getty Images

Παρ′ όλα αυτά, οι δηλώσεις Νετανιάχου θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία σε λίγες ώρες λήγει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας προχθές (Παρασκευή 5/4), το κόμμα Λικούντ παρουσιάζει καθοδικές τάσεις στα ποσοστά του. Αντιθέτως, τα κόμματα της εθνοθρηκευτικής Δεξιάς σημειώνουν σχετική άνοδο.

Το Λικούντ ενδιαφέρεται να λάβει από τον Πρόεδρο του Κράτους την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, καθότι - με δεδομένο ότι τα κόμματα της Δεξιάς εξασφαλίζουν πάνω από 60 έδρες στο ισραηλινό κοινοβούλιο - ο κ. Νετανιάχου θα έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αντιθέτως, εάν ο αντίπαλός του, Μπένι Γκαντς, κερδίσει περισσότερες έδρες από το Λικούντ (μάλιστα κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα των στρατηγών να προηγείται κατά 6 έδρες έναντι του Λικούντ), τότε ο Πρόεδρος του Κράτους θα κληθεί να αναθέσει σε εκείνον πρώτα την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Αν και τα κόμματα της Αριστεράς φαίνεται να μην συγκεντρώνουν πάνω από 60 έδρες στο κοινοβούλιο, δεν αποκλείεται τελικά ο Γκαντς να μπορέσει να βρει πρόθυμα τα θρησκευτικά κόμματα, που ίσως τελικά καταφέρουν να βρουν κοινό σημείο συνεννόησης με τον κομματικό εταίρο του Γκαντς, Γιαΐρ Λαπίντ, παρά τις αντιθρησκευτικές απόψεις του τελευταίου.

Open Image Modal
Retired Israeli general Benny Gantz, one of the leaders of the Blue and White (Kahol Lavan) political alliance
JACK GUEZ via Getty Images

Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις Νετανιάχου περί πιθανότητας προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης, εντάσσονται στην προσπάθεια του Λικούντ να “κερδίσει τις ψήφους” των κομμάτων της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, τα οποία αντιτάσσονται σε κάθε παραχώρηση ισραηλινής κυριαρχίας και στηρίζουν την διατήρηση των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη.

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ειρηνευτικό σχέδιο Τράμπ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Είναι σαφές ότι κάποιοι όροι του δεν θα ικανοποιούν εξ ολοκλήρου τα ισραηλινά αιτήματα. Δεν αποκλείεται όμως, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Τραμπ, να περιέχονται όροι που να προβλέπουν την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης, κυρίως στις περιοχές εκείνες που υπάρχουν πολυπληθείς εβραϊκοί οικισμοί (στην νότια Δυτική Όχθη οι οικισμοί που υπάγονται στην περιοχή “Γκους Ετσιόν” και στην βόρεια Δυτική Όχθη δηλαδή στην ευρύτερη εποικιστική ζώνη της πόλης Αριέλ και Καρνέι Σομρόν).

Open Image Modal
A general view shows the Israeli settlement of Beitar Illit in the Israeli-occupied West Bank April 7, 2019
Ronen Zvulun / Reuters

Συμπερασματικά: Ό,τι ανακοινώνεται και λέγεται παραμονές εκλογών, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπ′ όψιν τοις μετρητοίς.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, έστω την τελευταία στιγμή, το Παλαιστινιακό συζητιέται προεκλογικά, κάτι το οποίο έως τώρα δεν έχει γίνει κατά την τετράμηνη μακρά προεκλογική περίοδο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι η μόνη ξένη χώρα (πλην των ΗΠΑ) που έρχεται στο προσκήνιο και λαμβάνει θέση ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Open Image Modal
Ο Αχμάντ Τίμπι
Ammar Awad / Reuters

Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι, προτού σχηματισθεί ο κοινός συνδυασμός των αραβικών μειονοτικών κομμάτων Χαντάς και Τάαλ, ο ηγέτης του δευτέρου, Άχμαντ Τίμπι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η συνάντησή του εκείνη, ουσιαστικά ενδυνάμωσε τον Τίμπι σε ενδοκομματικό επίπεδο - γεγονός που έκανε αίσθηση στην τοπική αραβική κοινή γνώμη εντός του Ισραήλ.