ISS: Νέο ρεκόρ παραμονής από 2 Ρώσους κοσμοναύτες - Επέστρεψαν με Αμερικανή αστροναύτη

Μια κάψουλα Soyuz προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν περίπου 3,5 ώρες μετά την αποκόλληση από τον διαστημικό σταθμό την Δευτέρα.
Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία που προέρχεται από βίντεο που δημοσίευσε η διαστημική εταιρεία Roscosmos, μέλη της ομάδας διάσωσης βοηθούν την αστροναύτη της NASA Tracy Dyson να βγει από την κάψουλα λίγο μετά την προσγείωση της ρωσικής διαστημικής κάψουλας Soyuz MS-25 που μετέφερε την αστροναύτη της NASA Tracy Dyson και τους κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Kononenko και Nikolai Chub, νοτιοανατολικά της πόλης Zhezkazgan του Καζακστάν, Καζακστάν, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024.
via Associated Press

Μια κάψουλα Soyuz που μετέφερε δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα αστροναύτισσα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσγειώθηκε τη Δευτέρα στο Καζακστάν. 

 

 

Τη Δευτέρα, οι Ρώσοι Oleg Kononenko και Nikolai Chub μαζί με την Αμερικανίδα Tracy Dyson προσγειώθηκαν στην στέπα του Καζακστάν περίπου 3 1/2 ώρες μετά την αποκόλληση από τον διαστημικό σταθμό, σε μια κατά τα φαινόμενα απρόσκοπτη κάθοδο.

Open Image Modal
via Associated Press

Στο τελευταίο στάδιο της προσγείωσης, η κάψουλα κατέβηκε κάτω με ένα ερυθρόλευκο αλεξίπτωτο με ταχύτητα περίπου 7,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (16 μίλια/ώρα), με μικρούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα για να αμβλύνουν την προσγείωση.

Open Image Modal
via Associated Press

Ο Kononenko και ο Chub εκτοξεύτηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και την Παρασκευή έκαναν ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνεχή παραμονή στον ISS (374 ημέρες). Η Dyson, στην τρίτη της διαστημική αποστολή, παρέμεινε έξι μήνες στον σταθμό.

Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία από βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη διαστημική εταιρεία Roscosmos, η αστροναύτης της NASA Tracy Dyson κρατά μια ρωσική παραδοσιακή ξύλινη κούκλα Matryoshka που την απεικονίζει λίγο μετά την προσγείωση της ρωσικής διαστημικής κάψουλας Soyuz MS-25 που μετέφερε την αστροναύτη Tracy Dyson της NASA και τους κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Kononenko και Nikolai Chub, νοτιοανατολικά της πόλης Zhezkazgan του Καζακστάν, Καζακστάν, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024.
via Associated Press

Οι αστροναύτες επρόκειτο να βγουν από την κάψουλα και να τοποθετηθούν σε κοντινές καρέκλες για να προσαρμοστούν στη βαρύτητα και στη συνέχεια να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις σε μια κοντινή σκηνή.

Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία από βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη διαστημική εταιρεία Roscosmos, ο κοσμοναύτης Nikolai Chub κάθεται σε μια καρέκλα λίγο μετά την προσγείωση της ρωσικής διαστημικής κάψουλας Soyuz MS-25 που μεταφέρει την αστροναύτη της NASA Tracy Dyson, τους κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Kononenko και Nikolai Chub, νοτιοανατολικά της πόλης Zhezkazgan του Καζακστάν, Καζακστάν, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024. (Διαστημική εταιρεία Roscosmos μέσω AP)
via Associated Press

Οκτώ αστροναύτες παραμένουν στο διαστημικό σταθμό, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί Butch Wilmore και Suni Williams, οι οποίοι απέμειναν πολύ μετά την προγραμματισμένη επιστροφή τους στη Γη.

Έφτασαν τον Ιούνιο ως το πρώτο πλήρωμα της νέας κάψουλας Starliner της Boeing. Όμως το ταξίδι τους αμαυρώθηκε από προβλήματα στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αποφάσισε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να τους επιστρέψει με το Starliner.

Οι δύο αστροναύτες πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τη SpaceX τον επόμενο χρόνο.

Open Image Modal
via Associated Press