Ιταλία: Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος υπό αστυνομική προστασία επειδή δέχεται μέχρι και 200 απειλές την μέρα

Από φανατικούς ακροδεξιούς.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Μια γυναίκα 89 ετών που επέζησε του Ολοκαυτώματος τέθηκε υπό αστυνομική προστασία, αφού δέχθηκε απειλές από φανατικούς ακροδεξιούς στην Ιταλία.

Η Λιλιάνα Σέγκρε, ήταν μόλις 13 ετών όταν μετέβη στο Άουσβιτς, ενώ τον περασμένο μήνα ζήτησε να συσταθεί μια επιτροπή στη Βουλή προκειμένου να ερευνά το μίσος, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, αφού σε καθημερινή βάση δέχονταν επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι επιθέσεις και οι προσβολές σε τέτοιες περιπτώσεις προέρχονται από ακροδεξιά στοιχεία. Η βία είναι στο DNA τους και στην ιδεολογία τους εξάλλου», σχολίασε ο Στέφανο Γκάτι, από το Κέντρο Σύγχρονης Εβραϊκής Τεκμηρίωσης (CDEC).

Συμπλήρωσε επίσης πως τα περιστατικά αυτά εντείνουν τις αντιπαραθέσεις τόσο στα social media όσο και εκτός.

Την εβδομάδα που πέρασε μια νεοναζιστική οργάνωση κρέμασε ένα πανό κατά του αντιφασισμού κοντά σε σημείο όπου η Σέγκρε επρόκειτο να κάνει δημόσια εμφάνιση.

Παρά όμως τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεξε, δεν της δόθηκε εξαρχής αστυνομική συνοδεία. Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας είπε πως η αστυνομία την συνοδεύει μόνο σε δημόσιες εμφανίσεις και δεν της παρέχει προστασία 24 ώρες το 24ωρο.

Η Πάολα Γκαρτζούλο, φίλη και συνεργάτιδα της Σέγκρε, δήλωσε πως η Λιλιάνα δέχεται πολλά περισσότερα μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης απ′ ότι μηνύματα μίσους.

Ο Ντρορ Εϊντάρ, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιταλία δήλωσε απογοητευμένος που η γυναίκα θα χρειαστεί αστυνομική προστασία. Κι αυτό γιατί, όπως έσπευσε να σημειώσει, μια ηλικιωμένη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος υπό φρούρηση συμβολίζει τον κίνδυνο που οι εβραϊκές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ευρώπη.

Μέλη της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη γυναίκα μέσω Twitter. «Συγνώμη, Λιλιάνα. Η πολιτική του μίσους δεν θα σταματήσει τη στράτευσή σου ούτε τη δική μας», έγραψαν.

Το Κέντρο Σύγχρονης Εβραϊκής Τεκμηρίωσης (CDEC) ανακοίνωσε πως ο αντισημιτισμός φαίνεται να αυξάνεται στην Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο έντονος απ′ ό,τι στη Γαλλία και τη Βρετανία.

(Με πληροφορίες από HuffPost)