Ιταλία: Σάλος με πορτρέτο του Μουσολίνι στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης

Για "cancel culture" κάνει λόγο ο νέος Πρόεδρος της Γερουσίας που συλλέγει φασιστικά ενθύμια.
Open Image Modal
Φωτογραφία του Μπενίτο Μουσολίνι βρίσκεται εκτεθειμένη στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας
TWITTER/Il Quotidiano del Lazio

Σάλο προκάλεσε η είδηση πως η φωτογραφία του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι βρίσκεται εκτεθειμένη στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αφαιρέσει από τους τοίχους του την επίμαχη φωτογραφία του φασίστα δικτάτορα μετά τις σφοδρότατες καταγγελίες και αντιδράσεις από συνδικάτα και πρώην υπουργούς.

Συγκεκρίμενα, η φωτογραφία του Μουσολίνι αποτελεί μέρος μιας γκαλερί των πρώην υπουργών βιομηχανίας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο των εορτασμών για την 90η επέτειο των κεντρικών γραφείων του υπουργείου Αναπτύξης το οποίο σχεδιάστηκε από τον διάσημο φασίστα αρχιτέκτονα Μαρτσέλο Πιατσεντίνι το 1929. Ο Μπενίτο Μουσολίνι υπήρξε ο πρώτος “ένοικος” του Παλάτσο Πιατσεντίνι (Υπουργός Επιχειρήσεων 1932 – 1936).

Η κληρονομιά του Μουσολίνι βρίσκεται στο επίκεντρο στη γειτονική χώρα καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει την πιο δεξιά κυβέρνησή της από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επικεφαλής το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, του οποίου οι ρίζες ανάγονται στο μεταφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI).

Μάλιστα στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται πως μια ακόμα φωτογραφία του Μουσολίνι κρέμεται στο Palazzo Chigi, το γραφείο του πρωθυπουργού, μαζί με τα πορτρέτα προηγούμενων αρχηγών κυβερνήσεων.

Ο κεντροαριστερός πρώην Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, όταν έμαθε πως η φωτογραφία του Ντούτσε βρίσκεται δίπλα στη δική του, ζήτησε η φωτογραφία του να αφαιρεθεί πάραυτα. 

Επίσης, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Ιταλίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας (CGIL) αντέδρασε έντονα, καταδικάζοντας την «αξιοθρήνητη» έκθεση της φωτογραφίας και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή της.

Ωστόσο, κατά της αφαίρεσης της φωτογραφίας τάχθηκε ο νέος Πρόεδρος της Γερουσίας, Ινιάτσιο Μπενίτο Λα Ρούσα, ο οποίος επισήμανε πως μια φωτογραφία του Μουσολίνι κρέμεται επίσης στο υπουργείο Άμυνας, ενώ ένας τεράστιος οβελίσκος προς τιμήν του στέκεται έξω από το Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης. Εκανε επίσης λόγο για cancel culture.

 

Open Image Modal
Ένας οβελίσκος προς τιμή του Μπενίτο Μουσολίνι γνωστού και ως Ντούτσε, βρίσκεται στη Ρώμη, Ιταλία, 10 Ιουνίου 2020.
Yara Nardi via Reuters

«Θα συμμετάσχουμε και εμείς στην κουλτούρα της ακύρωσης», ρώτησε ο Λα Ρούσα, ένας βετεράνος ακροδεξιός πολιτικός που ξεκίνησε την καριέρα του στο MSI και συλλέγει φασιστικά ενθύμια του Μουσολίνι.

 

 

Η Μελόνι επαίνεσε δημόσια τον Μουσολίνι στα νιάτα της, αλλά υποστηρίζει ότι το κόμμα της έχει αφήσει πίσω τις μεταφασιστικές του ρίζες και είναι τώρα μια κυρίαρχη δύναμη παρόμοια με το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

«Η ιταλική δεξιά έχει εγκαταλείψει τον φασισμό εδώ και δεκαετίες, καταδικάζοντας απερίφραστα την καταστολή της δημοκρατίας και τους ατιμωτικούς αντιεβραϊκούς νόμους», είπε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας της για τις εκλογές του περασμένου μήνα.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, ένας φιλορώσος, ομοφοβικός πολιτικός, ο Λορέντζο Φοντάνα της Λέγκα του Βορρά, εξελέγη πρόεδρος της κάτω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου, μία μέρα μετά την εκλογή του Λα Ρούσα στην προεδρία της Γερουσίας. 

Η εκλογή των δύο προέδρων στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου αναδεικνύει τον ισχυρό, ακροδεξιό πυρήνα που διατρέχει τον συνασπισμό της Μελόνι.

Και μολονότι η επιλογή του βετεράνου των Αδελφών της Ιταλίας, Λα Ρούσα, ήταν αναμενόμενη, η εκλογή του Φοντάνα στην Κάτω Βουλή, αποτέλεσε έκπληξη. Ο τελευταίος είναι γνωστός για τις κοινωνικά συντηρητικές, ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του και έχει επανειλημμένα επαινέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλώντας τον το 2018 «ένα λαμπερό φως ακόμη και για εμάς στη Δύση».