Ιταλία: Αρχαία βιβλία μπαίνουν στην κατάψυξη για να μην καταστραφούν από τις πλημμύρες

Θα τοποθετηθούν σε βιομηχανικού τύπου καταψύκτες συγκεκριμένης εταιρείας σε θερμοκρασίες έως -25 βαθμούς Κελσίου.
Open Image Modal
Antonio Masiello via Getty Images

Πολύτιμα χειρόγραφα και βιβλία - ορισμένα χρονολογημένα από τον 16ο αιώνα - αποθηκεύονται σε καταψύκτες σε μια προσπάθεια να διασωθούν από τις πλημμύρες στη βόρεια Ιταλία.

Εθελοντές μετέφεραν τα βιβλία και άλλα πολύτιμα έγγραφα, τα οποία βυθίστηκαν στο νερό και τη λάσπη στην Τσεζένα της βόρειας Ιταλίας, όπου θα τοποθετηθούν σε βιομηχανικού τύπου καταψύκτες συγκεκριμένης εταιρείας σε θερμοκρασίες έως -25 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο Guardian.

«Συνήθως χρησιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία για ώριμα φρούτα και λαχανικά μέσα σε τρεις ώρες από τη συγκομιδή, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για τη λογοτεχνική μας κληρονομιά», είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπρούνο Πιρατσίνι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

 

Open Image Modal
Antonio Masiello via Getty Images

Η Λουτσία Μποργκονζόνι, υφυπουργός Πολιτισμού, είπε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 6 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωσή τους. 

Πώς σώζονται στην κατάψυξη τα βιβλία που βράχηκαν Μερικές από τις πιο σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε βιβλία στη βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο υπόγειο της ιερατικής σχολής Καθολικών του Σαν Μπενεντέτο στην Κάβα, έναν οικισμό στην επαρχία Φορλί, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την τεράστια ποσότητα νερού. 

Από την άλλη, τα αρχαία βιβλία που κρίθηκε από τους ειδικούς ότι μπορούν να διασωθούν από την πλημμυρισμένη βιβλιοθήκη Τρίσι στο Λούγκο τοποθετήθηκαν σε πλαστικές σακούλες πριν μεταφερθούν σε αεροστεγή κουτιά στους καταψύκτες στην Τσεζένα. 

 

Open Image Modal
Antonio Masiello via Getty Images

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν στους μεγάλους καταψύκτες στην Τσεζένα και άλλα βιβλία από άλλες περιοχές. Η κατάψυξη των βιβλίων γίνεται για να αποφευχθεί η περαιτέρω απορρόφηση νερού από τις σελίδες τους και καταστραφούν ακόμα περισσότερο. 

Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έμειναν άστεγοι μετά από έντονες καταιγίδες που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν ζημιές ή έκλεισαν τουλάχιστον 500 δρόμους της ευρύτερης περιοχής. 

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υποσχέθηκαν βοήθεια για την Εμίλια-Ρομάνια, είδαν τις καταστροφές στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες το απόγευμα της Πέμπτης.