Κοινές δηλώσεις αποφάσισαν ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ουν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην Σιγκαπούρη.Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν μαζί και ανακοίνωσαν την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο περιλαμβάνονται βασικά σημεία της συμφωνίας.
Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε μια «ιστορική συμφωνία» που θα είναι και απόδειξη μιας «μεγάλης αλλαγής» που συντελείται, προφανώς σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις ενώ ήδη υπάρχουν σχόλια περί μιας «ανέλπιστα καλής συνάντησης με ουσιαστικό αποτέλεσμα» που σύμφωνα μάλιστα με τον Τραμπ θα «εντυπωσιάσει».
Στη συνέχεια οι δύο άνδρες υπέγραψαν την κοινή δήλωση μπροστά στις κάμερες.
Η πρώτη επαφή
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν την πολυπόθητη και μια ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος). Οι δύο άνδρες είχαν δώσει το ραντεβού τους στο νησί Σεντόσα στην Σικγαπούρη και στους χώρους του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Capella όπου διεξάγεται η συνάντηση κορυφής, έκαναν αυτό που δεν έχει κανείς εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος μέχρι σήμερα, ούτε κάποιος ηγέτης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
Όπως ήδη δήλωσε ο Τραμπ μετά το γεύμα εργασίας και τις συνομιλίες των δύο πλευρών, σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος» και «ήταν στ′ αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ′ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε». Ανακοίνωσε μάλιστα πως οι δύο ηγέτες «πάμε να υπογράψουμε» μια συμφωνία, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.
Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου και προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ′ ιδίαν συζήτηση.
Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ωστόσο δεν έχει δοθεί καμιά συγκεκριμένη πληροφορία για το εάν σημειώθηκε πρόοδος και εάν θα ανακοινωθεί διμερής συμφωνία μετά το πέρας της ιστορικής συνόδου.
Ο Τραμπ σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον στις 20:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) ενώ διέρρευσε και η πληροφορία πως πιθανότατα να γίνουν ακόμη και κοινές δηλώσεις.
«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν.
Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα». Όπως είπε δε η συνάντηση των δύο ανδρών σε πολλούς θα φανεί σαν «επιστημονική φαντασία».
Πρελούδιο ειρήνης βλέπει ο Κιμ
Μετά τη συνάντηση και πριν το γεύμα εργασίας που ακολούθησε ο Κιμ έκανε λόγο για ένα «καλό πρελούδιο για την ειρήνη», ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια «καλή σχέση».
Στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει τέτοια διπλωματική επιτυχία, το τοπίο στη Βορειοανατολική Ασία ως προς τα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας θα αλλάξει δραματικά. Δυτικοί αναλυτές παραλληλίζουν την εξέλιξη με εκείνη που είχε επιτευχθεί στο ταξίδι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, που κατ′ αυτούς αποτέλεσε το έναυσμα για τον μετασχηματισμό του ασιατικού γίγαντα.
Ο Τραμπ πάντως πρόβαλε τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter την Κυριακή ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».
Σημειώνεται πως από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.
Συνάντηση ειδικής βαρύτητας
Η συμβολική και ανεξίτηλη εικόνα των δύο ηγετών καθώς ανταλλάσσουν χειραψία, μέχρι πρότινος αδιανόητη, με δεδομένα τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που πυροδότησαν διεθνείς κυρώσεις, σήμανε την έναρξη των συνομιλιών με κρίσιμα διακυβεύματα για την Ασία και τον κόσμο.
Οι δύο άνδρες, προερχόμενοι από πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, με εντελώς διαφορετικό στιλ, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά-τους χωρίζουν πάνω από 30 χρόνια-θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και σκαιές προσωπικές προσβολές.
«Αν εργαστούμε μαζί, θα το λύσουμε», είπε ο Τραμπ στον Κιμ καθώς οι διμερείς συνομιλίες πέρναγαν σε πιο ευρεία σύνθεση.
Σημειώνεται πως εν όψει της συνόδου, ο Τραμπ συζήτησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ηγέτες δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.
«Ελάχιστα κοιμήθηκα το βράδυ», παραδέχθηκε ο Μουν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ, που συνεδρίασε ενώ εκτυλισσόταν η σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη. «Στ′ αλήθεια, ελπίζω ότι θα είναι μια επιτυχής σύνοδος που θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και θα φέρει πλήρη αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη».
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)