Το επόμενο πολυτελές ξενοδοχείο της Ρώμης έχει πολύ καλά θεμέλια: Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη (26 Ιουλίου) ότι τα ερείπια του θεάτρου του Νέρωνα, για το οποίο υπάρχουν αναφορές σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα, αλλά δεν είχε εντοπιστεί ποτέ, ανακαλύφθηκαν κάτω από τον κήπο ενός μελλοντικού ξενοδοχείου Four Seasons, λίγα βήματα μακριά από το Βατικανό.
Οι αρχαιολόγοι κάνουν ανασκαφές κάτω από τον περιφραγμένο κήπο του Palazzo della Rovere από το 2020, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ανακαινίσης του πλούσιου σε τοιχογραφίες αναγεννησιακού κτιρίου.
Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο κατά μήκος του δρόμου «Via della Conciliazione» που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποτελεί έδρα παλαιού τάγματος ιπποτών του Βατικανού, το οποίο ενοικιάζει τον χώρο σε ένα ξενοδοχείο με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.
Ο γενικός διοικητής του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκε η αρχαιολογική ανακάλυψη, ότι η αλυσίδα ξενοδοχείων είναι το Four Seasons. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει εγκαίρως για το Ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, οπότε αναμένεται να συρρεύσουν στη Ρώμη περί τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές.
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα «εξαιρετικά», δεδομένου ότι προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μία περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας που εκκινεί από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και φτάνει έως και τον 15ο αιώνα. Μεταξύ των ευρημάτων είναι γυάλινα χρωματιστά κύπελλα του 10ου αιώνα και κομμάτια κεραμικής που είναι ασυνήθιστα, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για την περίοδο αυτή στη Ρώμη.
Η Μαρτσία Ντι Μέντο, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, σημείωσε ότι προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο επτά γυάλινα κύπελλα της εποχής και ότι οι ανασκαφές σε αυτό το σημείο έφεραν στο φως ακόμη επτά.
Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινους κίονες και γύψινα διακοσμημένα με φύλλα χρυσού, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το θέατρο του Νέρωνα που αναφέρεται σε κείμενα του Ρωμαίου συγγραφέα και φιλοσόφου Πλίνιου του Πρεσβύτερου, βρισκόταν πράγματι εκεί, στην τοποθεσία ακριβώς δίπλα στον ποταμό Τίβερη.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ευρήματα που μπορούν να μετακινηθούν θα μεταφερθούν σε μουσείο, ενώ τα απομεινάρια της ίδιας της θεατρικής κατασκευής θα καλυφθούν ξανά μετά την ολοκλήρωση όλων των μελετών.