Οι ιταλικές αρχές ανέκτησαν ετρουσκικά τεχνουργήματα «εξαιρετικής» αξίας, τα οποία είχαν λεηλατήσει δύο ερασιτέχνες τυμβωρύχοι σε νεκρόπολη στην Ούμπρια.
Οι Ετρούσκοι άκμασαν στην κεντρική Ιταλία πριν από περίπου 2.500 χρόνια, αλλά σταδιακά αφομοιώθηκαν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Άφησαν πίσω τους πλούσιους τάφους, κεραμικά και αγάλματα, αλλά εξαιρετικά λίγα γραπτά τεκμήρια και αποσπασματικά στοιχεία για την καθημερινή τους ζωή.
Η αξία των αντικειμένων -τα οποία οι επίδοξοι αρχαιοκάπηλοι βρήκαν στο χωράφι τους- συμπεριλαμβανομένων οκτώ τεφροδόχων, δύο σαρκοφάγων και ταφικών αντικειμένων, όπως τέσσερις χάλκινοι καθρέφτες, μία οστέινη χτένα και ένα μπουκάλι αρώματος που αναδύει ακόμη ίχνη της μυρωδιάς, εκτιμάται σε τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση της ιταλικής αστυνομίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NTPC).
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ansa, οι σαρκοφάγοι και τα ταφικά αντικείμενα χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο του 3ου αιώνα π.Χ., ενώ οι τεφροδόχοι προέρχονται από παράνομη ανασκαφή στην Città della Pieve στη νότια Τοσκάνη.
Μια από τις σαρκοφάγους -οι οποίες είναι από λευκή τραβερτίνη της Ουμβρίας, εν μέρει διακοσμημένες με ανάγλυφα- περιείχε τον πλήρη σκελετό γυναίκας γύρω στα 40, ενώ οι τεφροδόχοι είναι περίτεχνα διακοσμημένες με σκηνές από την ελληνική μυθολογία και γυναικείες μορφές στις οποίες είναι ακόμα ορατό το κόκκινο χρώμα στα χείλη τους και το χρυσό χρώμα στα κοσμήματά τους.
«Δεν είχαν καμία σχέση με τον κόσμο των τυμβωρύχων» και ήταν “αδέξιοι” και “ερασιτέχνες” στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μαύρη αγορά των λεηλατημένων έργων τέχνης, δήλωσε ο εισαγγελέας.
Πώς βρέθηκε η ιταλική αστυνομία στα ίχνη τους; Όταν ανάρτησαν τη φωτογραφία ενός από τα αντικείμενα στο facebook με την ελπίδα να βρουν αγοραστές, οπότε οι Καραμπινιέροι άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους, τόσο με τηλεφωνικές υποκλοπές, όσο και με drone.
Με πληροφορίες από cnn.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«This Is Not Hollywood»: Η δολοφονία που σόκαρε την Ιταλία
Το Ματαρόα στην ΕΛΣ: Η ιστορία του πλοίου που φυγάδευσε την πνευματική ελίτ της χώρας στο Παρίσι