Ιστορική πρωτιά για την Κίνα στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Tο σκάφος προσεληνώθηκε στις 04.26 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).
Open Image Modal
Sanoma corporation

 Η Κίνα έγραψε ιστορία της Πέμπτη, προσγειώνοντας ένα ρομποτικό, μη επανδρωμένο σκάφος στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. 

Η προσελήνωση του σκάφου Chang’e-4, που πήρε το όνομά του από την Θεά του Φεγγαριού της κινεζικής μυθολογίας, είναι η πρώτη μιας σειράς αποστολών που υπογραμμίζουν την προσπάθεια της Κίνας να συμμετάσχει - και να ηγηθεί - της διαστημικής κούρσας. 

Ενα κινεζικό σκάφος προσγειώθηκε στη Σελήνη το 2013 και η Κινα έγινε η τρίτη χώρα που πάτησε στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ενωση, αλλά το Chang’e-4 είναι το πρώτο που κατάφερε να προσεληνωθεί στην πλευρά της Σελήνης που παραμένει αθέατη από την Γή. 

 

Open Image Modal
Η απογείωση του Chang’e-4 τον περασμένο μήνα.
HuffPost Spain

 Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), το σκάφος προσεληνώθηκε στις 04.26 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), «ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης από την ανθρωπότητα...»

 Το Chang’e-4 έστειλε στην Γή την πρώτη, κοντινή φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, μέσω του κινεζικού δορυφόρου «Queqiao».

 

Open Image Modal
Agencia EFE

 «Αυτή η αποστολή αποδεικνύει ότι η Κίνα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο Ζου Μενγκούα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάου. «Εμείς οι Κινέζοι καταφέραμε κάτι που οι Αμερικανοί δεν έχουν καν τολμήσει να προσπαθήσουν...»

Τα επόμενα σχέδια της Κίνας είναι ένας τρίτος διαστημικός σταθμός μέχρι το 2022, η αποστολή αστροναυτών σε σεληνιακή βάση μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας και η αποστολή σκαφών στον Αρη.