Ισραηλινό πλήγμα σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, με στόχο διοικητή της οργάνωσης

Μετά την πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτες στα Υψώματα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά
|
Open Image Modal
Αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές σε νότιο προάστιο της Βηρυτού από το ισραηλινό χτύπημα
via Associated Press

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου: Στόχος, όπως αναφέρθηκε, ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ήταν πίσω από τη φονική επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά, καθώς και άλλες επιθέσεις.

 

 

H έκρηξη έλαβε χώρα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού (Νταχίγιε), γνωστό ως προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε πως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχε «περάσει την κόκκινη γραμμή». Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται πως δεν ευθύνεται για την επίθεση το Σάββατο στα Υψώματα του Γκολάν.

 

Open Image Modal
Το κατεστραμμένο κτίριο
via Associated Press

 

Σύμφωνα με αναφορές, ο διοικητής της Χεζμπολάχ που στοχεύθηκε ήταν ο Φουάντ Σουκρ, γνωστός και ως Χατζ Μοχσίν, σύμβουλος του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της οργάνωσης. Ο Σουκρ είχε αναφερθεί πριν χρόνια από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως επικεφαλής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της οργάνωσης. 

 

 

Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Ανώτερες πηγές ασφαλείας είπαν στο Reuters ότι ο Σουκρ είχε επιζήσει του πλήγματος - ωστόσο αργότερα ΜΜΕ σαουδαραβικής ιδιοκτησίας μετέδωσαν πως σκοτώθηκε και ότι το πτώμα του ήταν σε νοσοκομείο στη Βηρυτό. 

Open Image Modal
Πολίτες κοντά στο κτίριο που χτυπήθηκε
via Associated Press

 

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγο μετά το πλήγμα ανέβασε μια φωτογραφία με τον πρωθυπουργό μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και ο τηλεοπτικός σταθμός της οργάνωσης είπαν ότι ισραηλινό πλήγμα έλαβε χώρα στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, νότια της Βηρυτού, προκαλώντας καταστροφές. 

Το πλήγμα έλαβε χώρα σε πολυκατοικία δίπλα σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του μισού κτιρίου που στοχεύθηκε. Το νοσοκομείο φαίνεται να υπέστη ελαφρές ζημιές, ενώ οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι συντρίμμια και και σπασμένα τζάμια. 

H αμερικανική κυβέρνηση είπε πως θεωρεί ότι ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ δεν είναι αναπόφευκτος: Η Κάριν Ζαν Πιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί πως «μπορεί να αποφευχθεί». 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σήμερα ως «κατάφωρη επιθετικότητα» το ισραηλινό πλήγμα. Σε δήλωσή του, ο Μικάτι κατήγγειλε μια «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα». Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και ότι σκοπεύει να υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη. Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου είπε στο Reuters πως ελπίζει η οποιαδήποτε απάντηση της Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.

 

Το πλήγμα χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.